[Reddit] 第一次見呢張六四嘅相

684 回覆
3492 Like 16 Dislike
仲未死哂咩?唔緊要,我幫你打小人
#Chinazi
#Chinazism
#Xilter
將來的香港
清完場收哂屍啦,你睇相巴士被火燒過,地下一灘灘血水
入面啲comment全部removed?
del左post
pish
聽晚見
共產黨幾時滅黨?
我全家一早死晒,有心
我唔會去,件事已經唔可能忘記,但和平集會力量太少,跟本螳臂擋車,或者熱面孔貼冷屁股

可能佢哋舉辦晚會係想更加多當時未出世既年青人知道,但我覺得冇太大需要。由嗰陣時流傳落嚟嘅所有資料已經足夠係全世界不停流傳,稍為有心去搵就可以搵得到

不過我唔會反對其他人去

我係四十幾廢中,89果時資訊無而家咁發達,但都一直留意住事態發展,事後都會一直搵返當時既一D零碎錄影片段同訪問,去組織同睇清楚當時到底發生過D乜,成件事既原因,背景,到底有無外國勢力介入等等。
如果大家真係有心想知道真相,請自行搵資料判斷,唔好睇一兩個VIDEO 就當左自己係64專家就亂去批判別人既言論。
所以有呢類晚會既我都支持年青人去參加!
我老你幾年,啱啱5張嘢

8964時候,撞正我喺工業學院考試時間,我記得嗰陣時全部同學一齊衝去中聯辦(定港澳辦或者其他?)靜坐示威抗議聲援中國學生,就好似而家靜坐馬路咁樣

當時都唔識留意其他國際局勢,淨係知道全香港一齊團結同傷心,個個人都感同身受,傷心到不得了

件事我相信對大多數香港人來講係冇可能忘記

工業學院畢業之後,我繼續去讀Poly part-time evening,邊做野邊讀書,跟住慢慢就將件事放低左,淨係諗住讀書同工作

嗰陣時覺得香港嘅民主自由法治好似從天而降與生俱來一啲都唔會改變,直至到依家

所以我好慚愧,當時冇參與社會上嘅推動行動去為香港爭取民主,我嗰陣時重唔明點解長毛要做啲咁奇怪嘅嘢去所謂抗爭,直至97回歸

搞到依家年青人要代我呢代人去抗爭,而承受咁大痛苦,我仲邊有可能有面目去批評或者割蓆年青人嘅勇武吖,我只係唔希望佢哋再有傷亡或者被捕

明白當年嘅環境同氣氛同依家好唔同,所以唔洗自責

只希望上一代人繼續支持年輕一代
我當然完全支持,不過現實係令我知道好似慫恿緊佢哋去受傷或者被捕。不是魚死,就是網破

好憤怒好激動好矛盾好無力
Holy shitttt
我之前post過
來吧黑警
來吧公安
來吧解放軍
If we burn you burn with us
有呀!好多人民的士兵被學生殘殺
仲有其他,有d係個人偏左,燒到黑晒一舊野
鏗鏘集前排有訪問過一個當時有係現場既人
話當時用菲林,影完收埋左唔敢拎出黎
之後有機會出國先逐d逐d拎去外國scan落電腦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞