[自制Android] 港人話電視 - nowTV / icable免費台

1001 回覆
344 Like 9 Dislike
thanks

btw 幫人搞部舊款小米盒子,用遙控關機只可以待機,但待機恢復後個 app 畫面一直停左唔識重新連網攞 data, 俾老人家用要退出重入先work既話實唔識搞,dev 有冇辦法?
有線係咪死左
已有v64,部機如果有Google play,去直接update,否則download apk安裝新版。
https://apkpure.com/港人話電視/simon.kaelae.tvrecommendation
我用非小米盒仔,冇巴打呢個問題,睇黎你直接去Facebook page請教作者好d,仲有巴打你有冇開到開啟自動播放?
有開自動播放
死link,去直播源資料庫搵條後備link加返,我剛試過,後備link仲用到。
咁應該係standby重啟問題,估計直接電源開關就冇事,如果短期內解決唔到,惟有教用家睇完off電源,要睇至開返電囉,冇辦法..
點狗
點加
設定-->直播源資料庫-->推薦第一個
後備有線直播源睇到
不過用樂視盒子只有低畫質唔識變高清
點解會有支那01
點解會有支那01
唔信邪裝 TVHK 個 app 播 now 新聞台
遙控關機重開都識自動重新攞 data
已入手火棒4K,請問點裝🇱 🇿個app
push
facebook 直播chromecast唔work
我都覺得TVHK好似冇食咁多資源,四格同步時候反應爽過港人話電視,可惜冇得自己加直播連,每次死link就要等新版update....
TVHK 可以強制高清,港人話電視default低上高但有時又唔識自動上要彈出彈入先高清(就算高清感覺都唔夠TVHK清)
但 TVHK 做 TV Box 桌面 app 又好白痴咁無整 shortcut 跳番去 android setting 果頁,如果 lock 死左就 GG 有排攪, 好在手機有裝大陸 app悟空遙控入得番 setting 改桌面

兩個 APP 各自都有不足
Ching會唔會更新返amazon appstore做最新版
暫時見到仲係v48
所以我兩個apps都裝晒,如果要睇常規網台用TVHK,有時悶悶地想睇戲就用港人話電視..
http://bit.ly/androidtvguide
其實已經寫左份18頁既教學
點用港人話電視
點踢走TVB
點用Android TV
點買FireTV
巴打好有心!個教學好有用,我之前都係靠佢學識Chromecast同Fire TV點玩!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞