2019DSE [JS3636] 物理治療討論區

173 回覆
21 Like 2 Dislike
其他科東華學生幾乎都比人罵到pk
physio有無例外
可以有 但當我有偏見啦 我會覺得佢地廢
講多句 mpt既我唔知 polyu degree nonju 偏廢既多
點睇physio仲係拎緊high dip薪酬
Ching 可否講解一下interview的流程?
Interview 會先自我介紹 然後我個陣有 Individual Response 同 Group Discussion
主要用英文答 但我嗰陣有friend比個prof叫佢用廣東話答
我個陣就10個人一組對一個prof + 一個邀請翻嚟嘅Senior PT
今年hku best6 36就入硬mbbs
樓上有ching入到 做咩要讀pt
利申 mbbs
唔係要睇埋interview咩
遲幾年出世就正
讀唔到同唔比我讀感覺好唔同
不過係無同年同學咁勁 都無得怪人
同意
其實我覺得就算10年8年之後有自主權都冇用
到時候出面已經太多PT
clinic 始終有競爭問題
有能力者可以monopoly

更多人會可能為左穩定收入而留返醫院 有自主權人工都冇改變過

可以靠未來"可能出現的"clinic發達的機會好細, 收入分分鐘低過醫院做
所以你以為理工student就冇比人罵?
做student 唔識野好正常
比人鬧完識改錯就得
人地考聼話聼教
反而你咁樣睇唔起其他同學仔的態度唔可取
人地起碼聼話聼教
唔係睇唔起
事實上比例差太遠
我都staff左啦 你估我靠想像咩
病房睇nurse student 果班 見唔少了
仲有識果d ot 彈到佢地
毅進仔best 5 個位數
出黎做野人工仲高過我25分入大學
我都唔gur 啦
但係冇計 你邊間大學出黎 學校名都有用嘅
你撻個朵都威d啦
個分就係用黎話俾人聽人係名牌大學出黎 fg叫價都高d
唔好意思 我second degree東大 入面有好多master
希望你唔好太自視過高 的確係有dse 22分左右 但係互相幫助之下 全部人都跟到進度 東大pt個個都好好學習態度 因為認定左自己嘅終身職業去奮鬥
利申 你想講dse分都可以 best 5 30
的確一開始會有呢個憂慮 但係當初東華OT都係咁開始 即使到依家佢收生都只係22分 到依家佢嘅畢業生都攞到牌 亦未見到有大問題 我覺得證明到就算係22分都係可以做到野嘅 而且未必可以剩係靠dse去檢視一個人嘅能力
如果你怕東華22分會降低pt成個質素 我認為一個可行嘅方法係可以由PT board去監察 研究一個統一專業嘅考試制度 希望可以管理返pt質素 唔好俾啲唔夠quali嘅人有牌
當然 以上只係基於行會已經批准左周街都可以開pt undergrad program 而點解會搞到allied health通街都係 只可以話喺醫權獨大嘅制度底下 PT OT Nursing剩係可以聽聽話話 無得出聲...
我唔信成班醫生咁黑暗,原因係好醫生都會要求增加物理治療學位,佢地方針以病人利益為依歸,眼見醫院物理治療師不足,便要求增加物理治療師供應。要知道佢地大部分離地,唔會理解學位增加,一旦需求無所講咁大或ha唔再開位,好多畢業生會無野做。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞