警世:721並非最後一戰

663 回覆
3034 Like 108 Dislike
見到好多巴絲自新城市一戰後情緒激動,並唔係要制止勇武行動,而係大家要冷靜頭腦,抗爭者調整心態十分重要

1.我地係為自由而抗爭,唔係仇恨警察:

唔反對任何打擊黑警既行為,但要時刻保持清醒頭腦,記得心態好重要,如果帶著淨係想報復既心態抗爭係好易失控同抄車,鑽入掘頭路。(身邊有人傘後就係敢)當你有為自由抗爭既信念,做任何行動(包括打狗)都可以如魚得水,亦可以堅持落去,記得救身邊同路人遠比打狗重要。

2.唔好有太極端既「攬炒」心態
自612以來,相信唔少抗爭者都覺得絕望同焦土心態(我都有),但唔好宣揚去到同政權同歸於盡,要記得留住有用之身,以後做唔同工作都可以為抗爭而努力,做老師就將種子散播下一代,做老闆就做良心企業,只要唔放棄,做咩都好都可以影響其他人。無論左膠大台式抗爭,定係自殺式抗爭,本質上係無分別,兩者睇上去好浪漫同宣染情緖,但唔係抗爭既主調。

3.保持長期抗爭的想法
唔好打算721 or 101 就可以打贏,之前都有人講過,香港人對抗中央可能要花盡幾代人既時間同心血,有人認為中國宜家同蘇聯一樣好快崩潰,勸大家唔好太ff,中共宜家係有潛在危機(終身執政,經濟下滑等),但離崩潰有好遠既路,最壞打算係我地2047前距都重統治到,但我地每一次抗爭都會強化香港人身份認同,為未來抗爭增添一份力量,最後可能構成真正的香港民族,邊個話2047係結束?只要香港人身份一日存在,我地都會抗爭落去

7.21 金鐘見
2047後仲有得抗爭?
你係咪太天真
試著說 721 和理非都要Full Gear
唔洗金鍾啦咁,個焦點都放左係仇警到,仲要講到決一死戰,我想問大家當日出黎目的為乜?

我地應該係2047年既6月30號先決一死戰
屌你啦2047
老實講我唔覺得香港人一到2047就即卡同大陸接到軌,由其是宜家敢既情況,藏人一路比中共統治都有藏獨抗爭,何況2047後既香港。
今日等公佈
agger
已經有好多人既理智比仇恨蒙蔽
比港共成功將目標移到黑警
形成民眾鬥民眾
拜託請記緊五大訴求 認清主要敵人
勇武比和理非更需要理智
抱歉可能講得唔好令人誤會,我唔係叫大家2047先去抗爭,只係要做好長期抗爭既準備,畢竟我地面對中共政權
抱歉可能講得唔好令人誤會,我唔係叫大家2047先去抗爭,只係要做好長期抗爭既準備,畢竟我地面對中共政權
我同意
延綿不絕既小規模抗爭
比起一次大既你死我亡end game
殺傷力會更大

雖然21/7係高潮就梗架喇
但真係唔好去太盡一次就show hand
64玩咁大,完左中共一樣無傷
我地要留條命同港共鬥長命
次次都話有下次先搞到無下次

唔係話一定要殺人放火

但每一次都要當最後一次咁出黎囉
收皮啦, 7.1 之前就係所有人都當7.1 係endgame 咁打先有咁既成果, 次次都覺得仲有下場邊會有突破
冇end game
一日未有雙普選,一日未擺脫中共
一日都未完,要抗爭到底!!
講得啱,長路漫漫,保留元氣先重要
推 721係其中一戰
但唔係最後一戰
咁多5毛出黎帶風向話最後一戰 好驚之後仲有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞