除左Be Water,我們亦應該Be Humble

1280 回覆
5691 Like 19 Dislike
如標題

首先,整核彈都好,我都絕對不分化、不切割。
因為你們有錯,我們冷氣軍師都有責任。錯就一整錯。

但我好希望著裝既巴絲可以對路人友善一點。
你地著哂full gear,其實同無number警犬一樣好難認。
影相就隨便人地啦。除非係刻意影無口罩巴絲既大頭照。
同埋,就算要人唔好影相,都唔好一出手就屌人老母+鐳射筆。
那些好奇路人、八卦師奶、藍絲阿叔,只要唔出手動武,都唔係我地既敵人!
記住梁天琦信裡面既說話,絕對唔好比仇恨支配自己,
「政治的工作不只是要令支持自己的人繼續支持自己,而更是要令不支持自己的人轉為支持自己,改變想法,認同自己的方向。」。

路人唔識分示威者有甚麼差異,你地每一個著裝既巴絲,都代表著整個示威者群體。
你行得出黎,就係代表所有示威者。
對任何立場的街坊,我地都應該比黑警更克制,更禮貌,更禮讓
你要記住,黑警都聲稱他們的動機係良善的,係守護法治,維持秩序云云,
因此,絕對唔可以因為我們的動機係良善,就失去控制。

我們要銘記日本學運係如何走向失敗。
所以,請對同伴友善,對路人友善,對所有人都應該友善。
Be Humble!
push
Yes
be humble
推,請求你們待人友善。
push
PUSH
黑警政府狗官固然可恥
但各位手足千奇唔好比仇恨支配自己
Push
be humble
Be Water
Be Humble
(手動轉貼)
[身邊大量呢類人,彷如活在平行時空]

不停強調自己都「承認」個社會有問題,所以都「唔介意」有人去爭取,但「總之」要「理性」同「唔好攪亂」香港,「影響」到「其他人」(其實即係佢自己)的人,其實都是自私到無倫的人。

因為佢地嘅潛台詞其實係:大家爭取到的話,佢不「介意」共享成果,但過程中自己唔打算付出。
岩啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞