香港機場保安(AVSECO) 討論區

161 回覆
1 Like 48 Dislike
考唔到紀律部隊垃圾集中營
我想做 請問一入職幾錢人工????
係咪唔同部門人工都唔同???
你地係唔係好易識到空姐?
Btw,上次去旅行做出境檢查等x光機時見到有個化哂妝嘅二柴保安幾靚女,喺後面睇住班細嘅做野
色弱係咪做唔到
講保安呢份都算陰公
打風暴雨入去又要比的士狗鑿
平時又要受客同飛雞氣
有事CAD又唔會保你
機場警察又推野比你搞
不了
邊會有空姐show 鳩avseco
圍內亂搞男女關係就大撚把
係咪過左試用期會再加人工?
我個仔入職的時候已經改咗
初頭做到仆街, 不過後尾因熟能生巧及「Be Water」的心理狀態反而ok咗
唔一定要考, 就算考到咁又點, 次次叫你做違背良心的任務, 唔考好過考~!
老底大約10K, 加埋其他津貼有14K, 有啲部門會長期OT, OT可能有OT錢~
係, 因為工種時間唔同, 有9碼(9小時)和12碼(12小時)的分別, 仲有OT
正如巴打一樣,唔知點解會有人本身有幾千萬身家, 但是都要喺機場做露宿者, 名下的物業全部變做拾荒收集站........

我個仔入職的理由好簡單: 寓工作於娛樂!
工作上可以搜下行李和搜身, 佢話佢哋嗰套搜身會比警察搜得更仔細, 儘管係一塊刀片都會搜到, 有時搜到違法物品, 例如電槍﹑Tear Gas等等, 公司會有獎金。
其次, 我個仔嘅性格比較好動, 唔鍾意做寫字樓/ 企定定係一個位置太耐的工作, 所以佢而家每日都係「Be Water」咁開工, 可以係機場周圍走做得開心又穩定, 有時間做佢想做嘅嘢。
最後, 好多人以為機場保安係廢工, 但其實係誤解, 以機場嚟講, 最大櫂力的係AA, 其次係Airline, 然後就係AVSECO 機場保安, 因為機場內發生的好多事情都係由AVSECO首先接觸處理, 所以就連警察對機場保安都會好尊重同埋好客氣。

Of course, "萬7 8其他地方保安都有啦", That's true. Btw, Be water, my friend. 做人眼光放遠啲, 如果有得上位加人工的話, 邊個唔想要?

係呢度, 基本上做夠一年就可以見Board紮職, 你可以考上一級做隊長, 又或者拎住份大學學歷直接跳上去做Management Trainee, 然後成為Assistant Manager, 到時候人工就會有17K跳到20K~28K,而且仲要每年加人工4.5%, 你出去睇返, 除咗政府之外, 仲有冇私人機構的保安可以做到?
「二柴」已經係隊長了。
空姐成日都見, 新加坡航空的最靚, 唔太可能識到, 除非刻意認識
基本上機場嘅所有工種都唔啱你~!
做咩工作都有唔好的嘢, 問題係睇你有幾「Be Water」
「學識自保」﹑「求人不如求己」和「力不到, 不為財」係出嚟做嘢的基本功, 呢套嘢可以放諸四海套用。
曾經有, 係你唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞