2019DSE [JS3636] 物理治療討論區

173 回覆
21 Like 2 Dislike
qualification level都係master level
讀完bachelor degree 成績好就可以入
不過個名叫doctor of PT

same as Doctor of opt
JD都同一個道理
不過外國人去拿牌會難d
除非當地大學畢業
澳洲同new zealand 有互認
但poly有咩?
poly 可以申請new zealand
早幾年有 直情係poly招生果度寫住new zealand 就可以申請 而australia us就要考
宜加好似無左果句
依家澳洲同us都唔使考。
邊有可能唔洗考做法都完全唔同
識有人過咗澳洲唔洗考?因為我聽全部人講都話要考,同我睇過澳洲physio個academic qualification list係冇Hong Kong
你想知咩
都係工時 年假 一個月儲到幾錢 同時平時生活去玩會唔會好遠咁同時澳洲係咪好多昆蟲 住市區會唔會好d
另外就係睇症 係咪msk 搵得多d 通常你地做法係點 我宜加都係解釋個pathology 之後就ept 教home exercise 有時有d做下manual野咁 主力都係ept 忙起上黎一個鐘睇4個症不是問題
我係做clinic
收唔收second degree? 
但我Bachelor唔係science or health related
難d
知唔知Non jupas幾時有得報?
無記錯應該係明年請早
想問下依d case 多唔多?
比較少 second degree 多數報mpt
唔該巴打
mpt實在太貴 負擔唔起
但又唔知佢會點樣揀degree holders
係返果d ngo做會有資助
其實我個人prefer做ngo
點解prefer做ngo? 舒服d?
一黎唔想做inpatient 二黎咁多case會麻木唔係我想做既physio
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞