問一問fate動畫順序

154 回覆
0 Like 0 Dislike
成班人眼紅弱智仔士郎有得係06版條線食saber係咁叫人唔好睇06 fate
小弟都係琴日先追曬三線,唔好信人ubw線/06 只揀一線睇,有啲野只係某條線先有講另一條線無講,我就06再zero先再ubw,因為其一原因係咁樣睇有啲懸念可以係下一套解番,另一原因係畫質問題
根本就跟住佢出既年份次序去睇咪得
小弟都係琴日先追曬三線,唔好信人ubw線/06 只揀一線睇,有啲野只係某條線先有講另一條線無講,我就06再zero先再ubw,因為其一原因係咁樣睇有啲懸念可以係下一套解番,另一原因係畫質問題

唔該哂巴打
直接睇06, 其他都唔好睇, UFO做嘅都係辣殺, 空境都係咁話
直接睇06, 其他都唔好睇, UFO做嘅都係辣殺, 空境都係咁話

Agger ar ching

唔該哂巴打

畫質問題先係最應該睇zero先
06畫質唔係有愛根本好難捱

唔該哂巴打

畫質問題先係最應該睇zero先
06畫質唔係有愛根本好難捱

依個就因人而異,你就係先甜後苦我就先苦後甜 btw我覺得06淨靠劇情都吸引到人追落去,唔洗靠zero吸引先
睇完zero 返唔到轉頭
時間線純粹自己FF

講返背景先
FATE STAY NIGHT本身係,
TYPEMOON嘅一隻GAME,
裡面有三個故事,係玩完一個先接返下一個故事 裡面一開頭大致一樣 但有些微分別
SABER 線 - > Rin 線 (UBW) - > Sakura線 (Heaven Feel)

講返時間線 由士郎視點出發
點樣都係Fate Zero最前
講返切嗣點樣造成第四次聖杯戰爭的災難
到最後救返倖存者 士郎,
士郎亦因果一次地獄,
開始憧憬著切嗣,成為正義使者
咁番番黎第五次聖杯戰爭

Saber線
士郎在一次Lancer襲擊中 召喚左Saber,
Saber線主要講返士郎同Saber嘅相似,當中Game入面有講過Saber其實係臨死前一刻同世界訂契約,嚴格上黎講佢唔算英靈,因為佢算未死,所以Saber係靈體化唔到,同埋Saber嘅願望其實係返返過去,再一次拯救佢嘅國家,但Rin同佢講只會重蹈覆徹。

最後,士郎令Saber重拾少女嘅心,令佢破壞
時間線純粹自己FF

講返背景先
裡面有三個故事,係玩完一個先接返下一個故事 裡面一開頭大致一樣 但有些微分別
SABER 線 - > Rin 線 (UBW) - > Sakura線 (Heaven Feel)

士郎亦因果一次地獄,
咁番番黎第五次聖杯戰爭

Saber線
Saber線主要講返士郎同Saber嘅相似,當中Game入面有講過Saber其實係臨死前一刻同世界訂契約,嚴格上黎講佢唔算英靈,因為佢算未死,所以Saber係靈體化唔到,同埋Saber嘅願望其實係返返過去,再一次拯救佢嘅國家,但Rin同佢講只會重蹈覆徹。

(未打完唔小心按左回覆)

最後,士郎令Saber重拾少女嘅心,令佢破壞聖杯返返去湖前放低返佢王嘅身份 用返阿爾托莉雅身份死去

(以上唔太算劇透 劇透左結局only(Sorry) 因為本身動畫好多野cut左同加左好多唔關事嘅野)

Ubw線
可以承接返Zero 同埋Saber線
講返某人成為左英靈嘅故事
不停重覆Saber嘅遭遇
雖然最後其實某人都可能變返英靈
但唔同嘅係某人有Rin睇住
個心境會唔同左,或者某紅A兩人因Rin得到解決(從心境上),
但結果無變過

Heaven Feel線
士郎唔會再變返某人嘅經歷

其實Fate線你可以當一條落去
如果你以Archer嘅角度出發嘅話

sor for1999
時間線純粹自己FF

講返背景先

士郎亦因果一次地獄,
咁番番黎第五次聖杯戰爭

Saber線

最後,士郎令Saber重拾少女嘅心,令佢破壞聖杯返返去湖前放低返佢王嘅身份 用返阿爾托莉雅身份死去

(以上唔太算劇透 劇透左結局only(Sorry) 因為本身動畫好多野cut左同加左好多唔關事嘅野)

Ubw線
個心境會唔同左,或者某紅A兩人因Rin得到解決(從心境上),
但結果無變過

sor for1999

Heaven Feel可以講返士郎因為某人
同之前做嘅決定有好大出入
亦都係正正式式回應返Fate Zero
做返爸爸想做未做過或者做唔到嘅野

所以你睇返Heaven Feel
成套Fate先算有結局
時間線純粹自己FF

講返背景先

士郎亦因果一次地獄,
咁番番黎第五次聖杯戰爭

Saber線

Ubw線
但結果無變過

sor for1999

Heaven Feel可以講返士郎因為某人
同之前做嘅決定有好大出入
亦都係正正式式回應返Fate Zero
做返爸爸想做未做過或者做唔到嘅野

所以你睇返Heaven Feel
成套Fate先算有結局

總結一句:
如果以Archer視點嘅時間線

Fate系列嘅時間應該係:
Fate zero > Saber線 >Ubw >Heaven Feel = Hollow/Ataraxia
跟劇情時序睇好啲:
Zero>ubw(06版同時間線)

06年版其實唔睇都罷

我仲未睇06版 呢套俾人屌到唔敢睇
跟劇情時序睇好啲:
Zero>ubw(06版同時間線)

06年版其實唔睇都罷

我仲未睇06版 呢套俾人屌到唔敢睇

當年套野想將三套Fate撈埋一齊
所以啲劇情好亂
06版係以fate線做主軸然後撈其他兩線既野入去
所以劇情有d 1999
成班盲反06撚 一係zero廚一係UBW廚,快啲返去互屌啦你地,清泉06 wfc
成班盲反06撚 一係zero廚一係UBW廚,快啲返去互屌啦你地,清泉06 wfc

我係fgo廚
06版係以fate線做主軸然後撈其他兩線既野入去
所以劇情有d 1999

你識條春咩人地話06淨靠劇情都吸引到人呀,呀唔知邊個仲着住套hot limit衫出黎勁歌熱舞J死人
不過睇樓豬個樣心入面一早有答案,係想人推佢一把ja講多無謂
UFO只得畫面好睇 劇情剪裁完全係垃圾
Zero入面將廣播劇CD極為吸引嘅三王會面改到又悶又殘缺

UBW線更加唔洗講 特登拖長黎做 然後完全唔識得捕捉感動位
搞到次次唔播歌就唔識寫氣氛咁
只不過係ZERO搵到食 先夾硬推出黎接落去咁

唔講06版OP欺詐 作畫崩壞 謎之SM裝 混合路線
淨係14集同臨尾兩集都已經係演出手法上完勝UFO
加上川井憲次神BGM同樹海ED加持
仲要有兩季去做 以當時GALGAME改編黎講根本係破格待遇

之後DEEN劇場版雖然有時間長度因素
但紅A士郎對決 同埋狗哥退場 兩邊都明顯係演出上超越UFO

你話我抹黑UFO都係咁講
整爛左忘卻錄音 God eater都仲有咁多人吹捧
真係

真係

ubw除左作畫水平極高之外我覺得劇情都好好呀

真係

屌你乜都唔講咁你玩哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞