做緊麥咖啡 你問我答

209 回覆
3 Like 1 Dislike
點解有d 舖打奶打到一pat 屎咁
所以飲開long black

幾個可能性:部機氣壓太勁難控制+咖啡師實戰經驗少 / 處於學緊嘅狀態比人推去死 / 比上一手教壞手勢
所以每間mccafe嘅質素都可能好大差別

Agger 有啲鋪 求其每樣教啲就推人單獨on floor
準備考fm個陣就quit左
利申top20 慘過做狗

係咪3個人on floor 最少2個

Top20表時平日單拖朝早繁忙時間forever
永遠都係冇人幫 / 忙完先有人返到

Weekday/weekend 每段時間都唔同
不過其實大部分鋪都唔夠人
所以weekday多數1-2個人on floor
weekend先有2-3個

Weekday/weekend 每段時間都唔同
不過其實大部分鋪都唔夠人
所以weekday多數1-2個人on floor
weekend先有2-3個

試過星期日晏晝自己1個做
真係屌佢老母

星期六/日單拖朝早先慘過食屎
我間鋪成日冇人返工 單拖都已經慣哂
每日返12個鐘工係基本

星期六/日單拖朝早先慘過食屎
我間鋪成日冇人返工 單拖都已經慣哂
每日返12個鐘工係基本

平日06-16 15-01 得呢2更
世界級更表
之前menu 有個咩喜瑪拉亞茶(好似係)試過一次幾好飲
想再飲果陣已經無 點解

無人答 好想飲返
之前menu 有個咩喜瑪拉亞茶(好似係)試過一次幾好飲
想再飲果陣已經無 點解

無人答 好想飲返

喜瑪拉亞茶已經係2年前嘅事
陣味似維他奶幾好味嘅
好似話係貨源唔再出
再加上真係好少好少人飲
點解oreoccino無咖啡味

Oreoccino唔係咖啡嚟
另一杯tiramisu latte先係

咁我都係飲hazelnut latte算
要做MC,有咩要求?
係咪一定要做過正舖先可以轉做MC?
而做緊MC要唔要幫手做正舖?

1. 冇咩特別要求
2. 要視乎餐廳老闆比唔比你直入mccafe. 不過大多數都會要你返正鋪一排睇你工作表現先
3. 如果正鋪忙但mccafe 冇乜客. 多數要幫手

如果冇要求,正路應該所有正舖員工都想轉做MC至係架

人工高唔係好多但咩都自己做,唔同正鋪一齊攬炒。想鳩fingfing就緊係正鋪啦

明嘅,始終做M記都係想hea
要做MC,有咩要求?

1. 冇咩特別要求
2. 要視乎餐廳老闆比唔比你直入mccafe. 不過大多數都會要你返正鋪一排睇你工作表現先

人工高唔係好多但咩都自己做,唔同正鋪一齊攬炒。想鳩fingfing就緊係正鋪啦

其實最理想係去私人cafe
冇人chur慢慢嚟
不過我住嗰區得mccafe
之後先有cafe開鋪
brownie hot chocolate好好飲
不過得冬天先有
CSA留名

有冇女女介紹
無飲過 係去m記買包買薯條果條排落單定mc cafe個到落?

問左唔答

緊係mccafe到落單 可以順手買埋主鋪嘅野

唉,周圍教人,最撚憎d仆街明明忙到死都要落main store order
小龍龍包好好食,
轉埋牛角包就梗正
小龍蝦包好好食,
轉埋牛角包就梗正

agger, top 20仲要得2條友反工
要做MC,有咩要求?

1. 冇咩特別要求

其實最理想係去私人cafe
冇人chur慢慢嚟
不過我住嗰區得mccafe
之後先有cafe開鋪

私人cafe好撚忙
無飲過 係去m記買包買薯條果條排落單定mc cafe個到落?

問左唔答

緊係mccafe到落單 可以順手買埋主鋪嘅野

唉,周圍教人,最撚憎d仆街明明忙到死都要落main store order

但有時我會水鳩啲客自己攞

我果到有時會好好人攞埋過嚟比我
點解oreoccino無咖啡味

Oreoccino唔係咖啡嚟
另一杯tiramisu latte先係

咁我都係飲hazelnut latte算

我唔知點解覺得hazelnut 好臭
小龍蝦包好好食,
轉埋牛角包就梗正

有小龍蝦牛角包
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞