CK2 中字軍之王II (遊戲界Game of Thrones) 大特價 $120 就有齊所有DLC

145 回覆
33 Like 2 Dislike
唔洗講名啦,d開戰條件都睇唔明
樓主冇改錯標題,真係好似GoT咁
慣左就得
咁就即係唔係英文ok

大學有讀希臘到文藝復興歷史
其實好多用字係得個名難
了解左冇咩特別

至於地名其實香港人本身都唔熟歐洲地方
日耳曼 拜占庭
香港人除左識個名仲識d咩
君士坦丁堡係咩教?基督?天主?東正?

名詞同理
你中文識個字,其實背後係點又唔識

基本上你睇多幾次就一勞永逸
習慣睇支那梳史害終身
咁又唔可以咁講,你俾東正教呢三個字我我起碼都知係古基督宗教咁,俾君士坦丁堡起碼都會知係地方名,但你俾英文咁專有既名詞我同俾個睇明既語言一樣,係連最基本既了解都冇
依個唔關支唔支那事,你母語係中文就係中文,只不過係冇繁體局住要睇簡體,除非你同我講你平時溝通用英文多過廣東話
聽你咁講真係好驚訝
仲話咁樣係英文OK

所以咪真係唔識囉
東正教其實宜家都存在緊
仲同君士坦丁堡有好大關係,都關十字軍事
但係唔係我單單轉左做中文你做知我岩岩講既野

你到呢家都覺得以上既字係專有名詞
咁巴爾幹半島,愛琴海係唔係又係專有名詞
除左知個名,又知幾多野

就算比中文你,你都係連最基本了解都冇
唔通theory of relativity 轉左中文你即刻了解係點解咩

我可能唔太了解你,
但普通人,英中
西史都唔會用中文掛,你搵疏史,
睇中文,好SIT底囉,仲要係要支那翻譯
我今日比你睇支那翻譯,聽日台譯,後日港譯
閣下都收左皮

殊途同歸.你兜兜轉轉其實最後都要睇返英文

點解咁強調用英文,因為你第時去旅行
同人傾計,讀U,睇紀錄片以上全部都唔會有人用中文去講,
你咁樣點會局限死自己,
你都識講啦,佢地係'專有名詞'
既然真係咁專有,你仲要睇中文

你諗起點解大學全部英文教阿
我相信普通大學生係有能力(應該要有)去應付咁既英文

我係新加波做野,同事有一半都係新加波華人,
佢地母語都係中文,但我地平時返工溝通都係用英文,
放工可能私下會用華語,
我想講係以上既野同你母語係咩冇衝突

但我好意外我地以前中學時代
大家都好鼓勵睇英文疏屎,
到宜家香港人放棄自己重大既優勢,
走返回頭路
Aggar,其實普遍香港人英文唔係真係差到貼地,只係平時少講,又無自信、懶,變相傾向避得就避。ck2啲英文你話難,又唔算,有歷史底當然著數,無亦唔見得就理解唔到內容。同以前讀文言文一樣,你都未必隻隻字識,但估到意思就好夠。
如果你覺得要識埋地方名,宗教名先叫英文好我冇嘢講我覺得溝通到已經好好
如果再有特價記得講聲,好想玩
咁你就錯了

英文OK係回應
英文OK但搞唔店隻驚既英文

而識埋地方名同宗教名係回應
轉左做中文就有印象既回覆

而我亦冇講有關溝通好唔好同英文好唔好既關係

閣下閱讀理解奇差,重點放錯晒
想問係假膠定純粹想搬龍門?
再黎英文好唔好係睇情景同需要

你做一個保安,
你做到基本溝通,你地問路,問幾多樓,而你答到--->好

你做一個admin工作,
處理到日常文件--->好

而我地呢到既情景係,
閣下係一個普通大學生,
遊戲入面就好似一般intro 101 course咁,
好多只係一個名詞,ideology,地名,
理應有能力處理
呢隻野係101你認真?
如果個個都好似你咁有求知慾就好我只係想輕輕鬆鬆打鋪機
No offence
好似可以invite 佢入court?
好似可以invite 佢入court?

或者用婚姻去引佢過檔,不過女角唔知要唔要Matrilineal Marriage
101 就好似你係一張白紙
行過入去坐都知做緊咩
都知人地講緊咩

就如呢隻驚咁
同大學課程冇關
就係懶先睇英文
殊途同歸,初頭比人慢,但往後就好似坐火車咁
特價已經完左成半年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞