歡迎想砌模型o既巴絲入黎(2)

1001 回覆
15 Like 12 Dislike
轉色你都係要洗樽
當開包樽咁買姐,不過好似都唔平同未有油性用樽
早兩日去買模型油,Gaia Ex02 旺角行左幾間都冇,之後上淘寶買, 用之前個巴打介紹間集運送落黎,完全冇問題。 唔係話唔想支持本地鋪,但係真係好唔方便, 特登出去,身水身汗,又要搵, 又唔係一定有貨,仲要唔係特別平, 我下次都係淘寶一次過買齊算
有無巴打介紹氣泵?
英日月 sparmax$1k左右好無玩?
用咗大半年,唔伏覺得幾好用(可能係我未用過好嘢),係水隔嘅水要清得密啲
反而噴筆比較值得投資,由hd 130升級sparmax max3已經差好遠
想噴軟膠件 上網搵過啲文話噴完色再噴光澤保護漆可以防止上過嘅色龜裂 唔知有冇巴打試過 定抑或用冷烤漆...因為見pmstore用冷烤漆噴已經上金角嘅膠件 但又有文話上完冷烤過一排會裂...又有人話有膠件專用色...有冇巴打識?
軟膠唔好用硝基/烤漆
會變硬兼裂

用亞加力, 田宮ps 果類軟身漆料
想問如果用preshading嘅方法做陰影, 係咪都要成件噴哂primer先, 再噴陰影部分, 再噴主色部分
定係全primer, 再全深灰, 再部分主色
Thanks巴打 岩岩又搵左一搵 見到有隻郡士sf242金屬底色 想問有冇試過呢隻上完係咪可以上硝基 因為我想喺軟膠做金屬加透明色 如果唔得就出去買亞加力算
不能
你金屬加透明,色層唔荒會薄
變硬既係色層
裂既都係色層
除非你肯定呢塊軟膠唔會受力冇野會掂到high到,
否則一受力變型,就可以享受剝茶葉蛋既滋味。
玩呢枝不如玩mr hobby prospray
砌緊隻hirm紅迷,會搞埋滲線上水貼
但係佢有d件係光面,有d係消光
咁上完水貼之後應該噴消光定光油
定係唔砌住,剪晒d件,滲好晒線,上晒水貼,分批噴保護油,最後先砌,咁好似好麻煩
GW油係咪都係ym最齊
玩具街橙命 148 買左盒
平定貴

第一隻全隻噴油
差噴口 水貼 同身個2粒野就完了
巴打 係hg定rg?
hg
想問下咁多位巴打,Mg七劍同00R二選一揀咩好?
O0R full sabar 好睇d, 7 劍我覺得好累贅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞