big 4 accounting firm advisory 點解唔夠 MBB嚟?

156 回覆
1 Like 54 Dislike
咁你本身都要有錢入到CC先得㗎
唔代表你有錢入完之後唔使俾心機讀書先至入到名校㗎
唔通真係比完錢之後唔使讀書就入到咩
使唔使講到咁白啊
好似香港本土ib滿分有人去三大 us uk 香港人過40分去au真係冇聽過

And local student 收分一定高過international
特別係澳洲大學
咁你答咗我問題未?唔好又Miss左

有冇啲咩證據可以證明mel唔係top school ?
我頭先就攞到證據啦咁你呢?
淨係講香港學生就可以代表左間學校唔係top u係咩道理?
唉樓主好小學雞好煩
你係勁嘅市場會反映㗎啦
唔好拎啲u名打飛機啦
你係唔勁 你係second tier 你係唔top
接受現事
現實
唔好咁衰啦人地入左big 4要打下飛機架ma
睇埋人工:

MBB EM 100k 一個月到
Big4 有幾多?

你估如果係有料既會唔會收低d人工做同一樣野
又點解唔可以攞間學校名黎打飛機
有部份你駁唔到就梗係覺得煩㗎啦
我係second tier 就唔係big4 做adv而係入咗2 tier accounting firm 啦
終於有返啲正常嘅留言
人地話second tier 係指consulting 既second tier 呀,唔係accg 既second tier (成個topic 都唔係講緊accg/audit field),唔好局限自己個思維係accg la
2nd tier accounting firm 都有consulting/ advisory department 喎
咁嗰啲可以歸類為乜嘢tier?
咁嗰啲係咪可以歸類為3rd tier
2nd tier 根本就冇strategy consulting,得 internal control, deals advisory (其實即係做due dil)嗰類, 根本唔係嗰個層次
Hsbc 同GS 嘅分別唔足以形容Big4 同MBB嘅鴻溝
其實樓主咁有料 點解要做big4
直接入MBB / IB啦 一樣係木人巷嚟
樓主你邊間big4?想跟你學野
我又有話自己有料?
同埋唔好入Big Four就等於無料係咪咁嘅意思?
樓主logic:Harvard/MIT grad 一定個個勁人? 點解個個想比咁貴既學費入去讀?值得咩?留係香港讀3大咪一樣 都係差唔多姐
其實邏輯類似
香港三大,北京大學清華大學勁果班去到mit Harvard 都係班入邊至少average level
當然佢嗰度除咗比咁貴嘅錢去買名氣之外學到嘅嘢接觸到嘅嘢會有唔同
有 d big 4 連 industry 都唔分直接用 functional domain 黎分,如果淨係做 strategy 既話應該唔會夠utilisation. 所以比較多 labor intensive 既 study 同 implementation project
Yes. 香港strategy consulting 既project 其實係少得可憐.....唔會流到落去big4到. 因為好多大公司既firm-wide decision maker 都唔係坐係香港, local firm 又唔會俾舊錢出黎做.所以俾得起錢既都會搵1st tier. 反而大陸big4會多呢類project
好撚慘... 好多人唔係想做system 入到big4 consulting 都要掂system 野咁濟
宜家好多 teams 既 project 都同 IT 有關
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞