一位記者對今日發布會的短評

632 回覆
4958 Like 7 Dislike
Pish
支持
Great advice
大家都在經歷中學習
今日係三位人生第一個記招 已經超額完成
林奠同啲高官做咗幾十年 反而佢地應該進步
加油 幾百萬人一齊行
push
馬後砲講咩都得
無論如何 今日記者會嘅你地好叻
點都支持你地!

好有用
支持民間記者會
和理非入一入來唔該
[借acc][純建議] 8月24日 全港罷買日 搞「靜」香港
https://lih.kg/1420749
同意 push
我今日都有睇
好開心同感動
但希望發言者可以嚴肅少少
忍住唔好笑
一定要正經d

最後多謝呢3位朋友,你地做得好好
樓主一世平安,推

玉石俱焚,可以將個問題交返比香港政府。

「香港由6月9開始,已經經歷過100萬、200萬人遊行伸訴。但政府選擇漠視民意。令市民對和平、理性既遊行開始感到無力、無助。度致玉石俱焚既局面,係香港政府、最後決定權亦係林鄭班底手上。係呢段時期香港人透過各人團結做出各種活動,由遊行、G20眾籌係不同國家登報、少至正視民生既活動(eg 正視屯門公園,上水水貨客問題)。呢d正正係呢場運動其中一種價值/思想be water,每遇到一個樽頸位,大家都嘗試努力去解決。係到重申一次玉石俱焚係香港政府逃避問題、強硬手段處理政治問題所致。

解放軍問題、一樣踢返比香港政府同中國大陸
「作為香港市民,我地根本無能力干涉。甚至香港政府都無權干擾中國任何決定。(再將問題帶去玉石俱焚)若果中國決定派解放軍,我個人認為咁會令香港、中國既經濟、民生、國降地位既聲譽重創。究竟中國會唔會作訴呢種玉石俱焚既處事手法,我不得而知?但我一樣會擔心,亦同時想問反社會大眾,你地想見到咁既結果?若果唔想,我地更要團結,要香港政府回應五大訴求。」

佢地用咩招,我地就用咩招。呢種都係be water 精神
香港政府迴避記者問題,再將個波踢返比香港人
我地一樣要迴避我地解決唔到既問題、將個波踢返比政府、中國。記住,問題係由政府搞出,不利自己既事全部踢返比佢地。

最後,若果真係想全港留意,小d用連登式口吻回應問題。例子,記者問:出解放軍點算。盡量正面回答,踢返個問題比政府。 同埋受眾未必上連登,真係唔知咩叫be water、 點解要叫光復香港 時代革命。係呢d 只有前線、網絡先明既用音,唔好怕長氣,可以簡潔咁講返咩意思。

點都好,你地真係好叻!我二十歲個陣重係乜都唔識。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞