警世文 機場一戰之我見

117 回覆
193 Like 17 Dislike
唔完美,可接受,但需要改善、改進!
記得我地唔係狗

我同大家一樣都想贏

輸衝動變成暴徒
點對得住6位手足
點對得住一路以黎你的努力
衝動會令你一直以黎流的血同汗白費

要贏一定要控制情緒
push
lush
有冇做咩都好,外國都係唔會好主動幫我哋。
遇鬼時

1)先捉,

2)圍大圈,分隔 同比多d 記者同人映隻鬼,

個個企到密,根本映唔到。

如鬼或自己人有受傷,都要拍片搵在場醫護幫忙

自己傷固之然要醫護, 亦要係記者前問鬼有冇受傷或身體不適,搵在場醫護幫忙做初步檢查,盡番人道立場同道德高地。

3)搵記者影記錄,重點指出隻鬼做左乜野犯罪行為如打人,煽動,藏有危險品之類,所以採訪101拘捕令。

有物證就映埋物證。同令佢身分曝光,唔好祈望隻鬼會自爆,如果你諗住全世界鏡頭前嚴刑迫供,咁根本係另類送人頭,更何況打死隻鬼,相信佢都唔會講。

闡明你嘅行為係合法性同正當性,同有需要

4)同時搵議員,叫議員處理/議員報警處理。
相信10多其9都上白車,popo都放人。

重點係,你留住隻鬼冇乜用,只會令現場仲難控制仲亂,好似今日咁,好易比其他鬼去分化,阻醫護阻記者,

如只做1-4,我知大家可能會好嬲,想發洩,但係隻鬼重點係要佢曝光比世界,囉資料,囉更多頻譜,依個先更有利。

你唔好忘記一舉一動既然係鏡頭前,就要有鏡頭禮儀

沒有最好的方法,要有改善的辦法
咁講啦 不參與 同時勸阻 不要武力阻止
我地唔係得機場一張牌可以打
https://lih.kg/1467674

五大訴求,缺一不可
撤回送中惡法
收回暴動定性
釋放被捕義士
獨立調查警暴
落實真雙普選
而家好多人都集中講警察暴力,但係都唔可以忘記其他訴求。

入機場原意就係做文宣等多啲外國人理解香港發生緊咩事,爭取佢地既支持。癱瘓機場只係其次。
輿論好緊要,唔好俾位人入。
仲有,放核彈都唔割唔係得個講字,香港人要團結,有咩事都攬住對方,一齊拆掂佢。
睇埋聽日咩情況, 可以考慮以後星期六日.
但若果再拖, 政府一定唔會俾機場長期亂, 一定會出手.
我都理解亦諗過你講嘅情況, 但原本以為811咁大單嘢會掀起大家嘅決心, 我真喺完全無諗過811同812人數差咁多
同意樓主 幫推
見到張紅海圖,毛管都樹埋!
香港人!保持初心!
612!721!811!
不督灰!不分化!不割𥱊!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞