心理學碩士獻計 :文宣如何打心理戰?

824 回覆
704 Like 4 Dislike
8.5罷工 香港人加油
8.5罷工 香港人加油
8.5罷工 香港人加油
8.5罷工 香港人加油
8.5罷工 香港人加油
Support
btw
操作制約 係 operant conditioning/instrumental conditioning
古典制約 先係 classical conditioning
心理jj
係寫錯 sor
哇屌見倒啲數字都心寒
我記得之前都見過類似啲文宣,有冇巴絲有印象?
清空公屋輪候册係有mention過by main stream media or pan-democratic parties. but that was long time ago, n I am quite sure that other issues were not related to the 明日大嶼
1. 我覺得recap 佢地啲誤解唔應該用大contrast 加大字體,容易搶focus 加有sleeper effect 同availability heuristic. 即係啲人有機會淨係睇到嗰句, 反而加強咗啲誤解。

深色底白色字比起白色底深色字更加容易睇到, 因為喺正常一個環境底下大部分嘅背景都係淺色, 一個深色嘅frame會整走咗架呢啲distractor, 而且相對上係一個視覺上比較高contrast嘅資訊。 人正常嘅attention就會draw咗去睇啲高contrast多顏色嘅資訊嘅。用返港鐵做例子,啲轉線嘅路牌 同埋車站名都係深色底白色字。

2. 最底嗰句太肉麻, 同大部分人嘅情感status 唔對位, 反而會令人抗拒。同埋點解用問句?會prompt 左人地有個問題,而且你既target likely 就係唔覺自己愛香港嗰批。愛香港就either 深黃/深藍啦。所以見到個問題,好可能既反應係meh,一般般啦,之後整個訊息個印象就係“唔關我事, 因為我都唔係好愛香港, 唔係畀我睇”

如果要畀一句訊息嘅話, 一係就揀一句你target應該會say yes嘅嘢, 令佢整體上感覺同意你個訊息。 做一個impression associate一啲佢同意嘅價值/形象去我哋嘅訊息。 例如蘋果就將塑造生活品味隱性咁樣聯繫咗去佢哋嘅品牌, 我哋應該要做啲希望安居樂業, 建立家庭團結和平生活嘅人士整該出嚟保護香港。 老實講大部分人都唔會認同自己嘅身份係愛香港。 特別係你嘅受眾主要都係想和平安全渡日。 而家建制派搶咗穩定嘅形象, 和理非有拎住和平嘅口號, 要令到佢哋知道繼續係咁,第時畀阿仔就畀人割咗個腎去賣。 要拎保護下一代保護自己屋企人之類嘅和平穩定安全口號出嚟。

同埋最後每一句下面都寫同一句口號我覺得個correspondence好低, 好似完全冇關係咁樣。 而且個語法好唔自然, 好唔入腦。

一係就上面寫啲佢大致同意嘅資訊,下面畀一個簡單嘅訊息佢,prime 佢一個諗法。 呢個係喺宣傳上做一個類似foot in the door嘅效果, 佢一見到你張poster就大致上同意個訊息, 之後下面嘅資訊都會容易啲接受。

即係上面係寫啲大家都唔鍾意暴力, 所以年青人喺爭取民主自由只係企喺前面畀人打, 警察有 大量裝備 係事實, 抗爭者使用危險暴力係謠言, 睇返事實同數據就會知道 事情係點樣, 受傷嘅抗爭者有片有圖嘅, 頭破血流受到永久性傷害不計其數, 受傷嘅警察只係有幾條痕, 同埋最嚴重就係有一個整親隻手指。 守護香港和平穩定安全, 需要嚴格監察警方濫權。 警方濫權暴力對待路過嘅和平平民民眾, 都係眾所周知嘅事實。 警察無人管, 下一個畀人打嘅係你都冇人幫到你。

利申: 心理系博士, 不過係唔關事嘅細科, 呢方面嘅認識其實同undergrad差唔多。 唔係讀中文唔識做設計, 空有一堆諗法做唔到出嚟。

求推比樓主睇!!!
針對人類既需求我覺得好好
好高質。我有睇晒都好buy,但係呢個社會90%都係d hea9同文盲,我forward 俾人個個都話太多字唔想睇😭,不過有一成有心人同搞手睇到都係好大成就,加油!
覺得有點諗多左

藍絲係長萬畀長輩圖呢種毫無設計感可言既文宣吸引

藍黃之別更加在於本身文化同個人背景以至對時事文字理解力同智商

同埋要做到文中提及既野要有大數據,你都講左無咁既資源啦,

藍黃呢2隻色亦都無可能再變講蒞都已經無咩用

如果真係有策略既可以直接講
最底有文宣,你可以睇下啱唔啱用
基本上 揾d做開廣告 或者同理心大既人去做 就ok

字眼上最需要改
其實留意到佢地成日講例如 "沒有暴徒只有暴政" 呢d只會不停令人覺得你係暴徒

用返"暴徒"去形容白衫人呢d更加非常倒米,我都有不停叫人唔好咁做
唔只廣告人喇,長遠嚟講,我覺得大家都需要留意,猶其係整文宣嘅方向可以調整
講得好岩
不過曲高和寡
可以開個簡易po refer返呢個
用多d實例
特別叫人唔好再用暴徒呢個字眼
真係好直接影響到觀感
搞到藤條果班同示威者混為一談
高手高手,你講嘅我都好同意,自己一個睇點都會有盲點,有時間我再整整佢
Thanks,太長朋友唔想睇都唔緊要,可以嘅話直接 send 啲文宣圖出去,至少接觸多啲人
高質分析
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞