[緊急!][眼中槍女仔] 我係佢啊妹 2

2349 回覆
6324 Like 39 Dislike
堅持住呀
好心痛...感謝你家姐既付出 香港人永遠都唔會忘記
無限量支持你哋呀
即管出聲我哋就會幫
1點見
加油
必捐。。。。佢地一定會有報應 我們會為絲打發聲
祝你家姐早日脫離傷痛

有金錢需要一定要出聲
我一定重課!
香港人欠左你
我欠左你
我愛你
家姐我地黎養
阿妹
我冇追post
不過請你幫我轉達佢一班同行都好支持佢
祝佢早日康復

利申:同行
幫我幫香港同你家姐慰問一下
心痛左成晚 訓唔著 5點幾先訓到
香港對唔住你家姐
好為你驕傲,你一定要撐住!!黑警死全家
#811香港警察屠殺港人
我地全家都好想支持你!決定咗眾籌方式之後就揾我地!
[手動傳]
睇文字已經好心痛,我唔敢睇條片

//極沉重

太多事要記錄,首先是黑警轉戰術,快攻短打,衝到你面前,打得一 個、拉得一個得一個。其實從728清場,已經聽到指揮官叫「留得喺度都係搞事嘅!」,同佢地之後控告暴動既道理如出一轍。不過,黑警依家更狠,更辣。關鍵負責執行、狂奔追出去既速龍,似乎對於可以瘋狂射、踢、扑啲示威者,樂此不疲。

今日長沙灣一帶清場,示威者見黑警係大街佈防,大聲同黑警講byebye下站見,commander即刻叫手足「快啲!快啲!快啲!佢地一陣走架喇! 」,黑旗一出,示威者鳥散。黑警既話好明顯,清路是幾次,潛台詞係「唔好畀佢地走」,要針對示威者。

部份人去了尖沙咀警署,險地。先頭的人一到警署,天台即黑旗,第一個路障被拖到警署,即響起第一發催淚彈。好快,真係好快。
接住係催淚彈放題,百年榕樹成為避彈處,黑警從天台從大闡放彈,幾乎無停過。山林道明明無示威者,照放。行人路仲有好多無辜路人,照放。

好一段時間,近山林道門口出了橙旗,但問題係,無數路人仲係彌敦道行緊,有好多係外國人或者街坊,根本唔知橙旗係乜春,或者唔知出咗橙旗,佢地有啲人著黑衫呢。而係好多示威者,好多first aid,帶呢啲路人走,佢地明知一出障礙物,就可能會被射,但佢地都覺得唔可以傷到無辜,帶佢地走先為優先。點解?點解保護市民生命既人,係示威者而唔係班黑警?

成條彌敦道變咗戰場,幾乎無人敢企起身,全部蹲下,更唔好話做任何衝擊,直頭連企起身撤退,都無可能做得到。黑警知道好多人俯低,就不停向石壆、行人路花槽放催淚彈,亦有海綿彈。正門果邊示威者頑強抵抗,有人投擲一個燃燒彈,換來當然係更多發催淚彈,最瘋狂時,頭十發我已經好刻意去數,但真係太密.........數唔到。

消防車奉召到場,以往幾次經驗都係,消防車黎可以緩和一下氣氛,消防執勤時,示威者不會亂來,黑警也大概不會對消防射彈。現場的人大致也感覺到,多人敢企起身,走動起來。突然砰一聲,好實既一下槍聲,知道係橡皮彈或布袋彈,但射咗去邊?

警署外巴士站,本來站在燈箱後既一個女仔緩緩倒下,飛奔過去,女仔伏在地滿地鮮血,連她的戰友都唔知佢邊度中槍,個女仔大叫「我隻眼呀」......一擰身過來.....屌......真係唔想再回想.....真係太恐怖。事後回想,更恐怖既好似係.....個女仔全程清晰,而佢清楚知道自己眼中咗槍......有一架救護車咁岩駛到,應該係有人拍車門說有人中槍,救護員立即幫女仔包紮。但.....一切都已經逆轉唔到。

找彈頭。唔好以俾啲黑警就咁無咗件事,必須要有證明,證明佢地開咗邊類型既彈,證明佢地違反哂所有武力指引。地上找不到,唔通入咗眼?...個心真係好寒,.最後翻起一個藍色頭盔,連手都沾滿血,然後見到一個3M護目鏡,右邊攝住咗一束布袋彈......護目鏡被打碎,碎片應是直接插穿了眼球。.........其實女仔擰身過黎果刻,已經看到眼球變咗個血洞.....屌唔講了。

布袋彈既射程唔可以少於5米,而且只可以射四肢,不可以射眼。上星期睇一份聯合國既報告,好多地方都已經因為布袋彈射盲好多人,而禁用呢啲種彈。但黑警就瞄住呢個女仔既頭黎射。不知黑警是否從側門開槍,如果係,果度距離巴士站距離,一定少過五米。

好多人知道女仔被射中眼,群情洶湧,黑警從側門衝出列隊。示威者已經散得好快,但警方衝前更快,而且廿幾個速龍從長盾後殺出衝出。我食咗煙追唔上,但朋友說速龍一追上去就亂棍打,有個未成年肥仔,畀黑警狂扑背。

然後先係戲玉。拉咗十幾個,好幾個好明顯未成年,速龍用膝頭壓住佢一個細路條頸,個細路把聲震哂咁話要見律師要見父母。又有速龍扮哂好心咁叫示威者「你要拎實個口罩喎,唔好跌喎」,又係度大聲喝另一個男仔「個袋係咪你架!!」,好在個男仔無出聲。有別於之前暗角行事,速龍好明顯想係傳媒面對做騷,將十幾個示威者拉埋一齊,然後好好心咁幫佢地包紮,俾傳媒任影。然後將佢地遊街式(你平時見掃黃反黑果種)慢慢行去旅遊巴。然後當記者想影旅遊巴內既情況,個仆街司機(都係警察)即刻熄燈。然後入邊只見到速龍用筒照,睇唔到示威者發生咩事......

sorry,我理性唔到,我真係唔可以接受,完全唔可以接受今晚發生既一切。

p.s 好自虐地睇返警署外既片,可能係中槍前一分鐘,個女仔根本無做過任何野,極其量都只係可能借位去望警署側門既情況。//

想問左眼有冇事?
另外想捐少少可以點捐?
好感激佢!!請快d提供眾籌方法
家姐保重
小心D好,不過機場照去
咁重大嘅事情,除左身體上嘅傷,仲有心理上嘅傷,睇實你家姐啊!!
無論係宜家醫療定日後整容,生活費,錢方面唔好擔心,香港人一定幫你地!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞