律師有野講

732 回覆
2859 Like 21 Dislike
(代POST)
是咁的, 想提提大家, 唔好TLDR

714被捕既今日先出返黎, 仲有兩個仲危殆緊

就香港計政治高於法律, 請不要迷戀法治/司法! _ _ 只是個傳說! 香港人權同自由已被嚴重侵食, 民主(普選)只係要正苦正視問題既開始

依家係打緊仗

香港要重新洗牌, 重光! its NOW or NEVER

死線一定要有

正苦/驚既方針係打到你怕拉到你怕, 唔想你上街 要你坐監, 濫捕濫告去折磨你, 要頂住! 好多案入到都係衰當時人ON9, 請相信你既律師唔信就換

I) 被捕後

1.堅持唔吹水, 唔解鎖,「我無野講」 堅持!!堅持!!堅持!! 眼見唔少自願解鎖真係好嬲!
2.只須比名,地址同職業.
3.錄音機MODE「我要打電話」(可以打比家人/朋友/律師)
4.唔好信「律師無用」「律師好貴」 , 有律師搵你就一定要見!
5.義務律師的話, 當日警署探訪唔會收費
6.緊記律師唔會教你講野!! 但律師講野時請細心聽!!
7.所有文件有權唔簽! 一唔簽野驚要做多好多手續 說好的不合作運動呢? 如果有物品被收驚要提供清單.
8.被要求錄影會面, 請重覆3.
9.有心理準備可能搜屋, 期間既問題(比如部電腦邊個既) 請重覆1.
10.如果有投訴一定要投!
11.舉証責任在控方

II) 刑事案件

1.拉左唔等於告, 告唔等於無得打
2.律師收費必須清楚寫明, 及由客人簽署作實
3.要求律師樓事先列明大律師收費
4.客人有權隨時換律師 (無須用返警署探訪既律師)
5.由於大律師收費係律師支付, 所以一般見大律師前都要前一定錢係律師樓(Cost on Account), 無錢律師的確有可能會唔出現/唔上庭
6.不良手法 (仲有好多一時諗唔到):
a)上庭前幾日先報價 (一個好貴既價錢), 等你失預算, 轉唔切律師
b)話XX 同YY(如法官) 好熟, 放心實無事
c)XX專打刑事 (可能吹出黎)
7.如用Duty Lawyer再提名律師的話, Duty Lawyer會有錢比律師的 (好似8K/day)
8.大律師年資同能力唔係掛鉤, 但個人唔建議用年資少過4年既
9.通常大律師先係打(即審訊)個果, 輸贏記錄唔代表能力

III 民事訴訟:人身傷害(Personal injury)

1.由於坊間唔少做人身傷害既律師樓個律師費都係追收返被告方, 個人覺得唔洗做眾籌
2.驚都可以係被告, 但唔一定須要知道拖暴者number (actual WRONGDOER),手續留比律師做

IV 至MON POST既驚

1.大家都係香港人, 反省下點解會成為城管同過街老鼠, 再發展落去好快會有前線入浩園, 死左最傷心既只係自己家人, 無必要比正苦推去死, 保平安方法有好多, 按章工作, SICK LEAVE, 呀SIR咁醒實有計

2.唔好再收埋D犯, 再偷雞!

3.受傷既好好休息幾個月, 有權claim 工傷,唔洗怕被杯

最後自己香港自己救!香港人加油!

PS 坊間好多有用資料, 有D律師有份執, 考試既朋友請好好溫定書

PPS 玩香城ONLINE既 Black Bloc 係疫苗原理 (要多人做先有效) 要強身建體 港獨不是夢

Patriot of Hong Kong
2019年7月16日

琴晚發左個刻骨銘心既夢,想同大家分享一下
https://lih.kg/RtMcnU
人微言輕
101 Civil arrest 好危險, 真係唔好亂用.
新聞po睇日期先覆,有人推舊po、出引戰po、傳聞po唔好覆,前面已經有人講咗「唔好覆」就唔好跟住留「唔好覆」否則你等同推po,一毛點摟屌你一覆就中計。俾正負評前睇埋最後一頁,唔好俾第一頁帶風向。
睇哂
Push
律師要食飯
的確有部份律師係義務咁盡心盡力幫既
亦都有少部份又攞光環又發國難財又背後放箭
大家小心
push
再推
我狂推
死推
紅字 更正

律師要食飯
的確有部份律師係義務咁盡心盡力幫既
亦都有少部份攞光環/發國難財/背後放箭
大家小心
push
好長 不過都睇緊學下野
推左先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞