致年青人 勿放棄兩老

215 回覆
215 Like 4 Dislike
其實好多人都係最近先醒

5年前冇人估到火車站入面都會食到TG

5年前冇人估到落街買野都會比人捉

5年前冇人估到成班黑社會可以大搖大擺走入去車站打人

係,好多廢老/老一輩都係硬頸+萌塞,見你後生就唔會聽你講

但唔好放棄佢地

或者等佢地設身處地食下蛋,話唔定就醒了
有冇短d既片提供,係手全部都係facebook,老人家唔識開,日日比TVB 同化
其實佢地就係話示威者暴徒收錢搞事果d人
但係又唔會去投票
6月到而家嘗試過說服佢地
咩方法都試過 都係一樣
https://www.youtube.com/watch?v=gB9FsDfVR2M
主力咬住721元朗恐襲 最易入口
廢老最緊張係香港唔好亂
無事無幹都會亂打人 差佬放生
We can do this all day.
時間可戰勝一切
利申:五年前兩老唔投票 今次全家票已袋
如兩老睇we7 可以點
我又冇we7喎,但del咗佢又太明顯
其實當你父母都變做淺黃
佢地係會同身邊朋友講同駁啲藍絲朋友
所以係好重要
可以比多啲煽情野呀
講你作為佢地個仔個女呀
好需要佢地支持呀
屋企人會講
「最好(警察) 開槍打死晒d人」
「(元朗白衫)唔搞得ga總之你想燒人祠堂就唔得啦」

已放棄
閂咗部分嘅notification先(只閂群組 pm繼續開 等佢唔會斷聯絡)
慢慢滲唔同媒體比佢睇 (唔駛一定全部蘋果 多角度is ok)
一接觸到自由資訊就唔會返到轉頭(當然要多d討論 加以引導)
講得岩,講番事實俾佢地聽
如果係電視嘅 先睇VIU TV
有能力嘅 裝有線新聞plan(6X/month)
唔好太側重「要講贏佢地」嘅心
人係天生對太強硬嘅野有抗拒
試下講:「佢地同「你個仔」(重點字眼 加強同理心)都係想香港 如果香港有人死 大家都唔會好過」
「香港依家係有病 佢地都係想醫好香港」
「唔好叫差人殺人 咁樣「你個仔」會好難過」
「「你個仔」可能到時會係現場」

【求置頂】我係811港島東集會搞手,請大家冇野做就黎維園
https://lihkg.com/thread/1441981/page/1

811。約定你 「深水埗」「港島東」遊行
https://lihkg.com/thread/1441682/page/1

(冇人講)今日去深水埗!!!!唔好上淘寶!推爆我!
https://lihkg.com/thread/1442131/page/19
推推推
同意,一直拉攏緊父母。
唔好放棄
    幫家長們
Like fb 立場 蘋果 rthk vnews
幫 佢地手 機 裝now,apple,立場,連燈
電視裝 now
簡唔中買份 apple 放屋企 俾佢地睇
Youtube 睇D100 radio
 洗走佢地睇開既記錄
仲有 unlike unfollow youtube 同fb d 低能page
Push
記住 父母無得揀
唔好為共匪放棄親情
更何況時間金錢都在我方
何需失敗主義?
我都想,我好想分亨我嘅所見所聞,但佢地唔願意聽我講,兩個一齊圍攻,明明我好冷靜想一齊分析,我老母只係叫我冷靜但冇叫停我老豆,個時仲要係出面,我話返屋企先傾,佢就一直講一直講

佢話支持個啲人係可恥、前線係可悲

試過好多次,我真係好唔開心

利申:我爸係紅底、我媽係犬儒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞