以後畀差佬打不還手係咪先叫「勇武」?

152 回覆
436 Like 72 Dislike
Head trauma 係可以死人。
唔好以為自己頂到就冇事。你腦有血塊你未必即時有反應.....
同埋可以好撚多後遺症影嚮你一生!
未經訓練唔好亂咁學人捱打唔該
自衛其實係基本人權,放棄人權等黑警「入你唔到」?冇野值得美化。
我重申,我尊重、體諒當事人決定
大家可以譴責對方暴力,而唔係去美化扭曲「放棄自衛等於勇武」。
唔係打不還手「先」叫勇武 而係都可以係勇武嘅一種
自衛其實係基本人權,放棄人權唔等於勇武

見到巴打都有係我post cm
佢呢啲唔係叫勇武

但係一定唔係蠢唔係on9唔係冇膽
每次睇風清同菜老師嘅post都得著不少
俾差佬打同俾廢老打係兩種唔同嘅事嚟
樓主搞清楚兩件事喺武力差距同埋嚴重性上嘅分別先

唔係話鼓吹各位行出嚟俾人打
但係義士自己都講咗話咁做係因為附近有婦孺同老人家 佢唔想件事升級到令其他人危險
係前線自己嘅決定而且冇輿論弱勢
唔明樓主想屌乜嘢

心痛就大家都心痛
但係既然義士自己咁樣選擇
我哋做乜要屌佢?乜呢個時侯唔係應該支持佢咩?
呢個係佢既個人決定,大家唔好學,最重要係唔好覺得「放棄自衛權等於勇武」,我就ok收貨。
冇屌當事人,要屌既係d亂帶風向既言論
事後逞強啫
瞓左落地啦
一個唔該打歪少少就爆眼/死撚左啦
你估真係練完武條hp bar會高啲咩
各有各做,大家都有自己做法

武力嘅程度由當事人自己衡量
唔屌但亦都唔吹奏
我諗呢個討論可以開始結案
喱啲還手POST開咁撚多,但追究藍絲藍絲POST開得一個,仲未知個藍絲係咩人呀!!!
重點係咪應該放落條藍絲度呀
3個字 : 打狗棒法
大家可唔可以冷靜少少先
樓主從來都冇批評當時人
佢只係批評啲宣揚「打不還手/不自衛=勇武/智慧」嘅錯誤觀念
萬一有未經受訓練嘅手足面對類似場面時依然採用被動式捱打
後果係好嚴重
大家請謹記提出意見唔代表分化
樓主亦冇用啲咩惡意中傷嘅字眼
手足安全係最重要
呢個係佢既個人決定,大家要尊重,但大家唔好學,最重要係唔好覺得「放棄自衛權等於勇武」,我就ok收貨。
無撚用 你還拖克警就會拉撚埋你入毆鬥
逼你和解 拍撚埋片都無用 你覺得之前無發生過?
係咪未搞清分化意思,大家俾意見叫下次遇到情況要制止,有班人淨係識搬唔係現場論黎講,喂,我地係唔想將打不還手合理化,兄弟企定定唔還手我地係咪唔出得聲,下一個又有樣學樣,勇武唔係光環黎,唔駛爭住搶
如果某d「唔自衛等於勇武」、「吹捧放棄自衛」既 post 唔沉,我冇辦法唔谷 post

因為觀點上基本錯誤,我寧願d post 係叫人避開暴力,都唔係叫人對面暴力都唔還手!
Push
咪撚做分化抹黑
改過個標題啦
你個標題同你而家寫出嚟個主張好易混淆概念
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞