[Reddit] 第一次見呢張六四嘅相

684 回覆
3492 Like 16 Dislike
https://m.youtube.com/watch?v=YeFzeNAHEhU

https://m.youtube.com/watch?v=vSbx352cn8A

其實佢全段嘢都係有嘅,只係佢將好多停止嘅action剪晒,同埋佢剪到好似個男人爬咗入部坦克入邊,所以最後感覺你唔會覺得個男人去阻止緊部坦克,上面呢兩段片加埋就係佢嗰段片, 但係呢兩段片都係冇剪接過嘅
同埋頭先嗰兩段片都有晒後邊啲background
好心酸...
點解可以咁樣對自己既人民
文革、六四係大陸未來嘅完結。永遠都無可能再擁抱普世價值......

毋忘所有義士之付出、721、811
無分和勇 上下一心
五大訴求 缺一不可
光復香港 時代革命
我呢個老鬼可以講吓,大約早10年前到有個疑似地下黨員嘅朋友,佢係大學畢業嘅,知又係紅底學校讀書,當時正在北京奧運前後,香港人對中國認同最高時期,佢不停陰啲陰啲同我講如果當日鄧小平無出兵,中國一定會好亂,仲會繼續窮幾十年,好慶幸當年鄧小平出咗兵振壓,老實講佢講多幾次我真係有啲動搖,當然最後知道係乜嘢事, 亦都知道點解佢點解會咁同我講.
80-89係改革派掌權時代,當時中國年輕人對社會好有希望
8964後呢批人死哂,無死既一係搵錢至上、出賣靈魂,一係恐共
pish
都係英國佬有遠見 將香港規劃到咁密集

坦克黎除非成棟樓撞冧 如果唔係彎都轉唔到
有無人知最後呢個人點?
我都係,睇到好心up,佢果種傻勁。。。。
六四死左幾多人, 有冇個約數?
如果呢班人唔死,支那一定唔會似今日咁神憎鬼厭
所以話共產黨一直係最大邪教
六四冇死人
所以係唔會有數字
唔係講笑,睇完真係好頭暈
好心酸..佢點會諗到個國家會咁樣對自己

收手啦
唔係新 不過少d 人post
單車都碌爛哂 屍體斷開
所以個時鄧小平覺得做得啱
好似佢有一句話: 殺三萬 定三十年, 兌現左
睇反條片啲YouTube comment
好多大陸人仲話當年中共冇做錯
唔鎮壓冇而家嘅經濟發展
又話咩學生領袖係收左美國錢.....
到底中共洗腦係有幾利害 啲人可以睇完條片仲講得出呢啲說話
仲要好多已經去左外國有free flow of information都係咁諗.....
淨係睇巴打你段野已經好震撼

相信香港班黑警下場就係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞