以後畀差佬打不還手係咪先叫「勇武」?

152 回覆
436 Like 72 Dislike
所以咪要還拖囉
肥佬如果入罪冇人會再敢隨便打義士,俾抵擋或走更有效,因為其他人會見冇事又繼續打人。 最重要有輿論壓力。
個人自由
係。佢on9係佢既事

其他巴打千其唔好咁做,你唔知你可以頂到幾多拳,人地打UFC,一見暈係已經終止比賽啦 ,俾啲廢老打死你就係咁先,今次個藍衫冇事係佢好彩,但唔好再話係勇武點點點
還拖會發生咩結果, 你想像下
制服?係香港 我可以話你咁做克警其實已經可以入你。
空手道係主張鍛鍊到可以一拳打低人,等人還唔到手,而你又唔繼續攻擊,咁就係制服人
柔道係現實入面用就係將人摔落石屎地,係香港市民眼中可能都係傷人多過制服
係香港地郁手=打架傷人,冇乜好講
無傷制服人係拍戲先有既姐,現實邊有可能,唔係既話警察要電槍黎做咩
暈撚曬喎 師兄 你頂到既定義係未唔死就叫頂到
麥生還拖, 係呢個警察政治不中立既年代,
麥生比人拉, 灰衫放走, 係我預想到既事, 即使你有所謂既證據
我只係跟油塘事件去喘測
食完幾拳自己暈左啦,制服條撚咩
我冇批評當事人
我冇批評當事人
我冇批評當事人

我尊重當事人決定

我係批評緊「打不還手其實好武勇」呢件事。

我一d都唔勇武,但我唔可以畀風向帶到去「放棄自衛等如勇武」呢個層面,完全錯晒。

自衛其實係基本人權,放棄人權等黑警「入你唔到」,有乜咁好?

我體諒、尊重當事人既行為,唔代表我要亂美化佢既行為。另一個極端,就算係有示威者濫暴,例如用左唔對等既武力,我都唔可美化佢既行為。
冇錯
要尊重佢
鼓吹又唔係而家先鼓吹
呢個風氣係不嬲都有
就俾你打告到你甩褲
又支線post
洗撚晒版
我只想講
比人打果個,本身有武術底.....
大佬,呢d野唔好亂咁學。比人打唔該適當保護自己。你唔係李小龍,你冇接受過專業訓練隨時死人。
其實我覺得藍衫係警世
話畀和理非知 你哋就係咁樣

藍衫今次幫大家爭取左自衛權利
佢習過武,特別係跆拳依種傳統武術,應該知道人體有好多部位冇得練,如果個肥佬打D死位,例如氣管同眼珠,個後生仔真係會殘廢
佢拎哂光環,仲宣揚打不還手既思想,但係佢冇話你知佢咁做有幾危險,如果有十幾歲細路比人打又學佢咁企定定,可能會有永久性損傷
又黎非黑即白?
對面會唔會等你講完先郁手
唔係講緊「無傷害制服人」,而係用 self-defense by using proportional force ,你可能又走去問乜野係proportional force ,正如上面講,你禁低佢就已經係 proportionate force ,係唔代表施害者一定冇傷。
以部分連登會員新標準,絕對係,可能畀人打到豬頭見1;西紅更勇武,今日一上連登,真係屌咗聲,倒退返去928舉手向防暴示意“不要”嘅時候。
唔可以一概而論,要睇情況,現場氣氛,自身能力,好多野。
各有各做
thx
所以我地更加要宣傳量力而為,打不還手係佢個人既選擇,兄弟爬山,各自努力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞