[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(177) 望下#1 先

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-3900x-3700x-tested-on-x470/5.html
TPU做過評測,顯示3900X配X570同X470性能係無分別
點解話係亂來?
mo事既
12c full load vrm 啊
視乎自己願意比幾多錢同埋願唔願意等到8月中
最多電腦大爆炸
買塊VRM好啲嘅B450/X470
https://www.microcenter.com/product/512484/core-i7-9700k-coffee-lake-36-ghz-lga-1151-boxed-processor

Intel出手了 I7 9700K  MC價$329 USD,直打R7 3700X
呢個價位上I7 9700K無懸念下星期香港估計應該都跟進開始減
俾你講多次
同99K差唔多用b450/x470唔會夠
板就正係用過ASUS, 所以揀佢
顯卡其實想用ZOTAC既就, 不過未出
COOLER除左貓頭鷹有冇其他, 因為個樣
我係怕換左37x之後會無啦啦lag一下
唔會
講漏左個MON, 用緊aw3418dw MON
我同意部分較低階、供電較差嘅B450/X470係唔夠推3900X
但唔係全部
LM學野
咁直接c8h
cooler用x62
唔鐘意個樣可以唔用noctua,冇問題呀
SSD 唔考慮轉SX6000 Lite 1TB? 都係貴少少但多一倍容量
咁我唔轉
風冷唔係貓頭鷹就係be Quiet

MSI B450m Mortar,細版但少超都頂得順
心急想換電腦但5700xt好似抵玩好多
塊板唔洗咁貴, 都唔會超得多
怕水冷漏水, 不了
DARK ROCK 4 夠壓?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞