致年青人 勿放棄兩老

215 回覆
215 Like 4 Dislike
有同感,已經冇同老母講野超過一個月,瞎撐的人冇得救
盡力 如果真係唔得
都要做孝子出埠旅行啦
多謝
由自己做起 先感染自己老豆老母 等佢地再感染人地老豆老母 蝴蝶效應
正解
如果連屋企人都說服唔到 對住中年外人咪仲難搞
唯有就係仔女做返自己本份 管好自己頭家
一人行多步 先能夠打破世代之爭
好聲好氣咁同佢講 希望可以慢慢由淺藍變淺黃...
大家加油
推推推
多啲陪兩老飲茶灌水
雞髀打人牙骹軟
做個乖仔乖女 講野都有說服力啲
已經反撚咗面,應該拜山見
巴打 明白同廢老溝通係灰心
好似FM同AM講野咁 完全錯曬channel
五年前我都係咁 講到拍枱拍凳
但到大多幾年 你就會明 始終係生你出黎 養大你嘅人
可以憤怒 但更加要對支共憤怒 係呢個仆街党拆散你地頭家
除咗你之外 無人幫到你父母(廢老對外人後生仔更加唔聽)
前線義士頭破血流 都係帶一個好嘅香港返黎
為咗香港 為咗生養父母 試多次好嗎?
(記住有最後手段
佢地會群埋啲藍尸去短線
鬧完佢同啲藍尸親戚quit埋family group先清靜晒,好彩我係廢中想點就點,啲小朋友要跟住啲藍尸屋企人真係好L難頂
世界上就係有一大堆啲選擇性瞎嘅人,以為自己建設實際係破壞,害左下一代
我屋企本身兩老都係淺藍
但我同我D家姐都係日日響屋企大大聲討論
因為有時會俾人話煩 我地就會轉英文講(英文好差但講Keywords兩姐妹都會明
果排講到Laser Pointer 老豆突然插咀
話佢知黎單野 話Laser Pointer好危險
我就話我都唔知 等我問下讀過物理既家姐先 (響老豆心中都叫專業人士)
然後話CCTV果D真係出煙 係咪噤真係噤變態
老豆都黎左興趣聽我地講解 我地引用平時用到既工具 最後老豆認同左係明老屈 轉陣淺黃 屌藍絲

各位巴絲加油呀
多啲用銀彈策略 對家去短線
你就請去長線 感受下世界之大 好多事唔係中VS西咁簡單
疏遠損友先 再慢慢引導
記住對住屋企人一定多時間 比起街外人
唔好比位外人入
尋日先同佢地講如果仲撐警就當冇生過我,
跟住仲要屌我話唔好睇片面

即刻 bye bye

等佢地同自己班親戚圍威喂
同佢地講咪撚荼毒我個女
呢樣萬萬不可以再講-->正如夫妻鬧交唔好講離婚
係好傷父母心
佢地唔會諗自己係咪錯而令到你咁嬲
只會諗出面外人洗你腦 搞到自己無咗個仔-->人性黎
多啲比父母諗下自己點解咁諗 好言相向
諗下十月懷胎 仔女都係想父母生活得好啲而出黎爭取
要打感動!!!
今日睇到句說話幾岩
黃藍是政見 黑白是良知
事實勝於雄辯 只係佢地無直面現實
用各種假消息去保持自己〝純潔〞
我廢撚事解釋因為一個係盲撐一個係偽中立
你講解得幾好都無可能改變一個盲撐睇法
同意,推
係 呢幾日係好好時機同父母溝通
但忌講晦氣說話
反面教材:你仲撐警真係唔係人黎!=完全將父母推比對家
試下講:如果係「你個仔/女」咁橋係現場 你會點諗呢
老豆係藍絲
仲要係無獨立思考
講親野都嘈
成日死要面on99
起碼嘗試過 盡力無悔 就對得住自己 對得住香港
最多咪出最後手段
係對得起自己就得
當你用Fact進行攻擊
佢地就用海量Fake news進行防守
呢個情況只係展視左一個現象
就係佢地唔想正視現實
寧願去睇/接收唔同Fake news
去制作所謂嘅防線
睇Live都可以用千百樣去解釋
更何況係之後制作嘅假消息
只要對得起自己良知就夠

原諒我唔想影響其他人觀感
本次回覆我選擇左不推文
巴打 明白
如果盡力都唔得
唯有出最後手段吧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞