【on9+武術+甜】大學武鬥傳

1001 回覆
95 Like 6 Dislike
1.

JS1101 Department of Applied Social Sciences (options: BSocSc Criminology and Sociology, BSocSc Psychology, BSocSc Social Work) CityU
一位外貌俊朗,活像少女既少年望住眼前既畫面,呆左十多秒

「喂,老豆」

「做咩呀阿翼,我好忙架,快D講啦」

「我...入左城市大學..讀社會科學」

「哦,幾好丫,我要見客啦,過幾日傾丫..拜拜」

「喂.喂...」

「唉.....自從離左婚之後,老豆就掛住做野,永遠都唔理我既..」

「咔!」

少年踏入街角既一間「偉記茶餐廳」

侍應見到呢位少年進入餐廳,馬上走過黎

「係你呀阿翼仔,今日想食咩呀?」

「豆腐火腩飯、凍檸茶少甜、西湯,唔該華叔」

「咦,阿翼,今日放jupas喎,點呀」

坐響收銀機既靚女問阿翼

呢個靚女應該都24、25歲

佢唔單止樣靚,身材仲好好,目測有E cup,全間餐廳既中年男都不時會視姦佢既巨乳
「唉...入左城大呀」阿翼攤響飯枱上:「唉...始終都係入唔到中大」

「唔緊要啦,城大都唔錯丫,要比心機讀書啦阿翼!」薰姐姐送上一個飛吻

「嗯,我知啦薰姐姐」

「吓!阿翼仔,你又係入左城大呀?」

一個捧住豆腐火腩飯既大叔走過黎

「係呀偉叔...做..做咩呀?」

偉叔指住角落頭睇住漫畫既高大青年:「我個打靶仔呀,又係入左城大呀」

高大青年起身,坐響阿翼面前:「老野...靜啦...」

「你個打靶仔,一日到黑坐響度,不學無術,似足你家姐咁」偉叔提醒阿翼:「阿翼你千祈唔好學呢個打靶仔咁呀」

軍浪不屑:「哼..」

「咁...軍浪你讀咩呀..」

「science」

薰姐姐走黎拍阿翼膊頭:「阿翼,軍浪佢份人唔識同人溝通架,你記得睇實佢啦」

「..嗯,係既..」

軍浪合起雙眼:「哼...你呢個女人真係好煩...」

薰姐姐扁起嘴,道:「乜軍浪你咁講野架...總之,過兩日reg day,阿翼你同我睇實佢啦,唔該哂!」
兩日後既朝早10點,薰姐姐約左阿翼響地鐵站等

薰姐姐再次叮囑阿翼:「咁,阿翼我靠哂你架啦,唔好比軍浪佢周圍撩事鬥非呀」

軍浪冷冷道:「哼..你好煩」

「咁我返鋪頭啦,拜拜阿翼!」

「阿翼,你唔駛理佢,到時你自己行啦架啦...」

阿翼:「哦..係既」

上到地鐵,由於朝早既關係,車上非常多人

阿翼同軍浪都要夾硬逼上車先有位

阿翼嘗試打開話題:「軍浪,點解你會揀左science既?」

「我只係求其揀一科,塞住我老豆把口」

「呃呃呃呃」列車忽然急停

「嘩!」

隔黎既果個女仔因為冇位揸扶手

頓時撞落阿翼既心口上

呢個長髮女仔外表清秀,皮膚白嫩

「呃..好痛呀....唔.唔好意思」呢個女仔連忙點頭

「唔..唔緊要」

呢個女仔繼續聊阿翼講野:「頭先聽你地講,唔通你地兩個又係入左城大既?」

「嗯,係呀...讀social science」

「咦我都係喎!原來係同學..我叫楊聖,你叫我小聖得啦」小聖微笑道

「你..你好,我叫容飛翼」

「飛翼...你個名好得意呀..嘻嘻」

阿翼中學係讀男校,所以阿翼已經太耐冇同同齡既女仔溝通

令佢一直心跳加速
此時,列車已經駛到九龍塘站

「咁點解你會揀城大既?」小聖問

「我係放左響A3...最後都係入唔到中大..」阿翼接住道:「咁小聖你呢?」

小聖:「我呀...都係因為我哥哥咋..」

「哥哥?」

「嗯!佢係上年入左黎城大架,佢話都算唔錯,何況我成績又唔係特別好,咁我都係得返呢間可以揀咋..」小聖苦笑道

三人行到又一城去城大既果條隧道

「同我想像中既大學一樣,周圍真係好多年青人...設施仲好有時代感」阿翼心想

小聖:「既然我同阿翼你都係讀同一科,咁不如一齊行去註冊丫」

「嗯,好丫...不過..」阿翼回頭望一望軍浪

軍浪冷冷道:「阿翼你唔駛理我,我自己去得啦..」說罷就獨自行進教學大樓

小聖問:「佢係...?」

「佢叫杜軍浪...算係我既朋友既...不過佢份人好cool架...」

阿翼同小聖跟住校園內既指示牌,去到整學生證既地方

排左一陣隊,終於到阿翼

「你好..我叫容飛翼」

註冊counter既阿叔按住電腦:「容飛翼...你係讀social science既,係咪?」
「嗯...」

之後阿翼跟住指示入去影左張證件式既大頭相

再等左一陣

阿叔遞上一張淺藍色既卡:「容飛翼,呢張就係你既學生證」

阿翼接過後向佢道謝:「唔...唔該」

「咦,阿翼你都搞掂啦..」小聖都拎住學生證,似乎都岩岩整好

阿翼點一點頭:「嗯...咁..之後就搞掂架啦?」

「邊有咁快呀,之後仲要去睇hall同埋報ocamp、入soc果d架」
「soc?」

小聖為阿翼解釋:「soc即係society,學會果d呀,我阿哥都係其中一個學會既會長黎架」

「但係...我屋企響附近,我唔諗住住hall喎...」

「咁你咪當陪我睇囉...」小聖拉住阿翼:「行啦!」

「喂...喂...」
「香港城市大學擁有十五座不同特色既宿舍,合共過千個宿位,絕對能迎合未來發展....」

「嘩,個個hall都好似好吸引咁呀」小聖雙眼發亮:「阿翼,你覺得邊間好呀?」

「呃...好似間間都唔錯咁..」

小聖沉思一陣:「嗯....咁揀返hall7啦,跟返哥哥先!」

「小聖你同哥哥好親架?」

「係呀,哥哥對我好好架,不過呢,你係一個武痴黎架,嘻」

阿翼問:「武痴..佢好鐘意功夫架?」

小聖填住宿舍申請表,答:「嗯,佢好鐘意睇香港果d漫畫,又成日睇唔同既武俠小說,你有機會一定要同佢傾下呀」

同小聖填完表後

就準備入去另一邊既木人巷報ocamp同soc

「係呢,小聖你報唔報ocamp呀?」阿翼問

「報丫!阿翼你都一齊丫!」

點知一入到去

「快d黎天文soc啦!」
「入黎我地art soc,送好多野呀!」
「過黎我地film soc啦!」

各個學會既人一窩瘋咁響阿翼同小聖宣傳
幸好小聖不為所動,只顧一味拉住阿翼殺出重圍

「嘩,真係好多人喎..」阿翼道

小聖:「阿哥話呢D soc氹完你比錢就唔會理你架啦,佢地淨係小圍子玩架咋」

阿翼同小聖搵左陣,終於搵到social science既booth

「唔該..我地想報ocamp呀」小聖直接問

booth內其中一個打扮有型既靚仔見到小聖馬上衝出黎,遞上兩張form:「好丫..填左form先,我地會好快打電話比你地架」

「覺得如果唔係小聖既話,我一個人黎係唔會有人理我...」阿翼心想

「同學你都係黎報ocamp架?」
「嗯,係呀...你地兩個都係今年freshman呀?你地好呀..」

阿翼望過隔黎,係個同小聖一樣留黑髮既女仔

膚色健康既佢著住白色背心,再配上比起小聖更豐滿既上圍,真係差d令阿翼留鼻血

「係呀你好,我叫容飛翼」

「嘻嘻,我叫王美瑠呀,黎緊四年多多指教啦」臉帶微笑既美瑠伸出手

「哼!」小聖拉住阿翼:「都係唔報啦,阿翼同我一齊去搵哥哥啦」

「喂...喂...」
「小聖..你頭先做乜咁急拉我過黎呀..」

小聖鼓起嘴:「冇..冇野喎」

雖然阿翼咁耐冇同同齡女仔傾計,但阿翼直覺覺得,小聖應該係唔鐘意頭先果個美瑠

「哥哥!」

小聖將阿翼拉到其中一個booth前

呢個booth雖然都係同其他既一樣大細

但係,冷清既程度係去到無人問津既地步

阿翼抬頭一望,阿翼都有d明白點解冇人黎
「武術學會」

「咦小聖你黎啦,咁遲架...」booth內亦只有一個睇住一本叫《海虎》既漫畫既人

呢個人濃眉大眼,身高約一米八,係個典型既粗獷漢子

「哥哥,我同你介紹丫,佢叫阿翼,係我新識返黎既朋友黎,同我同科架」

「你好,我叫楊能,year2,讀bba」

「楊..楊能..哈哈」阿翼忍住笑道

「丫屌你老味,楊能呀,唔係撚樣呀文盲!」

「係喎..」楊能企起身:「你..有冇興趣加入我地武術學會?」

「吓..」
楊能鍊住阿翼瘦削既上臂:「你睇下,你咁虧,學功夫強身健體呀,我地有專業師父訓練你架」

「師父..邊個呀?」

「我囉,我乜鳩野功夫都識,睇你想學咩」

小聖拉住阿翼:「阿翼呀,你就幫下阿哥啦,今年佢呢個新整既武術學會仲係一個會員都冇」

楊能眉頭一皺:「小聖你個死女包,咪爆阿哥d柒事得唔得呀,係呢度d人on9,唔識得功夫既奧妙之處姐!」

「黎啦阿翼,你當幫下我啦,如果唔係哥哥又會鬧我架啦」

響小聖苦苦哀求下,阿翼最終都係要屈服

「唉好啦好啦,我入啦..」

「好野!阿翼你真係好人啦!」

楊能:「雖然你個樣就廢廢地,不過..終於都有第一個會員啦,嘿嘿」
「仆你個街丫!」

呢一句既大聲程度,將全個木人巷既人吸引

「撞鳩我?!你知唔知我係邊個呀?!」一個金毛mk指住另一個高大青年道

果個高大青年,正是軍浪!

三人亦襯墟圍觀住

「嘩..reg day就搞大龍鳳呀」楊能笑道

「屌你老母!」金毛mk欲想拉弓揮拳,痛擊軍浪

軍浪表情依舊非常冷靜,一個高速橫移就避開拳擊

「太慢啦..」軍浪冷冷道

「皇極驚世拳第一式,破天!」

軍浪乘住mk攻擊後既空隙,紮起馬,好似響度儲氣咁

再以左腳為重心,打出一個充滿力量既重拳

此拳既威力強大,竟然將金毛mk打向10米外!

在場既人見狀,無一不呆若木雞

「嘩,咁重手!」

「搞出人命喎屌」

幾秒後,眾人都開始議論紛紛

「嘿,又幾撚勁架喎」楊能興奮地笑道,亦馬上走到軍浪面前

「你好,有冇興趣..加入我地武術學..」

「冇」

軍浪正想轉身離開,卻發現一個留中等長度分界頭,著住超短牛仔熱褲既高妹,望住軍浪

「你咪係..軍浪bb?!」

「你邊位呀..」

呢個高妹衝埋去軍浪度:「我係小珠呀,慕容明珠呀,你小學同學呀」

「哦..」軍浪一臉無奈:「點解你又響度架..」

小珠:「咁我入黎左城大嘛,原來軍浪bb你又係,真係有緣啦!」

講得衰d,小珠係發緊姣

楊能:「乜料呀阿姐,溝仔就去老蘭啦」

小珠拖住軍浪對手:「軍浪bb!咁耐冇見,你仲係咁有型呀!」

「你好煩呀...」

此時,幾個警衛趕到黎,捉住軍浪

「就係你頭先打人下話,跟我地去保安室」

「唉,軍浪咁搞事法,薰姐姐返到去實鬧死我啦...」
陳生又係你
今晚出多集啦,之後每日一篇

波波
陳生又係你

hello開巴
https://www.facebook.com/hkgnanase/
facebook page
比個like丫
陳生又係你

hello開巴

一入最新就見到你
新讀者留名
睇到你個fb page 先知有新故
陳生又係你

hello開巴

一入最新就見到你

有緣
新讀者留名
睇到你個fb page 先知有新故

facebook page好重要

電王 好耐冇見

比菲德巴

你好
歡迎你
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞