做緊麥咖啡 你問我答

209 回覆
3 Like 1 Dislike
準備考fm個陣就quit左
利申top20 慘過做狗

Top20表時平日單拖朝早繁忙時間forever
永遠都係冇人幫 / 忙完先有人返到

星期六/日單拖朝早先慘過食屎
我間鋪成日冇人返工 單拖都已經慣哂
每日返12個鐘工係基本

平日06-16 15-01 得呢2更
世界級更表

要做MC,有咩要求?
係咪一定要做過正舖先可以轉做MC?
而做緊MC要唔要幫手做正舖?

1. 冇咩特別要求
2. 要視乎餐廳老闆比唔比你直入mccafe. 不過大多數都會要你返正鋪一排睇你工作表現先
3. 如果正鋪忙但mccafe 冇乜客. 多數要幫手

如果冇要求,正路應該所有正舖員工都想轉做MC至係架

人工高唔係好多但咩都自己做,唔同正鋪一齊攬炒。想鳩fingfing就緊係正鋪啦

明嘅,始終做M記都係想hea

其實最理想係去私人cafe
冇人chur慢慢嚟
不過我住嗰區得mccafe
之後先有cafe開鋪

私人cafe相信入職要求會高少少
要做MC,有咩要求?
係咪一定要做過正舖先可以轉做MC?
而做緊MC要唔要幫手做正舖?

1. 冇咩特別要求
2. 要視乎餐廳老闆比唔比你直入mccafe. 不過大多數都會要你返正鋪一排睇你工作表現先

人工高唔係好多但咩都自己做,唔同正鋪一齊攬炒。想鳩fingfing就緊係正鋪啦

冇人chur慢慢嚟
之後先有cafe開鋪

正常嘅,至少技術方面

1. 冇咩特別要求

冇人chur慢慢嚟
之後先有cafe開鋪

正常嘅,至少技術方面

最少上粉gram數,壓粉力度先la,仲要拉花
咖啡豆其實係咪靚過其他鋪?

靚唔靚過其他就真係唔知 豆就用阿拉伯豆

聽聞好過starfucks

樓主冇聽書
McCafé d咖啡豆來巴西+埃塞羅比亞+塞爾維亞3個國家既豆mix埋一齊

利申
前Top 20 咖啡師
好鍾意飲個喜瑪拉雅山茶
其實係咪奶茶嚟??

我都好鍾意飲 !但覺得有啲貴又細杯

樓主冇聽書
McCafé d咖啡豆來巴西+埃塞羅比亞+塞爾維亞3個國家既豆mix埋一齊

利申
前Top 20 咖啡師

我會再咪多次書

樓主冇聽書

利申
前Top 20 咖啡師

我會再咪多次書

諗下好啦,回頭是岸呀
同事留名 返closing諗起都過癮

返closing
我嗰邊冇floor man,一到22-23靜嘅時間就自己開奶練,入waste都冇人知

有fm係度都可以開黎練 我個度一得閒就會練

攞拉花壺玩 好爽

你地打steam milk(串錯勿插) 會唔會keep住慢慢拉上拉下
同事留名 返closing諗起都過癮

返closing
我嗰邊冇floor man,一到22-23靜嘅時間就自己開奶練,入waste都冇人知

有fm係度都可以開黎練 我個度一得閒就會練

以前fm係到佢主動叫我練
我地一得閒就要望對面要唔要幫手 / 扮執嘢⋯

有時真係嬲 一個人企都放低手上啲野過main store幫手
幫撚到2046都唔肯放返我走 搞到就收工勁多野都未執
前員工 忙到閪咁
樓主打手成功
陣間買杯熱豬飲先

乜撚野阿拉伯豆呀

係咪捷榮豆?

乜撚野阿拉伯豆呀

係咪捷榮豆?

樓主打手成功
陣間買杯熱豬飲先

一日一杯
樓主打手成功
陣間買杯熱豬飲先

一日一杯

Iced cap 200啡
之前成日去中環間mc cafe買野飲
沖咖啡個男仔有次撩我講野之後我見到佢兩個同事係度笑
好尷尬

邊間?干諾道中?

好尷尬

邊間?干諾道中?

你飲開咩?男定女

樓主冇聽書

利申
前Top 20 咖啡師

Top20? 係巴西 哥倫比亞 同埋埃塞俄比亞

樓主冇聽書

利申
前Top 20 咖啡師

利申 上堂第一名
好尷尬

邊間?干諾道中?

你飲開咩?男定女

聽日黎揾我,請你飲

樓主冇聽書

利申
前Top 20 咖啡師

利申 上堂第一名

係wo. 果陣仲教點分邊隻豆係咩形狀
幾時再出返Tiramisu Latte?

利申:鍾意飲甜野
點解凍朱要落新地隻朱古力醬

幾年前飲過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞