big 4 accounting firm advisory 點解唔夠 MBB嚟?

156 回覆
1 Like 54 Dislike
因為嗰陣時我都叫做有得揀ib
斷估mbb都唔會勁得個ib 掛
不過我認我自己見識淺薄嗰陣知唔知咩叫mbb
Melb 唔係top school
明白晒
三大國際排名都唔計埋us news有兩個排名高過晒三大都唔係top school咁三大直頭係垃圾添啦你咁講
墨爾本大學同埋新南威爾斯大學嘅會計金融係澳洲叮噹馬頭
今年跌咗排名都全球頭15你都要話唔係top school 咁我真係冇嘢講
三大的確唔係top school
ivy league 先係threshold
Top school 同prestigious school係兩樣野嚟㗎喎?
分清楚好唔好
仲有三大唔係top school都俾你講得出
你唔使為咗博駁而貶低三大嘅實力
Mel 係top school 只係比較香港學生 英國second tier 出黎都好過你
簡單問你一句 你有冇聽過狀元入Mel or other aus uni dse/ib都得
三大喺香港係top school
但放眼世界得啖笑

利申 一大
好簡單 睇番佢地營運模式同請人既strategy 就知

MBB: 佢地比較仔細咁分開唔同既sector/ industry 去做project E.g. insurance/ healthcare, etc. 所以佢地通常都鐘意請番d industry specific 既精英experienced talent or 最頂尖既大學fresh grad(usually only Ivy League, 以轉數搭夠經驗).
同埋佢地係分開research 同 consultant team. Client facing 會派最撚talk 得既consultant 出去sell idea, research 做support

Big4: 只係大慨分開 FS 同 Non-FS. 跟住就by product/ function 咁請人. E.g. 有HR background 既就會做任何sector 既HR project.

結論: consulting 好多時個客都係想知d 佢個industry-specific 既野. 但係正正因為big4 d deliverables 好多時都好general. 俾唔到人有industry specific 既insights, 所以根本sell唔到d idea.

利申: big 4 consulting. 有fd 係MBB 做. 佢係Grad 左之後係保險公司做MT升到manager, 之後top performer 咁入MBB
mbb冇advisory喎,同埋係完全兩樣野黎
你淨係講香港嗰班定係點?
有冇啲咩證據可以證明mel唔係top school ?
我頭先就攞到證據啦咁你呢?
淨係講香港學生就可以代表左間學校唔係top u係咩道理?
點樣得啖笑法
唔明點解香港人咁鍾意貶低香港自己本土野
明白晒
成堆都係讀cc屈到入去
咁又點?
你有錢都可以㗎
你自己回應咗個分別啦
人地要真人材
唔係有錢得個名嘅人材
Mbb headcount 好少 行精英制 相反 big 4 啲人連自己點解不如mbb 都唔知 都已經睇得出佢啲人嘅質素
有邊個話佢哋唔需要有錢得過名嘅人才?
大把靠關係都入到啦當然普遍亦都要係top school grad
仲有我唔否認佢哋需要好多人材
但係讀到名校都已經代表個人唔差都夠能力入mbb ib etc
可唔可以簡單介紹下性質同分別,唔係食呢行飯但對呢行一直有研究既興趣
讀到名校已經代表唔差
咁你一開始又覆我有錢都可以?
啲邏輯咪顯示咗人材分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞