以後畀差佬打不還手係咪先叫「勇武」?

152 回覆
436 Like 72 Dislike
唔好分化,無論還手定唔唔還手,我都尊重現場決
https://lih.kg/1306113

做好宣傳,幫事件定性好過
copy from Nic Chung @ Facebook

///相對捱打、相對還拖,其實我係更Prefer 即時走,我明白背後理念係和理非,用畫面表達比人睇打人個個幾野蠻,但去到呢個時候,其實已經唔需要再感化任何人,認同你嘅已經唔會超過呢200萬人,要抹黑你其實你幾有理都係抹黑。

以下係模仿藍絲寫嘅講法,雖然唔係我睇法,但都幾肯定會出現:「打人個肥佬起碼冇蒙面,又肯講道理,講到夠硬淨就有資格,都算有武德呀」「你地班黃屍成日講公民抗命,而家個肥佬咪用刑責做代價,慷慨就義囉」「你地見劉馬車比人打又唔見咁見義勇為」......

由運動到而家,大家一直宣揚be water、「不受傷不被捕」,希望大家貫徹始終。🙏///
藍色衣服男子:下 乜原來可以係街用呢啲技 仲以為係台上邊先用得Tim
push
不能同意更多,唔還手根本係on9內弱嘅行為,
仲講撚到好值得學習咁,好彩佢唔係打要害,
如果係打中要害至殘廢,係咪應該要比個良好市民獎比佢
又唔撚係你挑釁在先,合理自衛有乜撚野問題,
話想保護後面d人,你連自己都保護唔到,你保條撚呀.....
gd
點解自衛就一定要諗到去到打死人呢?
唉 對住班大愛左膠唔知講咩好。。。
有冇諗過佢係backup 緊你地之後每次既還手
人地黑帶, 識得還手而故意唔還, 硬食而輕傷, 咁叫勇武;
你潺弱毒L, 唔識打唔還手, 繼而重傷, 咁叫on9。
唔好拉埋一齊黎講ok?
香港法律唔係邊個郁手先
有郁手=打鬥
冇分先後
拳頭交亦冇自衛
又去返14唔還手玩感化
根本就on9
講到學曬拳咁
咁你咪食一拳 拍左片係對家郁手先
之後咪制服佢囉
肥閪廢中都打唔贏 點同黑警鬥呀
呢件唔算係小事
如果連被動式嘅反抗都唔敢做
咁以後抗爭嘅路會好難行
會變成鬥綁手綁腳嘅形式進行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞