CK2 中字軍之王II (遊戲界Game of Thrones) 大特價 $120 就有齊所有DLC

145 回覆
33 Like 2 Dislike
faction 派系 F8 上面講過

religion 宗教 F9

如果你係天主教徒 咁就唔好得罪 方丈 教宗
咁就唔好得罪教宗就會被excommunicate 絕罰 或者叫逐出教會
https://zh.wikipedia.org/wiki/絕罰
中世紀神權好大 呢位皇帝就係雪地罰企三日 先取消到絕罰令
https://zh.wikipedia.org/wiki/卡諾莎之行

當然都有例外 世俗權力都可以壓低神權
呢位皇帝就試過廢黜教宗 同用武力將自己嘅人選扶上教宗之位
https://zh.wikipedia.org/wiki/奧托一世 (神聖羅馬帝國)

遊戲入面都一樣 教宗你絕罰 你都可以打佢

如果唔用武力 你都可以用錢同影響力將你嘅人選通過選舉做教宗

教宗每幾十年就會宣佈一次十字軍東征 所有天主教徒都可以參加 唔包東正教 東正教係under東羅馬帝國皇帝
中世紀亂倫模擬器

而家等緊umbra spherae大更新
可以特登亂倫,然後將自己有缺陷既仔女嫁到其他國家令人他既血統都受污染
基本上要有mod先得 除非你係唔知邊個教
呢個係組織 有啲係秘密 有啲係公開

唔同嘅組織有唔同野玩
公開: 修道會 比武club
秘密: 邪教組織 崇拜邪神嘅 有等別event 仲有hashashin 刺客組織
秘密宗教組織 例如你嘅主君係信伊斯蘭教 你信天主教 你可以扮信伊斯蘭教 等佢唔會唔鍾意你 你可以建立或加入秘密宗教組織 招攬其他人入你嘅宗教
唔駛架seduction focus就得
而家重有great work可以用private conversation令近親愛上你
太耐冇玩返 sorry巴打
唔緊要

呢隻驚已經玩左上千小時,基本上咩都試過
右上角

由左至右係 國庫 榮譽值 prestige 信仰piety 親有領地上限demesne size 臣屬上限 vassal limit

親有領地上限唔可以太多 過左會有penalty 臣屬會不滿 多左嘅封俾其他人 最好係自己家族嘅人
第一次玩隻驚開1066 新手村,跟住網上搵段教學片學住玩最快
右上紅圈係列表 你可以揀啲重要資訊列出黎 例如親有領土 軍隊

右下就係唔同嘅地圖 map mode

一入遊戲嗰陣你應該會見到咁樣 顯示地形嘅地圖

咁你就要禁W 呢個係政治地圖 顯示所有獨立嘅國家

其他重要嘅地圖有:
宗教地圖

政治體制地圖

文化地圖
係 其實睇youtube學得最快
P社入面最鍾意ck2
雖然會俾人話政治不正確
不過實況片裡面,我覺得大陸bilibili稚嫩的魔法師個不列顛統治者系列係比較好睇,當教學又得黎都幾好笑
格拉摩根
今次講下find character呢個功能

右下紅框入面有唔同功能
其中最有用嘅就係find character呢個功能 大概係箭矢嗰個位 或者禁 . 掣
多數鍵盤係shift左邊第二粒

用呢個find character你可以按你嘅需要 set啲條件 咁就可以揾到你想要嘅人物
例如揾老婆要揾個後生嘅 咁你禁下age 啲人物就會按年齡排
你想揾將領 揾武力高嘅人 咁就按武力排
開頭玩嘅人可能唔明白咩叫 de jure
de jure 即係法理上或者義理上 相對就係de facto 事實上

如果簡單咁講 就好似中共成日話XXX係中國固有領土咁

係CK2入面所有county縣都有佢de jure所屬嘅duchy公國
所有duchy公國都有佢de jure所屬嘅kingdom王國
所有kingdom王國都有佢de jure所屬嘅empire帝國

例如 1066 年嘅法國

依家用緊嘅係de jure kingdom map mode 即係顯示所有kingdom嘅固有領土 係右下 map mode 可以揾到呢個功能

用返 realm mode

咁就顯示返所有獨立國家嘅領土 即係 de facto 嘅情況

由上面兩張圖你就睇到 英國國王征服者威廉霸佔左法國嘅固有領土 即係北法嘅諾曼第公國地區
咁呢個時候 法國國王對英國國王就有一個 Casus Belli 即係戰爭嘅藉口

呢CK2入面 你係唔可以無原無故就發動戰爭 你必須有一個理由先可以攻打其他國家 呢個理由就叫做 Casus Belli 簡稱CB
戰爭之後你可以攞到咩領土都唔係亂黎 而係你一開始用咩CB開戰就決定左

例如上面講左法國國王打英國國王嘅CB係收回法國嘅固有領土
咁贏左之法國國土只能夠收返嗰啲固有領土 唔可以因為贏左就霸埋英國
精神時光屋
試過玩到工都唔返
依個mod仲用到架咩?
4月更新過一次

之前英國租左我地99年就係為左唔會De jure shift
有邊位領主啱第一次接觸p社+ck2既新手
ck2無咩特別策略 唔會話邊個領主特別難玩 (除左拜占庭 啲手下日日叛變)
不過等級越高要控制嘅野就越多 所以一開始可以揾個伯爵或者公爵做下

多數都話愛爾蘭係新手島 雖然我唔鍾意玩愛爾蘭

建議你由基督教或者維京人做海盜開始玩 Germanic faith嗰啲
基督教可以試下1066年西班牙嗰到aragon castile leon
維京人就試下867年 大約係奧斯陸呢個位嘅haradlr fairhair 或者sweden

之後就穆斯林 印度 商人共和國 遊牧民族
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞