除左Be Water,我們亦應該Be Humble

1280 回覆
5691 Like 19 Dislike
同意
我明大家打緊仗情緒難免高漲,但be humble好重要

Be Humble
push
Be water
Be humble
由9/6 到今日,呢個風氣越黎越誇張
甚至影響到近期巴絲無路人片段幫忙伸冤

我好希望呢個風氣變成運動既污點前
可以透過檢討制止
就好似陣地戰慢慢變成遊擊戰一樣
首先,我都想講,我雖然係P牌,但我係好支持所有抗爭者,以前上嚟連登好耐,但一直做CDROM,而家先開番個戶口。

我只係想講,有時途人影相,真係未必有惡意。
同埋途人嘅記錄,甚至可以幫到抗爭嘅人。

大家加油!
其實講得啱呀,千祈唔好比仇恨支配,同埋要爭取一啲本來唔支持嘅人,咁先係最終嘅目標
被黑警告暴動的40幾個人
好多都係無辜,尤其係那對情侶
如果沒有這風氣,就可以有多d路人片做證

玩大彈弓、撙磚、玩火推車既巴絲都唔怕比人影
點解我地非要阻止路人影相,甚至又屌又射不可呢
Push
be humble sit down
真係值得推

宜家係要拉攏埋啲淺藍同中立撚投向我地依邊,要減少啲如警犬一樣嘅暴力行動嚟證明我地真係為公義!

非割席,絕不篤灰絕不分化!
對 要適當既克制 咁先對比出黑警既失控!
記得要冷靜 分析 才行事
民意都係我地要贏既一場仗
同意

見過好多次路人或者遊客影相俾人鬧
但有幾次我企係電話後面,見到影相者其實係有避開人樣/影緊wide shot,但大家都好緊張
下次如果見到,或者大家再觀察多陣,有古怪先禮貌地阻止佢影同要求del相啦

p
雖然話唔好亂鬧
但各位手足都要搵方法發洩情緒
唔好谷壞自己

例如屌爆黑警
唔使留力
FUCK YOU POPO
Push
民意雖然唔會令我們抗爭勝利
但都係好珍貴既資源
唔好好似黑警一樣,濫用力量,見人就打
最後淪為過街老鼠
好多街坊都支持年輕人,但你們也要克制
八卦影一、兩張相,就由得佢地啦

比起一開波就屌人老母+射laser
其實可以溫柔同佢講「唔好影啦,因為可能會害到示威者」
或者換個角度提醒佢「請你一定要刪相,如果唔係返大陸會出事」
甚至做好防備,隨便佢地影
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞