[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(177) 望下#1 先

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
Gaming 多把風扇涼D
都係Corsair LPX 3200Mhz
ASUS TUF B450M-PRO GAMING Micro-ATX 供電好似唔夠俾3700X,加多少少上X470
有gaming嘅頻率高30MHz同埋散熱好少少
2070 super應該唔只4000
火牛真係要1000w?
我本身想加多把風扇 咁如果揀gaming嗰張係咪可以唔駛加?
機箱我寧願用p8都唔想用DA601 得個樣
再將d錢拎去買多幾把風扇
FAROLL $30個把都OK
話說法奧平價風扇得一款
你意思係想加多把機箱風扇?
兩樣野嚟,顯示卡風扇係吹顯示卡個heat sink,機箱風扇係將空氣吸入/排出機箱
大家好, 如果有部腦唔知邊度壞, 應該唔係CPU ram
i3 2Gx4 想拎去改做果D 好細部盒仔電腦行SSD, 有無舖頭做,
會唔會好貴買一部好過?
唔該巴打 咁如果呢兩張係咪應該揀gaming嗰張
lpx應該可以既 adata就難d
而家係咪網上舖3700X都缺貨?
要快就要出街搵?
我都覺得1000w好似有啲overkill
係咪800w都綽綽有餘?
用緊老母板GA-X370-GAMING 5 想upgrade做3700X
E個情況下唔換板都可以換U ?
THX BRO

利伸: 用緊1700
如果你想講itx機箱
你要換板 如果你粒U係舊U基本上得二手板可以揀
同埋淨係4條ram已經唔得
多數itx板得2條ram槽
真係想玩文書細機箱
不如拎3.5k~4k出黎砌過部
冇乜800w既火牛 得850w
rm850x夠做喇
睇你覺得$100值唔值得升級多一把風扇,大少少嘅heat sink同埋高30MHz
今代直接可以xmp3600 放心買3600c17
我諗住改黎出HDMI駁電視睇下片果D咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞