問一問fate動畫順序

154 回覆
0 Like 0 Dislike
決定唔睇了・・・
[quote]
ubw除左作畫水平極高之外我覺得劇情都好好呀

集數問題
zero兩季做4本書 係太少
而ubw 14日劇情改做兩季 係太長

對打不停加插對話黎拖長時間
搞到冇晒速度同節奏感

因為金主大把錢 劇情一方面想以還原為主
但又要幫早年ubw劇本bug執手尾(例如士郎鎖血嬴紅A)
而加插一堆後加設定(avalon叉電)
搞到不倫不類

建議得閒上nico睇返fate場面合集啦
有唔好留言都係撐返06版
近年好多人開始對studio deen作再評價
絕對係一件好事
決定唔睇了・・・

糞作 不看也擺

唔講06版OP欺詐 作畫崩壞 謎之SM裝 混合路線

屌你乜都唔講咁你玩哂

gal改編睇多左就會被包容
原諒我

link?

link?

用fate個tag去搵啦
另外都會係fate op/ed歌曲全集有唔少留言

不過好多相關影片都俾fgo垃圾抽卡報告洗板

link?

fateを含む動画が38,140件見つかりました
好難知邊個係wor

link?

fateを含む動画が38,140件見つかりました
好難知邊個係wor

用留言數/再生數/mylist數去搵

戴返頭盔先 ufo對型月普及化有重大貢獻
但兩部fate處境同鋼鍊03/FA版好相似
有時間咪兩套都睇囉
睇完咪又係比原作黨笑你未睇hf
睇fz小説 打晒3條綫gal啦
個世界好撚大同好多人
返工撚/返學勤力撚攰真係唔好睇

當年放工睇,睇到一頭霧水訓著左, 棄左
係早年做過兩個月廢青睇返先覺得唔錯
06唔睇,聽LisA this illusion 算

睇完fate zero 之後UBW
Fate/zero同f/sn手法同想表達嘅訊息唔同,f/z打鬥好睇啲,少左煩膠感情線阻住,冇咁多bug
[quote]

集數問題

搞到冇晒速度同節奏感

搞到不倫不類

絕對係一件好事

冇人會對FATE追求速度同節奏感,原作就係咁多口水
FATE係以士郎為主軸既作品,DEEN係呢一方面既描寫完全唔合格,由魔改到士郎把口講出想做"英雄"呢一點就好值得懷疑DEEN班撚屌有冇玩過原作
另一方面UFO對原作既認識從美綴個一幕就充分表現到有幾深
而TYPEMOON呢個品牌係會不斷更新設定,你講既avalon叉電就係奈須寫既,UFO既UBW就係掛住作者光環既作品,佢係一套最新解釋版本既FSN,同你DEEN自己亂搞唔同,係UBW投影咖哩棒砍友就真係不倫不類啦
最後NICO出名任豬同小學雞多,勸你上少陣
D BUG建議唔好咁執著 好多野都係睇真菌當日心情
正啊,最近都追緊 係咁俾D FD 話考古學家
利伸:前日追哂06 Saber 線,而家追緊UB,之後再睇Zero ,HF
Fate/zero同f/sn手法同想表達嘅訊息唔同,f/z打鬥好睇啲,少左煩膠感情線阻住,冇咁多bug

切嗣有愛因茲同舞彌2條女,而且fate/zero吹水仲多過打

切嗣有愛因茲同舞彌2條女,而且fate/zero吹水仲多過打

ubw劇情正,好睇得多
Fsn 06唔知想點
直接玩game補fate線算啦
唉 我等a1整好fap就睇fap當睇完算
一講fsn fz又大戰

Btw舊版fate 睇紅a打b叔可以當睇左成套野
記得睇月廚嘉年華 好歡樂
[quote]

集數問題

搞到冇晒速度同節奏感

搞到不倫不類

絕對係一件好事

冇人會對FATE追求速度同節奏感,原作就係咁多口水
FATE係以士郎為主軸既作品,DEEN係呢一方面既描寫完全唔合格,由魔改到士郎把口講出想做"英雄"呢一點就好值得懷疑DEEN班撚屌有冇玩過原作
另一方面UFO對原作既認識從美綴個一幕就充分表現到有幾深
而TYPEMOON呢個品牌係會不斷更新設定,你講既avalon叉電就係奈須寫既,UFO既UBW就係掛住作者光環既作品,佢係一套最新解釋版本既FSN,同你DEEN自己亂搞唔同,係UBW投影咖哩棒砍友就真係不倫不類啦
最後NICO出名任豬同小學雞多,勸你上少陣

逐樣講啦
對白同內心獨白長 唔代表要犧牲個劇情節奏
打鬥1分鐘然後靜止畫1分鐘 絕對唔會係一套好動畫應有表現
UBW明顯係為左拖夠兩季而搞到失速悶場

DEEN版對主角描述失敗係事實
因為當年動畫業內覺得 只識重現原作係監督冇實力嘅證明
所以普遍唔尊重原作 係都要搞自我詮釋
依個係風氣問題

但舊版依啲位係咪比較差?又唔一定
最後一集閃閃邊撫臉含笑而逝
依一幕絕對係deen嘅經典

UFO對型月原作嘅尊重
依樣我只會覺得係發財立品
未靠zero紅嘅時候 套忘卻錄音真係差到屌一聲
完全嘅強暴原作 淨係識得幫鮮花賣萌

而且以2014年嘅製作水平同累積人氣
走去指責返06年版唔認真
會唔會太過分?

何況ufo版只有靜態作畫靚
打鬥淨係識得加effect同玩近鏡
動態作畫完全係避重就輕 仲差過06年版
依樣會借人地嘅文黎詳細再講

Nico任豚同小學雞係多
但唔代表佢地啲長文冇價值
連登平均年齡亦低過hkg至少10歲
你會唔會一下打沉成船人?
講起打鬥/動態作畫
離題問下
其實K算整得好唔好?
轉自知乎
作者:楊緣

動畫製作方面: 靜態作畫優秀,但是打戲不忍直視。 u社的製作風格向來走的是高科技路線。這個在ubw表現十分明顯,我們可以看見大量的粒子效果,3D鏡頭等只有在好萊塢動畫電影裡面能夠看到的特效。但是這也”只是特技的頭髮,是化學的成分“,你能做的出來這樣的效果那肯定是加分的,但是這並不代表酷炫的特技就能夠掩蓋原有的作畫水平的缺陷。當我們把ubw的打戲和同檔期的血界戰線(中村豐的原畫)比較來看的時候我們就會發現其實ubw中的動態畫面佔的比例是非常少的,而且打戲相當的單調短小。部分上是因為u社自己也清楚自己對於動作的作畫是很爛的,所以他們刻意迴避了很多直接的動作的描寫,時不時還會用閃光、花火等看似酷炫的特效來遮蓋動作上的僵硬。

在ubw中,u社特別喜歡的一個偷工減料手法就是,讓兩個人拼刀的瞬間,拉近鏡頭,這個時候他就可以不用畫人物的動作了,而只用畫相對簡單的兩個刀砍在一起的畫面(兩個圖片的平移),然後搞幾個火花,弄幾個閃光,感覺好像很有力量感,但是實際上什麼都沒有畫。最後再以很快的速度切回到全景視角,這個時候兩個人是靜止的,所以也不用畫動作。不得不說這樣的workaround是成功的,對於一個沒有什麼作畫知識的人來說可能只是感覺打戲怪怪的,說原因也說不上來。但是,對於像答主這樣略微了解一點動畫製作的觀眾來說,這簡直比給你看喜洋洋還要折磨人。

空說無憑 ,我們來看一個例子,這個是我在24集隨便找的一段(不是動畫製作專業,分析可能不太專業, 歡迎大牛們拍磚)。金閃閃向士郎投出寶具,saber出現彈開寶具,然後反擊,金閃閃閃避,然後落地這一段動作。

首先是寶具出鞘,一個圖的平移+一個模糊特效:

接著是saber的一個局部特寫,注意沒有跑動的部分所以也沒有動作:

接著是一個全景saber從右到左的一個平移(仍然是沒有動作), 手部只有一個微微的上提:

最後將手伸出去,釋放風王結界,這總該有一個較大的動作了吧。錯! u社直接把這段動作截掉了,上一幀下來就直接變成了手已經完全伸展開的pose,為了更進一步掩蓋這個偷工減料的行為,u社直接加了一個酷炫的然並卵的特效,用於遮擋人物的動作:

然後鏡頭切向了金閃閃,臉部特寫,沒有動作:

趁著一個酷炫的beam吸引註意力,然後站在遠處的金閃閃直接以平移的方式跳出了畫面,儘管是這樣,人物動作可以看得出還是十分僵硬:

下一個鏡頭正常人類可能預期會打給金閃閃在空中的樣子吧? u社說:不行!那樣得要畫動作,我們下一個鏡頭這樣畫:

一個靜態的場景,然後金閃閃的大長腿從畫面右方落下來……就問你省不省錢!機不機智!
係咪無人知UBW都有劇場版
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞