2019DSE [JS3636] 物理治療討論區

173 回覆
21 Like 2 Dislike
Q:今年收幾多人?
A:150人

Q:Admission score 係幾多?
A:自2017開始計Best 6,今年繼續收best 6
2016 Average Best 5 29.9
2017 Average Best 6 34.5
2018 Average Best 6 34.5

有關於 Admission Score 嘅官方資料都可以喺下面呢個網搵到:
http://www51.polyu.edu.hk/eprospectus/ug/jupas/programme-requirements

2016-2018  Admission Figure
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.polyu.edu.hk/asadm/jupas/admission_figures.pdf&ved=2ahUKEwixpun5xJXjAhWS7WEKHd0qC38QFjAAegQIBhAC&usg=AOvVaw2OCM5wkDxrrJQLZN7Q67h7

Q:計分有冇weighting呀?
A:參照返上年嘅內部計分標準,其實冇一個官方既資料,所以下面呢個只係估算,可能同真實既有些少出入,今年未必完全跟足曬
中 Eng Phy Bio × 10
Math L.S. × 7
Others × 5

Q:無讀 Phy Bio 入唔入到?
A:絕對可以!只要乘完個 weighting 夠就得。PT有唔少朋友仔都冇讀Phy/Bio,Year 1 Sem 1嗰陣會同其他醫療科嘅同學一齊讀返啲基礎Bio野,比心機就好容易pick up 到!

Q:Interview 重唔重要?
A:Interview主要係用黎揀啱啱好夠分入嘅人,所以對啲分去到average嘅人就唔太大影響,而如果個分太高或者太低都唔會安排interview,但記得有嘅話就一定要去啊,如果唔係就入唔到架啦。Interview 平常心面對就得,多數圍繞行內或者業來面對緊嘅問題,或者一啲關於醫療體制嘅嘢, 想知多啲歡迎喺下面再問。

Q:物理治療同職業治療有咩分別?
A:物理治療同職業治療同屬康復治療科學,但用黎治療患者嘅方法就大有不同。物理治療係用除咗藥之外嘅方法,好似超聲波、電、冷熱、水力、手法治療、針灸,改善病人嘅活動能力,亦都負責預防病人嘅活動能力出問題。最主要針對病人身體機能方面,嘗試令到病人嘅身體機能回復正常水平。

職業治療就針對病人嘅生活能力,包括工作,自理,娛樂嘅能力,透過唔同嘅活動以及為病人度身訂做設計用具 ,令病人重拾或者保持佢嘅 functioning,可以好好咁做番佢哋本身嘅『職業』,同時提高佢哋嘅生活質素,以及令佢哋可以有尊嚴咁生活(留意職業治療對職業嘅定義係所有對病人有意義而有目的性嘅行動,所以職業治療並唔係醫職業病!!)。

舉個簡單嘅例子:我作為一個平常人,咁我嘅職業就要食飯,但有一日我撞車整到右手,令我右手唔可以攞起匙羹食飯,PT就可以幫我回復翻手部活動能力,令我隻手可以揸翻起隻匙羹,喺隻手可以完全揸返匙羹之前,OT就會就我受傷嘅程度 ,透過設計一啲特殊嘅餐具,又或者係訓練,幫助我喺復原嘅過程當中自己食得番飯。

總括嚟講,物理治療師多數 focus 喺 physical level ,工作比較專一;職業治療師同時 focus physical cognitive mental level。

Q:呢科怕唔怕爆呀?
A:上年東華同今年OU都開辦左PT課程(各50個位),但個人認為短期內未咁快爆嘅,就算HA收唔哂都仲有NGO收。而且香港仍然長期短缺物理治療師, 所以唔使擔心畢業之後搵唔到嘢做。
Ching知唔知佢地有冇ig或者fb page?
PT仔冇野講
你講莊嘅IG?
IG: 26pss_promisum
In 東大 we trust
點睇東華
冇興趣嘅話會唔會讀得好辛苦?
請問 6 4 6 4 4 5 4 (phy chem bio)有無機會
有得揀你請邊個
我就唔覺得會有競爭
之前睇東華nurse 係真心唔掂
輕鬆
東華有
唔該曬 幫親戚問
機會較細
科嘢唔算好chur 但啲同學好chur
4564665 有機嗎
Elective phy chm bio
想問係咪in都冇得in
除非你係李慧詩嗰個level嘅運動員就有得in
可以試下OT
同學好chur係講緊讀書chur 定係u life chur?
呢個真 成班PT狗練lab排隊
七點鐘到都冇位痴撚線
chur讀書 peer pressure 好大
見到身邊個個都一早讀完啲嘢
你乘埋weighting 有284
機會真係比較細
可以照擺A1 但其他choice保守啲
見過有人270都入到
利申 唔知weighting 有冇變
今年多咗位 (但高分嘅人又多咗) 好難講 weighting有290-300先穩陣
呢個分差唔多必入喇喎ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞