[重裝上陣] 西裝、皮鞋、皮件討論帖 (28)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
兩三萬起標啦bespoke
早排IG有廣告有個國內工匠 EARLY BIRD 7K
不過.........我就寧願買多對CJ
窮撚未買過唔知價
買襪嘅話 除左corgi同falke 大家有無咩推介?
我覺得m&s 都OK
都係果句,呢個世界一分錢最多買一分貨,條友唔識開楦架,所謂bespoke 咪又係mtm... 十足香港啲偽bespoke西裝鋪咁
唔bespoke
咁細size係咪冇咩選擇
都有既,我記得G&G mto最細到5號好似(佢地size偏細),EG都好似係。
近排又開始係咁做衫,已經進入褲愈做愈闊(17寸褲腳了⋯)、衫假胸愈做愈大(雖然堅持唔落棉墊但用canvas同stitching既力盡做)、個膊愈黎愈出既階段⋯⋯ 玩得愈耐愈覺得夠闊先夠好睇

岩岩先讀左牛巴之前寫落點解 bespoke咁貴既文

如果想做對英式 bespoke, 用料 > 樣 > 價錢既話有無推介? 爬過文見到 hiro, 仲有無更好既
呢塊係咩 linen, 聽日都想去 db 做條 linen 褲
Nicholas Templeman 同 Ann Bespoke都幾。Nicholas黎緊九月好似會飛黎香港,我果對到時要試;Ann果對我就著左大半年,舊年年尾拎,價錢同fit都不錯,不過個底係用JR同埋淨上左蠟,著耐左望落無咁clean,到時換底可能會拎去日本換Baker底。

Dugdale Lisburn,平靚正
thanks 牛巴

ann bespoke 之前睇西裝客介紹過,十一月去大阪時去睇下先
BTW 之前響Nicholas 間house度影左啲相可以俾你地望下。

我自己就訂左呢款,用淺啡野豬皮做,會叫佢做短啲,鞋面個chain stitching真係好靚

至於日本,黎緊想試Noriyuki Misawa,都算頗有英國佬味道,同埋啲手工真係好好

個褲頭望落高到就黎到心口咁...
真係好睇咩?
肚臍黎架wo,乜你個心口咁低架咩?
高腰著出黎個比例好明顯好睇過你著瀨屎褲啦師兄
第一張相睇唔晒成個人其實可能唔準
但係覺得隻腳個比例長得有啲奇怪
並不認為有呢個問題存在
借人張圖

可能有件jacket, 呢張睇落冇咁怪
但想像佢單褲嘅話,我覺得個褲頭低返少少會好睇啲
如果有條褲腰位太鬆 但冇皮帶耳
可以點搞?
So far呢樣野我唔覺得有咩問題⋯⋯比例上我自己係咁⋯⋯

Joseph Cheaney & Son 呢?
件shirt個collar好靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞