做緊麥咖啡 你問我答

209 回覆
3 Like 1 Dislike
CSA留名

有冇女女介紹

無啦

Csa 啲女女質素下降哂啦

越嚟越多肥婆
準備考fm個陣就quit左
利申top20 慘過做狗

Top20表時平日單拖朝早繁忙時間forever
永遠都係冇人幫 / 忙完先有人返到

星期六/日單拖朝早先慘過食屎
我間鋪成日冇人返工 單拖都已經慣哂
每日返12個鐘工係基本

平日06-16 15-01 得呢2更
世界級更表

06-16假日 忙到想死
咩野最多人飲?
你又覺得咩野最好飲?

特價飲品
細cap
細hazelnut
中l.Hazelnut

唔係特價就 豆奶抺茶 long black
咩野最多人飲?
你又覺得咩野最好飲?

特價飲品
細cap
細hazelnut
中l.Hazelnut

唔係特價就 豆奶抺茶 long black

我覺得 熱朱

熱嘅焦糖咖啡
同事留名 返closing諗起都過癮
無飲過 係去m記買包買薯條果條排落單定mc cafe個到落?

問左唔答

緊係mccafe到落單 可以順手買埋主鋪嘅野

唉,周圍教人,最撚憎d仆街明明忙到死都要落main store order

但有時我會水鳩啲客自己攞

我果到有時會好好人攞埋過嚟比我

我嗰邊係cafe mainstore分開
比飛個客自己攞
無飲過 係去m記買包買薯條果條排落單定mc cafe個到落?

問左唔答

緊係mccafe到落單 可以順手買埋主鋪嘅野

唉,周圍教人,最撚憎d仆街明明忙到死都要落main store order

最反感都係覆order 個客做緊其他嘢 / 聽唔清楚鳩hea我跟住話我錯
CSA留名

有冇女女介紹

無啦

Csa 啲女女質素下降哂啦

越嚟越多肥婆

想屌學生妹
要做MC,有咩要求?
係咪一定要做過正舖先可以轉做MC?
而做緊MC要唔要幫手做正舖?

1. 冇咩特別要求
2. 要視乎餐廳老闆比唔比你直入mccafe. 不過大多數都會要你返正鋪一排睇你工作表現先
3. 如果正鋪忙但mccafe 冇乜客. 多數要幫手

如果冇要求,正路應該所有正舖員工都想轉做MC至係架

人工高唔係好多但咩都自己做,唔同正鋪一齊攬炒。想鳩fingfing就緊係正鋪啦

明嘅,始終做M記都係想hea

其實最理想係去私人cafe
冇人chur慢慢嚟
不過我住嗰區得mccafe
之後先有cafe開鋪

私人cafe好撚忙

師兄做私人cafe?

返closing
我嗰邊冇floor man,一到22-23靜嘅時間就自己開奶練,入waste都冇人知
以前一唔開心就會去飲熱朱古力,好治癒

自己用可可粉就是沖不到那種味道

研究是怎樣沖的?
奶同咖啡比例係幾多?
以cappuccino 黎計

1. 冇咩特別要求
2. 要視乎餐廳老闆比唔比你直入mccafe. 不過大多數都會要你返正鋪一排睇你工作表現先
3. 如果正鋪忙但mccafe 冇乜客. 多數要幫手

人工高唔係好多但咩都自己做,唔同正鋪一齊攬炒。想鳩fingfing就緊係正鋪啦

冇人chur慢慢嚟
之後先有cafe開鋪

私人cafe好撚忙

師兄做私人cafe?

之前返過一排,落單,傳菜,洗碗,沖咖啡都係你,得繁忙時間除外

返closing
我嗰邊冇floor man,一到22-23靜嘅時間就自己開奶練,入waste都冇人知

有fm係度都可以開黎練 我個度一得閒就會練
奶同咖啡比例係幾多?
以cappuccino 黎計

好睇你咩豆同炒法,奶同奶泡比例重要d
係mccafe先咁on9,一樣既豆可以沖37.5 去到100ml

冇人chur慢慢嚟
之後先有cafe開鋪

私人cafe好撚忙

師兄做私人cafe?

之前返過一排,落單,傳菜,洗碗,沖咖啡都係你,得繁忙時間除外

Mc cafe都係差唔多
咁工作環境呢?有冇咩大分別

返closing

有fm係度都可以開黎練 我個度一得閒就會練

以前fm係到佢主動叫我練
我地一得閒就要望對面要唔要幫手 / 扮執嘢⋯
之前成日去中環間mc cafe買野飲
沖咖啡個男仔有次撩我講野之後我見到佢兩個同事係度笑
好尷尬
之前成日去中環間mc cafe買野飲
沖咖啡個男仔有次撩我講野之後我見到佢兩個同事係度笑
好尷尬

邊間?干諾道中?

冇人chur慢慢嚟
之後先有cafe開鋪

私人cafe好撚忙

師兄做私人cafe?

辛苦好多
m記咁低人工都做...

冇人chur慢慢嚟
之後先有cafe開鋪

私人cafe好撚忙

師兄做私人cafe?

辛苦好多

但我好嚮往係私人cafe做
同路人 邊間鋪?

邊個鋪就唔講啦 屋村靜鋪

啟晴
靜撚到仆街
利申:麥咖啡師
鍾意飲flat white,認真同starbucks唔差得遠 但平十幾蚊

因為佢係starfucks

Btw你會唔會落糖

唔落

識飲一定唔落糖

Btw 上次有個客飲espresso 問我落唔落糖 我當堂嚇一跳然後得啖笑

其實有部分外國人都會落 但唔攪 最後用羮再不黎食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞