心理學碩士獻計 :文宣如何打心理戰?

824 回覆
704 Like 4 Dislike
如果係politics 相關,用social psy 既theories 就夠,唔洗用psychoanalysis,後者好難係現實生活咁多onfoundings 同moderators 既情況下準確預測同解釋d 現象。

相反,social psy 果啲就比較做到
#我係香港人
#我會參與8月5日三罷
#罷工罷市罷課
Ok
只係好奇唔知你講有實證嘅psychoanalysis係邊一類
係咪歐洲版clin psyc嗰類
我睇過嗰d好多都偏向哲學同文科類
淨係覺得lacan zizek嗰堆又難睇得明又虛
L Z 都係哲學家,佢地都係傾向用logical prove, 即哲學方式去build theories

現代比較empirical d 既psychoanalysis 例如

Intersubjective psychoanalysis
由psychoanalysis 演變出黎既一d Psychotherapies, 可以去睇下

過左過百年仲睇Freudian 同Maslow, 真係純粹拋laymen

咁多現代既實證心理學theories 唔用(唔止psychoanalysis 果啲),仲用番書本教果啲historical theories, 只能講不如唔好講用黎心理學理論,直接logical thinking 得出d 結論好過。廢事比人以為心理學只係d 自high 吹水野
A3大大張 彩色
好清
好勁.的確用咩Label好影響人的思維.

香港需要你, 大家都想香港好, etc. 雖然大路野, 空洞, 但可能好有用
值得推👍🏻

文宣加油
各方加持!
#我係香港人 #我會參與8月5日三罷 #罷工罷課罷市
自推
好古文一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞