big 4 accounting firm advisory 點解唔夠 MBB嚟?

156 回覆
1 Like 54 Dislike
我依家就係big4入面做advisory
咁其實big4 advisory 同MBB做嘅嘢都好相似
我上網睇同聽返嚟都話所有Big Four嘅advisory 同consultant都唔夠MBB嚟
有冇人可以話我知究竟個分別係邊度?
我依家做緊嘅嘢同我喺學校讀嘅嘢都係差唔多我都夠膽講係偏容易
係咪因為big4 advisory 嘅深度同埋資訊性唔夠’MBB嚟所以就渣啲定係點?

求高手指教
我上網見到四大會計師行都有收購一啲諮詢公司返嚟提升佢哋嘅水平同埋業務
但係點解好似感覺上最後都係贏唔到MBB?
Brand name and talent
大deal都搵晒MBB
Brand name big4 > MBB 啦
有邊個唔識big4
乜嘢原因去晒佢到?
Brand name都講緊你出名做啲乜
多人識個brand亦唔等於做乜都勁
Exactly
咪住先consulting呢一part 的確好多人都話big4 唔夠mbb嚟
Overall 你講big4 應該> mbb
咁點解mbb>big4 consult 先
大家做嘅嘢基本上差唔多
點解mbb就一定要勁過big4 consult ?
Deal嘅大細已經影響左exposure
做嘅野差唔多但complexity差好遠
人工 難入程度已經差天共地
可以差幾遠
難唔難入同間公司勁唔勁一定掛鈎架咩
Big4正正係一個活生生嘅例子
MBB>>>> BIG 4 Consulting
For Tech
Accenture >> BIG 4
Monitor Deloitte 就有機會同MBB比
其他三間差太遠啦
咁講我樓下間7仔比起MBB仲多人識添
Mbb / Oliver wyman / oc&c all are first tier consulting firms - ppl who got employed there are all top graduates who are very smart! Salary is much higher than big four as a result to attract them.
但係咁就代表出嚟嘅result一定好啲?
大家做同一樣野嘅結論都係差唔多㗎啦我估
反正big4都係啲head帶住啲細嘅去做都唔應該會差得去邊
認真答:
MBB >>> Big4
人醒啲 諗頭多啲 有創意啲 presentable啲 deal嘅規模大啲 (如果big4真係咁勁, 點解吸唔到mbb啲客過去?)
Big 4同 second tier audit盤數technique都係一樣
但大公司都係搵返big 4
Consulting 一樣
好多人都係big 4 adv/consulting做跳板去MBB

利申:big 4 adv準備轉
四大同埋aecind tier出嚟嘅效果真係有分別
準成度都高啲啦四大
但係攞四大嘅big4 consult 同mbb 做出嚟嘅效果我真係覺得應該係差唔多
講公司規模同出名程度Big Four應該贏硬mbb
但係諗極都諗唔明點解好多公司都搵mbb做
Conflict
你都識講大公司都搵big4 做audit, 咁大conflict 點搵啊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞