做緊麥咖啡 你問我答

209 回覆
3 Like 1 Dislike
Pt 留名

三月全港mccafe有排忙

一齊加油

而家個咩oreo已經煩撚到仆街
仲要有排忙

就黎有qtcq啦啵朋友

就黎有atcq啦啵朋友

Molamola,我呢啲小人物嚟
咖啡豆其實係咪靚過其他鋪?

靚唔靚過其他就真係唔知 豆就用阿拉伯豆

聽聞好過starfucks

乜撚野阿拉伯豆呀

考試本notes譯阿拉伯加
同埋好似有羅北士打
我都唔記得考試問過乜

佢本野都唔記得哂咁滯
樓豬都幾唔專業
arabica轉阿拉伯豆
Flat white 就咁啡+奶

Ps 同意mc 比star 好

同埋無咖啡推介但推朱古力

樓主是咪真係Mccafe員工黎?

我鍾意飲熱朱嗎
洗唔洗做左正舖一輪先?
+13 蚊個多士屌唔屌得過?
之前menu 有個咩喜瑪拉亞茶(好似係)試過一次幾好飲
想再飲果陣已經無 點解
無飲過 係去m記買包買薯條果條排落單定mc cafe個到落?

問左唔答

緊係mccafe到落單 可以順手買埋主鋪嘅野

調轉喺主鋪買野買埋mccafe野又得唔得
甜品站呢?
要做MC,有咩要求?
係咪一定要做過正舖先可以轉做MC?
而做緊MC要唔要幫手做正舖?
你肯定真係100%Arabica

利申 之前做過
Pt 留名

一齊加油

而家個咩oreo已經煩撚到仆街
仲要有排忙

就黎有qtcq啦啵朋友

就黎有atcq啦啵朋友

Molamola,我呢啲小人物嚟

地板經理揮手區
得罪講句,港島某分店唔知點解成日要搵件慢到乜咁既人負責收銀,一搵佢收銀條龍就鬼死咁長
Pt 留名

一齊加油

咩事,又有野換?
好鍾意飲個喜瑪拉雅山茶
其實係咪奶茶嚟??
好鍾意飲個喜瑪拉雅山茶
其實係咪奶茶嚟??

想試吓
要做MC,有咩要求?

1. 冇咩特別要求
2. 要視乎餐廳老闆比唔比你直入mccafe. 不過大多數都會要你返正鋪一排睇你工作表現先
3. 如果正鋪忙但mccafe 冇乜客. 多數要幫手

如果冇要求,正路應該所有正舖員工都想轉做MC至係架
點解oreoccino無咖啡味
點解oreoccino無咖啡味

Oreoccino唔係咖啡嚟
另一杯tiramisu latte先係
要做MC,有咩要求?

1. 冇咩特別要求
2. 要視乎餐廳老闆比唔比你直入mccafe. 不過大多數都會要你返正鋪一排睇你工作表現先
3. 如果正鋪忙但mccafe 冇乜客. 多數要幫手

如果冇要求,正路應該所有正舖員工都想轉做MC至係架

人工高唔係好多但咩都自己做,唔同正鋪一齊攬炒。想鳩fingfing就緊係正鋪啦
lm 做過cafe半年
main store 2年
iced caramel latte
cookie frappe 翻工瘋狂飲
lm 做過cafe半年
main store 2年
iced caramel latte
cookie frappe 翻工瘋狂飲

In iced cap i trust
Cookie frappe就飲舊配方
點解有d 舖打奶打到一pat 屎咁
所以飲開long black
點解有d 舖打奶打到一pat 屎咁
所以飲開long black

幾個可能性:部機氣壓太勁難控制+咖啡師實戰經驗少 / 處於學緊嘅狀態比人推去死 / 比上一手教壞手勢
所以每間mccafe嘅質素都可能好大差別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞