[2019DSE] 紅磚PolyU 放射學 (JS3612) 討論區

415 回覆
14 Like 7 Dislike
放榜啦!唔知你有冇諗過讀JS3612 Radiography 放射學呢

放射學其實係咩嚟㗎?

RD可以分為兩條Stream
1. 放射診斷 Medical Imaging (MI)
MI就係透過利用唔同嘅儀器去提供醫療影像畀醫生分析就係大家平時成日聽到嘅X-ray、MRI、CT scan同Ultrasound呢啲技術啦!我哋都會喺呢個stream度學點樣使用嘅

2. 放射治療 Radiation Therapy (RT)
至於放射治療就係醫院腫瘤科尤其重要既一部份, 主要係用高能量既輻射去摧毀癌細胞
醫療影像學生學生能服務大部分市民,而放射治療學生主要是治療患癌症嘅病人,通過設計治療計劃幫助他們減輕病痛
具體嘅方法有好多種,例如Intensity-Modulated Radiation Therapy (IMRT)、Volumetric Modulated Arc Therapy (VMAT)同Tomotherapy等等

RD今年計分制度改咗呀
今年嘅收生計法係Best 6
前幾年嘅收生平均分可以睇返呢度👇🏻👇🏻
http://www51.polyu.edu.hk/eprospectus/ug/jupas/2019/js3612

不過讀Poly都係weighting最緊要
Weighted score calculation:
Step 1 - 將各科等級按照下面嘅原則放大
Chi / Eng / Maths / Bio / Chem / Phy / Combin Science: x10
LS / M1 / M2: x7
Other subjects: x5
Step 2: 抽Best6再加埋
Step 3: 完成

ATUHK 有歷屆師兄師姐嘅入學成績
大家可以參考一下
http://www.atu.hk/adm-grades.php?programme=JS3612&year=2018

2018 年係用best 5 計,weighted 大約270都已經穩入
2019年由於改咗收分計分,所以未有數據可以參考
大約weighted 有300分就係average,所以有290到都有大機會架喇

係有㗎
時間大約會喺7月放榜之後
不過淨係weighted score喺marginal score嘅同學先需要嘅
但係記得要擺喺Band A先有機會interview㗎!

放心啦!隨著人口老化同埋未來新醫院嘅落成
預計去到2040年仍然人手短缺

最後, 希望大家想入放射學嘅同學仔都順利入到啦!
如果大家有咩問題可以係下面留言問我地!
Push
Push
想入希望入到
希望遲啲見到你
會唔會生cancer?
其實唔會 有足夠保護幫啲pher
仲會一直mon住你收左幾多輻射架
利申second deg都要入
ching
4445* 5*5*5 (phychembio)
穩唔穩陣
Weighted 292 有機會
best 5 28 可入?
maths+eng+phy+chem+bio
今年best 6 啊
你best 6 同埋細分幾多?
best 6 33
weighted 320
Ching 咁高分應該入到
4474 66 phy chem 6 m2
weighted score係唔係312,穩唔穩?
多謝
岩啊
都幾ok
poly 三寶
275入唔入到呀😭😭😭
請問點係rd溝女
機會微啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞