CK2 中字軍之王II (遊戲界Game of Thrones) 大特價 $120 就有齊所有DLC

145 回覆
33 Like 2 Dislike
正喎,有d騎馬與斬殺既戰略版feel
點開戰
https://ck2.paradoxwikis.com/Casus_Belli
呢到有張list

最基本就係上面都有講嘅 de jure claim 即係任何人佔有你嘅固有領土都可以開戰

其他常見嘅戰爭藉口CB有
fabricate claim 你可以叫你嘅內閣大臣偽造你對任何一個county嘅claim

holy war 可以一次過打一個duchy 即係幾個county 唔係個個宗教都有呢個CB
得天主教 伊斯蘭教 改革左嘅原始宗教 reformed pagan 印度教 同佛教有 佛教嘅holy war只可以打非印度宗教
而且同你holy war嘅目標屬同一宗教嘅國家可以係非同盟嘅情況下參戰幫手
例如你holy war一個穆斯林國家 附近幾個穆斯林國家都可能幫手

crusade /jihad / great holy war
同holy war一樣 不過一次打一個kingdom 規模大過holy war
但係只可以由教宗 哈理發 或者 宗教首長發動 幾十年發動一次

subjugation 臣服戰爭
原始宗教同印度宗教人物每一生都有一次可以周圍嘅另一個人物
如果你有 ambition 想成為某某王國嘅國王
例如我有成為挪威之王嘅抱負 咁我可以對任何係挪威固有領土內擁有領地嘅人發動臣服戰爭 可以無限次發動

穆斯林可以用1000piety 打另一個國家 可以一次打一個kingdom
維京人有 prepared invasion 唔洗piety 可以一次打一個kingdom

仲有好多 列唔晒
Google 格拉摩根
呢個遊戲最深體會:做皇帝其實好悶
最直接嘅宣戰方法:搵chancellor fabricate a claim, 每年都有一定機率成功;王國吞伯爵領,可以通過封claimant男爵領(一定要係你direct vassal),然後宣戰。

最基本發展一定係種田請傭兵,伯爵由一地變兩地係最有挑戰性亦最好玩,由伯爵變公爵到封王真係好大成就感。

有一次玩最早劇本嘅阿斯圖里亞斯王國(後來嘅里昂王國,再後來嘅西班牙),先驅逐左異教徒,建立hispania,再比中國殖民再獨立成功真係好過癮的
中國殖民?
買咗開唔到game
申請p社acc有咩用,純粹記錄你既分數?
miss 咗
Dlc jade dragon會有中國皇朝,佢有時會侵略你,逼你做附庸國
去到咁遠
CK月月都有DLC咁滯
唔係特價洗唔洗過千
前幾日開始用Scotland 起手,暫時做到穩定。
不過唔覺悶,因為仲有好多地方可以探索
你係king定emperor? 我最享受由0起家,但做到皇帝emperor你就發覺擴展唔再重要有錢有權有兵起上黎你想滅邊個就滅邊個。開始你就想睇自己班手下互片,得閒捐下錢比佢地,等佢地勢力平衡啲。教皇太阻頂就收埋教皇做𡃁。附庸五大騎士團。係咁買artifact,收哂各地嘅聖物神器,寫書,溝女,教仔。

最近好忙無玩,上次個檔雖然未統一,但成個世界大半邊都係我個家族,都好過癮。大家交流下有無乜有趣玩法
你係king定emperor? 我最享受由0起家,但做到皇帝emperor你就發覺擴展唔再重要有錢有權有兵起上黎你想滅邊個就滅邊個。開始你就想睇自己班手下互片,得閒捐下錢比佢地,等佢地勢力平衡啲。教皇太阻頂就收埋教皇做𡃁。附庸五大騎士團。係咁買artifact,收哂各地嘅聖物神器,寫書,溝女,教仔。

最近好忙無玩,上次個檔雖然未統一,但成個世界大半邊都係我個家族,都好過癮。大家交流下有無乜有趣玩法

我仲係king,第一任人都未死。

幫細路揀guardian 都難,成日驚佢地教衰仔女

原來仲有咁多玩法 要平衡各大勢力就要知道佢地之間點睇對方,想問下有冇得睇㗎?

我係睇到依個post先開始玩,仲係探索中....
係中東都算好 間唔中seljuk mongol就出黎搞你都幾難對付下 無咁悶
特別玩拜火教 咩人都打你
其實好多野都好玩,最初買唔識欣賞,覺得好複雜,慢慢識玩就覺得根本襟玩到爆,不過無乜時間學玩eu4
玩左一日,感想

入邪教,媾條女,扑嘢,有左野仔,將條女嫁去俾鄰國繼任人,綁架鄰國國王,隊冧佢,再綁架繼任人,隊冧埋佢,鄰國輕鬆到手
EU4 仲易上手過ck2 但易學難精 因為輸左戰爭就割地賠款 好慘
ck2 賠錢都追得返 eu4 賠錢可以國家破產
ck2無論AI國家幾大都可以隨時爆炸 eu4唔會 啲ai國家只會越來越大 追唔到ai就等gg
而且eu4可以週地叛軍
你班友搞到我又裝返
正解無誤
eu4=填色遊戲,不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞