一位記者對今日發布會的短評

632 回覆
4958 Like 7 Dislike
push
時間可唔可以推到政府果個每日記者會後面,逐點拆解番佢地誤導市民嘅資訊,咁多位巴絲可以係呢段時間時間討論拆解,你地又可以話網絡上有呢啲咁嘅意見,咁樣去拆解番今日記者問你地點接觸市民同埋你地話自己唔係大台但又作出某啲實牙實齒嘅回應
支持民間記者會
樣樣都好中point
已經好叻
但我地會一次再做得比一次好
outsmart 正苦
唔緊要,行出第一步最緊要,慢慢黎慢慢學習逐漸勝利
一句話總結:所有嘅問題都要將個波推翻去政府同大陸堅持修例,導致社會撕裂呢個point
支持民間記者會
push

關公
真心 定位好緊要 如果係想持續落去 堅持係無大台原則
而記者會無Q&A呢, 咁就拍條片算喇.

所以呀 同學仔 要留意下面幾點

1. 拎返張字同筆出黎, 唔好再拎住部電話.
- 觀感問題,有稿有紙有記錄,受眾會覺得係認真
- quick note返記者問題關鍵字, 提返自己要答咩, 唔好問返記者問咗咩,
答答下個人好易lost, 下下叫記者repeat都唔係好尊重

2. 讀稿整體ok, 不過真心可以再smooth d, 練多兩次先出黎就ok la
英文同學仔勇敢D, 眼神要堅定D, you are doing the right thing

3. 你地唔係大台,回答時盡量避免用『我地』、『我覺得』等等,
講fact唔好講feeling,回答時多用『根據』、『綜合』、『宏觀』等

4. 其實成件事發展到今日,要推俾大家知呢個已經係社會事件,
唔再係市民意見對立。
- 社會事件的角色只有『政府/當權者』、『警察/執法者』、『市民』
- 避免『抗爭者』、『示威者』

5. 答過去咗既事見睇法,要用返第3點既方向。
答未來既事,要俾返個波政府,強調政府回應同民意掛鈎,
當沒有民憤,社會就有安寧。
chi lun sin
北角7點幾打鬥, 11點幾先有防暴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞