致年青人 勿放棄兩老

215 回覆
215 Like 4 Dislike
今次我地咁成功 因為好成功唔再圍爐
長輩圖、外國登報、十八區遍地開花
係可能範圍每人盡做 行多幾步
民意 無錯 唔會係致勝關鍵
但會係致敗關鍵 民意就係盾 約束住政府鎮壓力量 at least 唔敢出鉛彈
勇武手足 繼續突顯狗隻本性 但大家都明白 marginal effect有限
入正題
更何況區議會立法會起碼仲有票 (當然有DQ問題 再研究應付方法)
共匪咁多年都係用一樣方法 群眾鬥群眾
文革就「爹親娘親不及毛主席親」
今時今日就攬住班廢老(其實係同一班人)
和理非手足 返到屋企家嘈屋閉?
有無諗過你地其實用錯方法?

上一代好多時唔會用理性諗野 只用直覺
唔識大道理 或者覺得後生太理想化
politics is perception 印象就是一切
所以唔信有人做好事 做好事=收錢
加上幾十歲人腦閉塞 對既有事物深信不移
所以唔應該一味說之以理 一定要動之以情

雖然佢地心底上唔信後生 覺得食鹽多過食米
但你地對佢地有兩大優勢
1.時間
你地日對夜對父母 外人一定唔夠你地多時間
潛移默化 但切忌用硬手段 人性最忌你硬扭mindset
要慢慢改變佢地心態
例如:「呢班議員(建制派)話你個仔/女係暴徒啊!」
你地相處咁多年 為人父母一定唔信自己個仔女係暴徒
先種下呢樣野 再慢慢令佢地明白
出面前線同你地一樣 都係人地仔女

一樣唔係暴徒
又例如廢老一定成日叫仔女整電話
記住幫佢裝唔同新聞app(閂CCTVB app notification 但唔好del 太明顯)

慢慢改變
2.金錢(最後手段)
所以話一定要努力搵錢 錢可以做好多野
如果用過曬所有方法 都不能說服
(例如佢地真心相信誰大誰惡誰正確)
就係「適當時候」送佢地去旅行(但記住一定要最後手段先)
起碼為香港做點好事(封蝕本門)

(佢地就算知你用意 都會因然接受 因為對佢地黎講 投票根本唔重要)
又可以做到孝順仔女 唔駛反面 何樂而不為

只要人人都管得住兩老 大事必可成
pish
高汁post

救一救老豆老母
冇乜用
有晒證據佢地都係企係中共果面
根本,佢地好清楚自己做緊咩,就係選擇支持強權
救得一個得一個
巴打 試下動之以情
例如:「我都想屋企涼冷氣睇戲煲劇打機啊 但班警黑太過份喇」
同情心 上一代還是有的
記住 你永遠有最後手段 起碼唔會輸票
試過所有方法
冇用,同埋忠告大家千祈唔好諗住講道理
係零作用
直接放棄佢地先係最佳選擇
唔媽浪費時間係佢地身上
有L 同情心,佢地覺得 popo 應該因為買laser pointer 而拉人
咁就唯有孝敬下父母 請佢地去旅行喇
(不過最理想都係唔好放棄佢地 唔好為左共匪輸親情)
而且說服一個就多一票 此消彼長 對家輸好多
直接放棄起碼唔洗嘈交
2014說到2019了
要明一早明咗
唔畀佢投票仲可以做到
但唔好妄想感化佢地
儲定錢做孝子啦 四年兩次
佢知道我地冇錢收都要出去
佢地知 但永遠都無動於衷
只係放棄同佢地討論政治
Same
已放棄家中兩老
Anyway la 巴打
盡做無悔
起碼唔駛輸票數先(一家黎計)
加油
仲有好多真心信,示威者個個收美國錢
佢地去D 公園成班廢老圍埋9up
其實個個字都唔識多隻,文盲嚟
721 警黑建制一家親
為香港 願意付出旅費嗎
努力中
佢地唔會投票
政治冷感起碼仲有得救(At least唔係對家先)
無錯 我明白說服廢老 真係好煩 又攰
但比起前線擋子彈 又算得係d咩?
盡力動情 以理成效太低
一人行多步 香港就會變
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞