問一問fate動畫順序

154 回覆
0 Like 0 Dislike
特效唔洗錢,DEEN既技術好過ufo

特效唔係唔加得
但係當成套片都係裝滿特效
唔審美疲勞都幾難
[quote]
ubw除左作畫水平極高之外我覺得劇情都好好呀

集數問題
zero兩季做4本書 係太少
而ubw 14日劇情改做兩季 係太長

對打不停加插對話黎拖長時間
搞到冇晒速度同節奏感

因為金主大把錢 劇情一方面想以還原為主
但又要幫早年ubw劇本bug執手尾(例如士郎鎖血嬴紅A)
而加插一堆後加設定(avalon叉電)
搞到不倫不類

建議得閒上nico睇返fate場面合集啦
有唔好留言都係撐返06版
近年好多人開始對studio deen作再評價
絕對係一件好事

冇人會對FATE追求速度同節奏感,原作就係咁多口水
FATE係以士郎為主軸既作品,DEEN係呢一方面既描寫完全唔合格,由魔改到士郎把口講出想做"英雄"呢一點就好值得懷疑DEEN班撚屌有冇玩過原作
另一方面UFO對原作既認識從美綴個一幕就充分表現到有幾深
而TYPEMOON呢個品牌係會不斷更新設定,你講既avalon叉電就係奈須寫既,UFO既UBW就係掛住作者光環既作品,佢係一套最新解釋版本既FSN,同你DEEN自己亂搞唔同,係UBW投影咖哩棒砍友就真係不倫不類啦
最後NICO出名任豬同小學雞多,勸你上少陣

逐樣講啦
對白同內心獨白長 唔代表要犧牲個劇情節奏
打鬥1分鐘然後靜止畫1分鐘 絕對唔會係一套好動畫應有表現
UBW明顯係為左拖夠兩季而搞到失速悶場

DEEN版對主角描述失敗係事實
因為當年動畫業內覺得 只識重現原作係監督冇實力嘅證明
所以普遍唔尊重原作 係都要搞自我詮釋
依個係風氣問題

但舊版依啲位係咪比較差?又唔一定
最後一集閃閃邊撫臉含笑而逝
依一幕絕對係deen嘅經典

UFO對型月原作嘅尊重
依樣我只會覺得係發財立品
未靠zero紅嘅時候 套忘卻錄音真係差到屌一聲
完全嘅強暴原作 淨係識得幫鮮花賣萌

而且以2014年嘅製作水平同累積人氣
走去指責返06年版唔認真
會唔會太過分?

何況ufo版只有靜態作畫靚
打鬥淨係識得加effect同玩近鏡
動態作畫完全係避重就輕 仲差過06年版
依樣會借人地嘅文黎詳細再講

Nico任豚同小學雞係多
但唔代表佢地啲長文冇價值
連登平均年齡亦低過hkg至少10歲
你會唔會一下打沉成船人?

係你將DEEN版抬轎抬到上天花板,又一堆吐嘈位我先忍唔到手打兩句廢話反駁下你ja,又有幾過分?
[quote][quote][quote][quote][quote]
係你將DEEN版抬轎抬到上天花板,又一堆吐嘈位我先忍唔到手打兩句廢話反駁下你ja,又有幾過分?

咁都叫捧deen版
deen版自從06年屌條補魔龍都已經過成十年
宜家又唔係話佢全面超越ufo版
只不過話佢好多地方值得再評價啫
應鬧嗰啲我又唔係冇提
使唔使次次都懶中立咁各打30大板啊
唔計特效
Ufotable動作設計同原畫數都仲係屌打
你最愛既Nico大把慢鏡睇;Deen就得光魔法,同埋劇場版紅藍螳螂
忘卻錄音唔專重原著?集團操控吸毒援交大肚自殺點放上電影?能夠將蘑菇係空境堆咁難表達既文字成功影像化已經高下立見
唔計特效
Ufotable動作設計同原畫數都仲係屌打
你最愛既Nico大把慢鏡睇;Deen就得光魔法,同埋劇場版紅藍螳螂
忘卻錄音唔專重原著?集團操控吸毒援交大肚自殺點放上電影?能夠將蘑菇係空境堆咁難表達既文字成功影像化已經高下立見

我冇否認過ufo原畫好
宜家不過係話deen有好多地方可取
然後ufo版都有唔少缺點
事實只能夠得一面?
如果你話ufo所有野都屌打晒deen
咁我無話可說

另外忘卻錄音內容上唔到電影?
痛覺殘留都上到 點會上唔到?
宜家又唔係玩意識審查
咁都要幫佢兜?
成日係到正確評價DEEN
DEEN既官方評價就係
06fate不置可否,但叫人玩app game
劇場版ubw線直頭黑歷史淨推14版
重制fate線係咪有生之年系列
DEEN既官方評價就係

兩邊預算完全唔係同一水平
如果冇06版擴大客源養起班fans
邊會捱到有ufo ubw
做人公道啲好
06年同期fsn的確係有破格待遇嘅改編
我又唔係盲反到連偽月潭都撐
你講句只准吹捧ubw咪出聲囉
DEEN既官方評價就係

兩邊預算完全唔係同一水平
如果冇06版擴大客源養起班fans
邊會捱到有ufo ubw
做人公道啲好
06年同期fsn的確係有破格待遇嘅改編
我又唔係盲反到連偽月潭都撐
你講句只准吹捧ubw咪出聲囉

仲有官方評價依樣我唔知你邊到睇返黎
上google搵deen同ufo比較
日本諸多網站都係批評ufo係將一流材料糟蹋嘅料理人
氣氛營造極差
我都唔知你引個篇野有咩用
有用近鏡偷格數有特效所以就垃圾?
你有無睇過niconico堆每話戰鬥慢鏡重播?
逐格睇上左特效唔走樣之餘仲睇到+自己擺到角色連貫動作;DEEN 有乜?一PAT光當晒咖哩棒死槍天馬EA,光魔法豚板凜欺詐OP
[quote][quote][quote][quote][quote]

咁都叫捧deen版
應鬧嗰啲我又唔係冇提

你咁多個post不停踩ufotable。ubw既作畫、製作水平唔同06既動畫比,同返14年既動畫比,都一樣超曬班,幾乎可以話係史上作畫水平最高既動畫,只係tv動畫但係作畫水平仲高過劇場版。
京都作畫水平高,但係冰果、吹響同ubw畫面比都仲係差兩級
所謂氣氛關DEEN 撚事咩
咪又係靠川井慶次+初見補正
逐格睇上左特效唔走樣之餘仲睇到+自己擺到角色連貫動作;DEEN 有乜?一PAT光當晒咖哩棒死槍天馬EA,光魔法豚板凜欺詐OP

引用篇野係指出
ufo打鬥實際上係同期作品係好麻麻
加特效係為左掩飾動態場面生硬
根本係本末倒置

係呀 deen作畫係垃圾 仲有一堆光魔法
不過打鬥有躍動感 依樣唔使嗌
淨係打鬥方面就算ufo:deen係8:2
都唔能夠話ufo完爆deen
點解評價下剩返個2都唔得?

咁都叫捧deen版
應鬧嗰啲我又唔係冇提

你咁多個post不停踩ufotable。ubw既作畫、製作水平唔同06既動畫比,同返14年既動畫比,都一樣超曬班,幾乎可以話係史上作畫水平最高既動畫,只係tv動畫但係作畫水平仲高過劇場版。
京都作畫水平高,但係冰果、吹響同ubw畫面比都仲係差兩級

我冇否認過靜態作畫依筆
ufo作畫的確超越deen好幾班
但唔等如deen一文不值
麻煩討論唔好一味轟炸式挑剔
麻煩解答下諸多日本網民對ufo unw嘅劣評thx
我都想知點駁 啲point總會用得著
麻煩討論唔好一味轟炸式挑剔
麻煩解答下諸多日本網民對ufo ubw嘅劣評thx
我都想知點駁 啲point總會用得著

自膠
所謂氣氛關DEEN 撚事咩
咪又係靠川井慶次+初見補正

真係?
月下初見saber係deen第一個名場面
ufo版比人笑係咪開左固有時御制4倍速喎

引用篇野係指出
根本係本末倒置

你篇野淨係講左套套動畫都會既偷格
但生硬係邊?生硬到所謂「同期入面好麻麻」?
DEEN 有躍動感?are you serious?
瘋狂開光柱,連斬擊都係(你屌既特效),最好睇既紅A B叔都係無限定格(B叔跳去食幻崩起馬定左三秒);定係講緊ubw劇場版平面移動既紅藍螳螂,或者士郎怒吼亂斬金閃好「躍動」

我係到講埋
DEEN 既價值就係歷史價值同歌好聽

引用篇野係指出
根本係本末倒置

你篇野淨係講左套套動畫都會既偷格
但生硬係邊?生硬到所謂「同期入面好麻麻」?
DEEN 有躍動感?are you serious?
瘋狂開光柱,連斬擊都係(你屌既特效),最好睇既紅A B叔都係無限定格(B叔跳去食幻崩起馬定左三秒);定係講緊ubw劇場版平面移動既紅藍螳螂,或者士郎怒吼亂斬金閃好「躍動」

我係到講埋
DEEN 既價值就係歷史價值同歌好聽

ufo成日玩近鏡黎慳返 貪唔使畫全身
淨係依樣deen版起碼有角色跑動
deen打鬥差就緊係原罪 但ufo算好?真係wtf
唔係拎同期血界戰線比
淨係darker than black同soul eater都流暢過ufo十幾倍
你真係覺得ufo打鬥做得好?
中村豊係幾勁既
2006年のエ口ゲアニメってこれだもん
(2006) 26,047 Fate/stay night
(2006) *7,776 うたわれるもの
(2006) **,*** Soul link
(2006) *2,496 機神咆吼デモンベイン
(2006) *1,670 つよきす Cool×Sweet
(2006) *3,074 夜明け前より瑠璃色な Crescent Love
(2006) *1,900 はぴねす!
(2006) **,*** Gift ~eternal rainbow~
(2006) 18,170 Kanon (京都アニメーション版)
(2006) *9,591 乙女はお姉さまに恋してる

DEEN版が当時の基準で神だったとまでは言わないが
十分出来がいいほうだった

唔好忘記 06版fsn嘅規格始終係galgame改編
光魔法 偷格 對佢黎講係理所當然

但ufo ubw擺係zero後面
根本唔衰得 亦有大把投資 大把人買帳 唔會衰
問題係ubw做得好好?咁點解熱度連zero一半都冇?
2ch reddit K島班人個個都係反指標?
原來會畫全身但光魔法一刀斬三秒就叫值得肯定
用特效近鏡偷格但慢鏡睇得清人樣動作都叫生硬麻麻
全世界都淨係識睇依d差人十幾倍既動作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞