[英雄系列4]神盜俠侶

426 回覆
37 Like 1 Dislike
1.

2017年7月4日

「終於完成左呢單大project啦,辛苦大家!飲杯!!!」

講野既果個肥佬,正正係我公司老闆謝生

「飲杯~~~~」

在場既十幾席人都企哂起身

小弟今年24歲,係響一間建築公司度做一個助理工程師

呢一年黎,我為左呢一個位於黃竹坑既豪宅項目「聖皇殿」搏哂老命

畫圖、開會、落地盤,乜都做齊哂

甚至,成個project有4分1都係我搞掂哂

依家終於完成,唔多唔少都有D成功感

「今次單project阿德你出咁多力,論功行賞點都輪到你升職啦」坐響我身邊既同事A道

坐對面既同事B亦讚賞我:「係囉!我見阿德你癲起上黎成個禮拜冇返過屋企訓」

「未必既,其他人都有努力,呢d係大家既功勞黎既..」我禮貌上當然咁講啦

但係內心裡面,當然係話:「屌你班仆街,成個project我一個人頂哂,唔升我升邊個呀!」
「阿德,你既努力大家有眼見既..你呢幾年既努力,我相信謝生會睇到..」我既阿頭亦咁講

「嗯,多謝阿頭」

謝生再度拎起支咪:「咳咳,見今日咁開心,我就順便宣佈埋,邊個將會頂替離任既matthew,成為project engineer..」

「嗚!!!!」全場都立即起哄

「嘩!今晚宣佈埋呀,阿德,今次仲唔到你升」

我自問呢五年為公司仆心仆命,個個project都出哂全力去做,同d客關係又好
呢個位...一定係我!

「Jimmy!」謝生走到前面既一個金毛mk度:「黎緊...你將會成為我地公司既project engineer,比d心機!」

唔...唔撚係掛.....

升Jimmy隻刷鞋狗都唔升我?

Jimmy係同我同期一齊入呢間公司

0工作能力,一味靠刷鞋同陪打golf得到許生歡心

「多謝謝生!我會比心機架啦!」Jimmy笑到四萬咁口既樣,睇到我好撚想嘔!

「Jimmy好野!!」同佢同team既垃圾狗亦隨即道賀

「呃...阿德唔好咁灰心...下..下次可能到你呢」呢個情況下,阿頭只可以尷尬地安慰我

「係...係囉係囉..」

「唔緊要,我冇事...」

我冇喊,冇發癲,冇講到果d「我要麥當勞叔叔」「我要飲奶昔」等等既說話

內心,卻係嬲得想即刻起身打鳩哂所有人

謝生,成晚都冇望過我,係眼尾都冇望過我一眼呀!!!

我屌你老母臭閪!我一直咁努力,為乜鳩呀!!!

點解?點解我會輸比隻刷鞋狗Jimmy呀!!!!
「阿仔,你返黎啦?今晚咁夜既?」

呢個係我阿媽

「嗯,今晚公司請食飯」

「你唔好成日掛住做野,多d返黎休息先得架!」睇住電視既老豆道

我地一家三口,就係住響呢間位於柴灣翠灣邨既四百尺公屋度

我失望地入到睡房

「表哥,做咩咁既樣呀?」

呢個係我既表妹小藍,讀緊中五,佢屋企人因為成日要公幹,所以就黎左我地度住

「冇..冇野,眼訓姐」

小藍扁住嘴:「直覺話我知,表哥你有d野唔開心」

我拍拍小藍既頭:「冇呀,真係冇事喎,小藍你比心機讀書就得啦」

「嗯..」

成晚我都響度諗

到底一直以黎我咁努力係為乜鳩?

辛辛苦苦入到大學,出到黎又要再同人鬥,同事間勾心鬥角

賺到既雞碎咁少錢,仲要還grant loan、比家用、搭港鐵

我唔係冇試過努力

我努力左五年tim呀,今日公司比d咩野我呀!!!
「阿德!入黎!」謝生氣沖沖咁喝我個名

我有d唔係幾好既預感,直覺話我知,今次好撚大獲

響房入面,仲有Jimmy

「砰!」謝生將一份文件拍落枱度

「阿德,點解『皇殿』單野個客會話A座22樓全層個水龍頭出唔到水架!答我」

我記得,呢單野我同Jimmy講過,佢話佢會負責call返水喉佬搞返架喎

「吓...我同Jimmy講過架喎,佢話佢會搵水...」

「吓?我唔記得喎」Jimmy露出一臉事不關己既表情:「呀阿德,你做野有返d交帶得唔得呀?」

「我..我果陣send埋email比Jimmy,叫佢提返水喉佬整返架喎!」我繼續解釋

「砰!!」

「我唔要聽到你d藉口呀林保德!」謝生怒得拍枱:「你依家做漏野仲想屈Jimmy?!你有冇d責任心架!」

「咪係囉,你做野咁求其,唔怪得咁耐都升唔到職啦」

「你呀!你唔好以為成隻牛咁做野就得架!你做野好撚廢呀」

「哈,一味得個勤力有鬼用咩,你依家咪做漏野囉柒頭」
「我屌你老母臭閪呀!!!!!」

我既一聲,令全層office靜哂

「屌你老母閪,封email我一早send撚左,唔信你可以自己check我電腦!依家仲想屈鳩我食死貓?」

「我自問日做夜做,乜柒野時間都比哂公司,依家我換到d咩返黎呀!」

「呢隻刷鞋狗乜柒都唔撚做,又串過碼頭姑哩,你升佢唔升我?你有冇搞撚錯呀!你盲撚左呀?!」

「你..」謝生一時被我嚇倒:「你信唔信我炒...」

「依家我唔撚撈啦!仆街!睇下你間公司冇左我會唔會收皮!」

Jimmy想扮好人:「阿德,你做..」

一見到Jimmy個狗閪樣就火撚滾

「屌你老母!!」我一拳將Jimmy打落地

「仆街仔,唔好以為我唔知呀,你一直響我背後講我壞話,打鳩我毒針!仆你個臭街!吐!!」我一怒之下,對住跌響地上既Jimmy吐口水

「老細,我依家就執包袱走!」我打開老細房門:「不過,你地半年內都要執包袱啦..」

「因為你地間公司冇左我!執!撚!硬!呀!!!屌你老母!!!」

我執緊野既時候,我阿頭走過黎

「阿德,你...搞咩呀?點解你唔可以忍下呀?」

「忍!?我忍撚左5年啦!!食左好撚多隻死貓啦!!公平咩!!」

我指住成個office既人:「你地班港豬慢慢做老細隻狗啦!我依家就出去發大達啦!哈哈!!!」
落到去公司樓下,我望住頭頂上熱撚死既太陽、以及蔚藍既天空

我先發現,原來早上10點既天空係咁靚

我已經比呢間濕鳩公司困左咁耐

我明明已經好努力,但係都敵唔過老細同Jimmy呢d刷鞋狗

可能...我真係唔適合打工

不過,總冇可能比老豆老母知道自己裸辭架嘛

所以我唯有每朝早都出街口扮返工

朝早就去圖書館上jobsdb睇下有冇好工,但結果多數令我失望,因為d公司都係同果個濕鳩謝生一樣只係想請奴隸

下晝食完野就去m記坐,一坐就坐到天黑,返屋企
今日係我第10日失業,而我亦開始覺得日日坐m記太悶

「咦,你咪係阿德?!」一個染粉紅色頭既肥mk走埋黎

「你係...?」

「我呀!中學同學肥強呀!!」個mk笑住講

我馬上回想起,的確有一個叫肥強既肥撚
「哦...我記得啦!果陣E班果個肥強丫嘛!」

我問:「果陣AL完左都冇見過,近排搞咩呀?」

「無呀,都係玩下股票過下大海,餐搵餐食餐餐清咁啦」

「你呢?著住西裝黎食m記,唔係比人炒左下話?」肥強笑道

「唉..係就係炒,不過係我炒老細姐」我只好尷尬地答:「本身響間建築公司做工程師,老細想我食死貓,咪嬲得濟炒佢囉..」

「丫有志氣喎阿德!依家幾多人唔夠膽炒老細呀」肥強拍拍我:「我問你,你月薪幾多?」

「2萬3千,但扣埋還grant loan、家用果d,得7千落袋..」

肥強繼續發表偉論:「咁咪係囉,人生唔可以淨係得個做字架,好似你咁,做餐死先得雞碎咁少,但係又享受唔到生活,有咩意思先!」

「難得撞返你,今晚,等我帶你去玩下啦!」

聽到呢句我成個人呆哂
「吓,玩..咩呀」

「到時你咪知囉!包你話正呀!」

「肥強,你話去玩..就係呢度呀?」

「係呀,呢個場我黎左4、5次,d囡囡都幾正架!」

響我地眼前既,係蘭桂芳一間叫「Magnum Club」既地方
沖完涼再出第2集
評已正 lm
評已正 lm

2.

「但係..我...未黎過呢d地方喎...」講真,我有d淆底

「唔係掛阿德,咁都驚?入到去你有錢就係大爺黎架啦!行啦!」肥強拉住我進去

「入場費都要450?痴線架!?」

肥強拍拍我:「出黎玩係咁架啦!入到去你就覺得值架啦」

「哦..好啦」我只好唔情願地拎出500大元

一入到去,嘩!

雖然我睇喜愛夜浦都知呢d地方係點既樣,但係第一次出現響我眼前就真係好撚震撼

嘈到拆天既音樂,閃到眼盲既射燈,舞池上一個個跳舞既型男索女

都令我成個人血脈沸騰
「唔該!!兩杯Long Island Iced Tea!!」肥強一埋位就大喊

「嗱阿德,教下你啦,黎呢度玩,最緊要就係要夠positive!」

「positive?」我問

肥強飲左一口果個乜乜iced tea,道:「即係主動呀!d女係唔會主動過黎識你,要靠你自己出去識架!」

一講完,肥強就出左去舞池度搵食

但,我只係第一次黎,又點好似佢咁呀..

嗱我唔係毒撚呀,只不過冇人lead住,我真係唔知點算,唔通就咁出去un下un下咩

「hi!你一個人呀?」

一個人拍拍我既膊頭

響我眼前既,係一個身穿住紅色褸屌裙既女仔

佢留曲髮,雙眼明亮動人
「呃...唔係呀..我個fd出左去跳舞」我指指出面

「嘻嘻,第一次黎,怕醜呀?」呢個女仔笑道:「我叫misa呀,你叫咩名呀?」

「阿德..」

misa哈哈兩聲:「阿德..都幾得意丫..」

我反客為主:「咁你呢?又係一個人呀?」

「嗯,岩岩返完工,咪落黎happy hour下囉」misa飲住杯中既酒精飲品:「阿德,你做邊行架?」

我:「我之前係做工程師..」

misa雙眼發光:「好犀利呀!」

「不過,岩岩我辭左職啦...」

misa好似羽田愛一樣咁問:「吓..點解既?」

「都係因為做得唔開心咁囉,又比人屈.」

「屈?咩事黎架..?」

對呢個三唔識七既misa我竟然更加願意講自己既事

「成單project我做左咁多,個濕鳩老細唔升我,反而升另一隻擦鞋狗!果隻擦鞋狗,打我毒針不得止,仲要響老細面前屈鳩我冇提佢,咁我咪即場炒鳩佢囉!」

講到呢度我自己都有d想喊

「嘩...咁阿德你都幾慘架喎..」misa安慰我:「不過,東家唔打打西家囉,總有d好既老細既」

「咁misa你呢?做咩工架?」我亦飲左一啖果個乜乜乜tea

misa嘆一口氣:「我就讀書唔叻,做sales咋,日日都要對住d無禮貌既大陸人,好辛苦呀!」

「成班又響度大叫『服務員!!這個包包多少錢呀!!』,嘈到死呀!」
「唉!家家有本難唸的經..」

misa笑道:「不過..同阿德你傾完之後,好似開心左d,哈哈」

的確係,misa的確係令我打開心扉,似乎都值得結交

我:「不如..」

「你想抄我牌呀?」misa撥一撥自己既秀髮,遞出雙手:「哈哈,不過都冇所謂,比部電話黎丫..」

呢次,係我第一次成功抄到牌

呢一晚,我同misa都傾得好開心

去到後期,我地兩個更加係飲到醉醉地

「喂,阿德..你有冇下場呀?」醉醺醺既misa問

「下場...冇呀..哈哈」我醉到傻笑

「咁不如...」misa挨近我:「我地去...」

「吓..」我開始估到佢咩意思:「去..去邊呀..」

「依,好衰架!」misa響我耳邊講:「你,知,既」

最後,我同misa去左附近既一間酒店開房

由於我飲左酒既關係,過程都唔係好記得
「呼..」

我被刺眼既太陽光整醒

大概依家應該係第二日既朝早掛

我坐起身

發現

misa竟然從我既公事包中拎出銀包!!!

屌,條八婆係為左偷我野先埋我身呀!!!!

「你..偷我銀包!!!」我一時反應唔黎,只好指住misa大叫

「..哼!」misa自知事敗,只好拎住我既銀包逃出

「你咪撚走呀八婆!!!」我一邊著好褲,一邊追出去

唉,點解你咁撚蠢架林保德,呢d桃色陷阱都中!
我追住misa,一路跑出酒店,轉入德己立街

「八婆!!你咪撚走呀!!!!比返個銀包我!!!!」

misa卻大叫:「救命呀!!!!非禮呀!!!!」

屌你咁撚樣屈鳩我?!!!

距離misa仲有大約三米左右

仲差少少,差少少咋

點知

「喂,個女仔大叫非禮喎,係咪你呀?」有兩個差佬擋住我

我慌忙解釋:「屌唔係呀!係佢偷左我銀包呀!!!」

「跟左我地返差館先講!」

我兩手推開佢地:「你唔好阻住我呀!」

比呢2個濕鳩差佬阻住哂,依家又同條八婆拉開

misa行到落畢打街,坐上岩岩好到站既電車

而我就因為差得太遠追唔到,眼白白睇住電車開出

但係....唔可以放棄架
「八婆你咪撚走呀,比返銀包我!!」我一邊追住電車一邊大叫

「痴線架條友,佢頭先差d想摸我patpat非禮我呀!!」靠近窗口既misa就繼續含血噴人

點知全車既人都聽哂佢講

「有冇搞錯呀!正一斯文敗類!」

「報警拉鳩佢啦!」

而misa就暗暗地對我做出鬼臉

「咪撚聽條八婆講呀!!!」

「死變態佬!唔好追住黎呀!」misa喊道

「變你老母咩!!屌穿你個閪呀!屌爆你個閪呀!屌臭你條八婆呀!」

期間我發現車上有個後生仔正用手機拍緊我

「影乜撚野呀屌你老母!屌你老母影乜呀!」

最後,體力開始透支既我,亦追唔上架電車

「屌...死八婆...比返個銀包我呀...」
「砰砰!!!」

突然,前方出現兩聲巨響

一架解款車既後門鬆開,一大堆現鈔灑到地上

「嘩!搞咩呀!」

「跌錢呀..不過都係唔好執啦,犯法架!」

冇錯,幾年前平安夜先有人執錢,比差佬拉左

不過我依家身無分文..

「有錢執呀!!快d!!」

雖然如此,但依然有好多市民忍受唔住金錢既誘惑,將現鈔逐疊逐疊放入袋中

「冇錯...有錢唔執正衰仔,我依家咩都冇,命就有一條,驚條撚咩!」

我內心既貪婪已經戰勝良心

我行埋去,偷偷拎起一疊1000大元
放進自己公事包中!

應該..冇人睇到掛..
新文留名
我望向遠處,原來misa果個八婆都執緊錢!

佢一見到我,就馬上轉身逃走

「你咪走呀!!!」

我追住misa去某一條前無去路既後巷

「八婆!今次你冇得走啦掛!比返個銀包我呀!」

misa竟然仲理直氣壯:「咁..咁鬼叫你尋晚比我色誘幾下就中招姐,要怪就怪你蠢!精蟲上腦!!」

突然

一把溫文既男聲從後問:

「頭先...你地兩個,係咪都執左現鈔呢?」

我同misa均望住呢個身穿西裝,有少少髮線向後既中年男人

咩話?!佢..知道左我有執到?

「我..我唔知你講咩喎...」

「果間解款車既門之所以鬆開,係我安排既,車上面每一疊錢我都放左個跟蹤器」呢個男人繼續道:「頭先我響對面馬路已經睇到哂你地既一舉一動啦」

misa大感不安:「咁..咁..你依家想點呀?要脅我呀?」

「唔係..唔好誤會,我唔打算報警住」西裝友繼續道:「今次,我係特登想做一個實驗既,我想搵一d貪心既人..」

「成為盜賊」
新文留名

早晨
聽日再出
聽日再出

聽朝定聽晚
聽日再出

聽朝定聽晚

下晝或者夜晚啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞