以後畀差佬打不還手係咪先叫「勇武」?

152 回覆
436 Like 72 Dislike
所以咁多正評都唔知係咪狗帶風向 佢就最like個個乖乖比人打比人捉
其實如果有人從頭到尾在旁拍片,大可光明正大制服,po完整片段唔使怕被人斷章取義
阻大家一陣
主要係現時連登太多重覆題目的post了
希望連仔同各巴絲諗下點去整合
如果唔係啲有重要資訊的post好快俾人洗走

例如由連仔開個臨時整合區
所有post由連仔開,例如
(關於連儂牆意見)
(關於721遊行意見)

然後只要留言多過500like就會置頂

以上只係我一時諗到,有好多細節要諗
最緊要大家想唔想要個整合區先?
如果冇紅媒,你咁講係啱嘅
我可以理解佢既行為,佢覺得自己唔會畀人打到重傷,佢要自己受冇問題,但呢個係佢個人判斷,唔係勇武。更唔應該用一種「唔還手其實好武勇」既講法去美化呢件事。
唔係要你同佢打爛仔交 拍片+講完101之後制服佢係必要
點解唔諗下麥生如果做出你地所謂既自衛既動作,
黑警會唔會已經屈左係兩個人打鬥?
你會唔會叫和理非既人遊行果陣, 叫佢變做武勇衝立法會?
再者, 講到佢比人打係感化人, 會有其他人有樣學樣被打不還手
其實大家都有思考力, 覺得唔岩既就唔會學人
何必批評同路人?
以武制暴
燒山話暴力抗爭沒有出路,不過啲人聽佢講,2014 年都係失敗左
根本唔駛拳頭交,唔好話佢跆拳黑帶,有大量唔駛出拳都可制服人既方法,幾個人拉住佢都已經制服到佢。

現場睇住一個人畀人任打,我真係唔知乜感覺,人性係咁既咩?
還手都係自衛咩?我認同係要自衛,要擋,要閃,要避。但喺法庭上,你一還拖有機會俾對方做證據,到時自己都俾人charge埋
佢可能想肥佬重罪D掛
就俾你打多幾拳
等你坐監
between 我都認為肥佬必須坐監
否則難平民憤
我冇批評佢本人,我post第一句已係「尋日個位手足自覺條肥佬打佢唔傷,呢個係佢既決定」,問題係宣揚既方法出問題。
孔子都殺人啦
仲講乜呀,到今日仲未明咩叫兄弟爬山?
自己判斷自己嘅能力然後行動,你覺得佢on9嘅下次唔好彩到你俾人打你咪用第二種方法,但同時間唔該尊重返佢嘅行動,不割蓆不分化係咪咁難?
邊有分化同割席?我唔係批評緊佢本人。我係批評緊d亂 spin 既講法。
你話佢宣揚, 咁同對立既人話你比人煽動其實有無分別?
其實每個人有唔同選擇,個位巴打學過功夫,知道個肥仔打佢唔入,所以比佢打唔制止佢反而更突顯藍絲暴力,感化更多人,相反,平常人合理自衛都無問題,正確並唔犯法

依家我地要做既唔應該討論比人打自衛啱定錯,因為自衛係唔犯法,相反比人打唔還手都無問題,但要量力而為

我地更應該加強宣傳我地係正義個邊,搶佔道德高地,感化中立派
我唔話佢本人宣揚,佢做乜係佢決定,我絕對尊重,問題係點解讀,係批評連登某d講法宣揚錯誤講法,不割席唔代表所有意見都一致架馬?
又幻想下如果佢不停擋同閃, 又會唔會話佢做乜只係捱打唔還手? 咁懦弱?
1. 樓主在唔在場?
2. 樓主係咪當事人?
3. 聽唔聽到佢叫其他人唔好插手?

你估人地係一般鍵戰呀?
佢企得出來衡量過自己能力再決定用身體硬接
事實結果佢都叫成功頂到
我地亦只能夠尊重同敬佩佢

衡量頂唔到嘅咪出手擋
擋唔到嘅先升級做自衛/圍捕
人地當事人有能力敢做亦有企出來做
樓主憑咩去屌鳩佢?你嗰陣企左係邊呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞