big 4 accounting firm advisory 點解唔夠 MBB嚟?

156 回覆
1 Like 54 Dislike
就好似上面巴打咁講brand name and quality . For instance, big 4都有做deal 做M&A但當你拎bb ib 果堆黎compare ,我係客我都揀左Morgan Stanley , Goldman Sachs 果埋幫我上市先啦當然我唔係話big 4 唔好,big 4都好sharp 但始終樹大有枯技,尤其今年收fg收得好濫even 非八大都有offer 而mbb難入程度基本3大外仲要3大神科先有機會有interview ,外國u 你唔係 g5 , Ivy League 諗都唔洗諗無謂浪費大家時間
問題係收購果d都唔夠MBB咁勁
樓主所講既外國grad係咩學校先
澳洲野雞大學?
樓主如果依家仲係覺得mbb同big4一樣level可以試下今年報mbb.自己體驗下係要幾咁醒先可以pass到。(如果佢肯比你in) 就好似自己OU當同3大同level.中間仲有ow, accenture, LEK, ATK

MBB係做strategy consulting,跟住個客就比big4做implementation.所以基本上做big4既已經係低一個層次。而big4有幸接到strategy deal都係細deal.你自己research下fortunes500個客會搵mbb定big4
樓主咁嘅質素,而big4都肯收。其實已經解釋左點解喺consulting界入面,MBB>>>>>big4.
好明顯假膠,連advisory同consulting都唔識分
我有幾個friend usyd unsw commerce 7xwam(non first hon) 入左mbb喎係我啲60鬆啲先至入big4 advisory
不過大致上都明白晒你講嘅嘢唔該晒
Warwick uq uomelb unsw kings
其他team ucla ucb都有喎
明白晒
借post

前線以後噴漆
請噴英文!!

1. LIBERATE HK

2. STAND WITH HK

3. GIVE ME DEMOCRACY OR GIVE ME DEATH

4. ChiNazi / XITLER

5. DEMOCRACY NOW

6. #EYE4HK

7. END POLICE BRUTALITY NOW

8. FIGHT FOR FREEDOM

9, HUMAN RIGHTS & HK
DEMOCRACY ACT

10. LIBERTY OR DEATH

11.ABSOLUTE POWER CORRUPTS ABSOLUTELY

其實我嗰陣時報嘅時候連mBB都未聽過
嗰陣時我就係得兩條路行一係就入big4一係就靠老竇入投資銀行
不過我同屋企人都係諗住儲經驗較為重要先至入少林寺做
出黎比人屌
我講晒兩個喎
學下野姐
係咪又唔得?
自己唔做research再問咪7,你問返自己條team manager都得啦, 根本做既scope唔同, big4有幾何拎到strategy job
MBB 請既係全球top 1%既graduate
個包裝係呢班人係每年最頂尖既人材
如果佢地解決唔到 冇人解決到你既問題

再加上 MBB會係一開始送晒所有grad去讀個MBA equivalent既課程 大概二至三個月

知識 技術 諗法 connection同 big4 consulting差太遠啦
明白晒
自己見識淺窄都唔好乜功課唔做就沖出嚟比人笑啦
如果入big4唔係做audit你真係跟老豆入ib la
嗰陣時我都收到audit Offer不過最後冇要到
嗰陣時我係完全比四大洗咗腦
嗰陣時我心入面淨係想入四大
完全無視晒其他可能性
點解咁多認真撚理樓主呢條傻仔
明哂
如果你覺得你講果批同harvard yale oxbridge 有得比既話...
big 4 audit我OU個friend都有offer 樓主mbb都唔識 視野咁淺窄 覺得自己有咩可能性
Warwick Kings Melbourne 都話係top schools
乜Mbb淨係收你上面嗰幾間咋咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞