2019DSE [JS3636] 物理治療討論區

173 回覆
21 Like 2 Dislike
唔夠人手呢個係事實 但係就好似上面所講 係兩大醫學院開辦會更加有公信力 又有人手又有資源又有人脈 依家其實東華又開 遲啲ou又話開 其實有好多人擔心緊 萬一唔係想像中咁缺人手 就真係會好似你咁講 畢業生無野做
大家收到interview 通知未
讀完PT去外國做PT難唔難
收到啊
想知interview大概問d乜
都係個啲基本野啦
一黎到例牌self intro
然後問下pt相關既問題用英文group discussion
例如係你對pt 有乜認識,open access,pt角色之類
都有機會有中文discussion
我都收到, 不過見呢度咁靜, 黎問下姐.
睇咩國家
但外國仲低人工
Ching請問咩係open access?
免醫生轉介,直接就診
難,就咁講澳洲,澳洲唔認可香港個牌,要再考試

利申:係澳洲做緊physio
先申new zealand 再搞australia呢
詳細我唔太知,但我覺得唔得,因為澳洲申請個牌果陣係要交學歷證明,而澳洲宜家係唔認poly 個學位以我所知

當然我知有香港physio passed 到 exam但passing rate就唔知
澳洲做大概搵到幾多?洗幾多?
諗住過澳洲做?😏
fresh grad 65-70k aud before tax per year, tax 20-28%
真係唔好得過香港
到有經驗呢
當10年左右
我諗係澳洲做唔係為人工only,生活舒服過香港太多,而澳洲人睇重physio好多
雖然唔係為錢做physio
為錢都唔會做呢行
但都唔想太差
如果十年無100k aud真係不了
過澳洲仲有housing, insurance果堆野都洗唔少啦
三至五年經驗就已經有100k aud,聽過有人兩年有90k,但都係咁講啦生活好重要,呢到physio人工夠食夠住夠買兩層既屋,如果自己開clinic夠客20/30萬港紙一個月都有,睇個人做化😂
咁好pay咩
你地班pt仔有冇諗過以前pt pt Rd係水泡中既水泡?

仲話22分同30分同一個人工唔gur
你不如諗下你d上司位個都係CDDDD入去你唔gur?

DSE的確係反映到讀書能力
但係大學時期都可以好唔同
講以前做咩
睇下美國宜加個要求
仲原地踏步咩
美國做Physio要Dotor of Physical Therapy, 好癲
可唔可以講多少少澳洲d野
我見搵工網ft job 80-90k左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞