我係共濟會會員,你問我答。

1001 回覆
762 Like 213 Dislike
係細個跟父母信教
定係自己大個信教?
傭人會館三分一的業權由香港共濟會雍仁會館信託人持有,餘下2/3則已經賣給新鴻基地產及郭炳聯
咁有無飛天意粉神(即係非主流宗教)
有d咩情況會比人踢出會?
有無人試過rejoin?
傳聞光明會係共濟會最TOP果班人創立
跟住又邀返最TOP嘅人入(所以有人兩個會都係)
[member]

問之前睇以下幾點先:
第一、我唔可以以任何方式承認/否認/透露任何有關共濟會暗號及儀式。
第二、任何會有可能/可以自爆身份的問題我唔會答。
第三、我唔會答任何有關陰謀論的問題。唔係唔想答,而係因為我唔識答,陰謀論至所以係陰謀論,因為無單一真正答案,無嘢可以prove / disprove 任何陰謀論。如果你想,我可以9up 一個答案俾你,但無意義。

問問題前,可以睇下上年蘋果的報導,應該可以解答到一般問題:https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20181108/20541149

想深入啲,可以睇埋Netflix 有套紀錄片叫”Inside the Freemasons” 講Freemasons , https://www.netflix.com/title/80240816

P.S. 因為最近比較忙,如果遲覆問題,請見諒,屌細力啲。

P.P.S. 雖然我係共濟會會員,但唔代表我識晒所有共濟會嘅嘢。即使係共濟會嘅起源同歷史,共濟會自己都100% 清楚,答得唔好/有錯漏,屌細力啲。

常見問題:
第一、咩係共濟會?咩唔係共濟會?
“Freemasonry is a peculiar system of morality, veiled in allegory and illustrated by symbols.”

在理念層面,「共濟會是一個特殊的道德體系,該體系隱晦地以寓言及符號來說明及教授。」。舉例來說,共濟會會以石匠測繪工具圓規和曲尺,借代人的道德好似圓規和曲尺咁有規矩。

簡單來說,共濟會主要是一個非宗教性質的兄弟會同埋慈善組織。基本宗旨為倡導平等、博愛、自由、慈善,追求提升個人精神內在美德以促進人類社會完善。即是「How to make a good man better」(如何令一個好人更好)。根據有紀錄的歷史,共濟會起源於300多年前的英國,本身由石匠工會演化成的聯誼組織。

共濟會不是宗教組織,
共濟會不是邪教,
共濟會不是光明會。(預咗有人問,光明會係點同共濟會有咩關係?我唔知。)

第二、共濟會的架構及會員制度
共濟會以分會/會所(lodge)為基本單位,全世界有上千個會所,會員超過500萬人 。1841年香港開埠,1844年便有第一個分會,至今大約有30個分會,現時會員約有2,000名。

共濟會分為英格蘭(United Grand Lodge of England, UGLE)、愛爾蘭(Grand Lodge of Ireland, GLI)及蘇格蘭(The Grand Lodge of Scotland, GLS)三大支派,支派下還有不同的分會(lodge)。

其實仲有其他支派,但因為太複雜同埋有啲我都唔知。

會員制度:
第一級叫Entered Apprentice,
第二級叫Fellow Craft,
第三級叫Master Mason,大多數人要約10年先做到Master

會員間通常會以Brethen (兄弟)互相稱呼。

仲有officers 制度,有人問先講。

第三、做共濟會會員需要咩資格?
全世界不同地方共濟會的入會資格會有少少出入,但以下是最基本同主要的。
1) 必須係男性 (Sorry 各位絲打,UGLE有兩個Lodges 收女會員,但上年UGLE 明確指出如果一開始以男性成為會員,之後變成女性,可以繼續保持會員身份。而女變男都可以)
2) 年滿21歲(香港)或該地合法成人年齡
3) 品格高尚 (Good Character)
4) 相信依個宇宙有神或有主宰(a belief in God or a Supreme Being),不可是無神論者,可以信任何宗教
5) 能用英文溝通 (因為開會同埋全部文件、書籍只有英文)
6) 有兩位正式會員推薦
7) 有人身自由 (因為以前有奴隸制度)
7) 交form 同交會費

第四、點先做到共濟會會員
好多人認為共濟會要人邀請先入得,其實唔係。係倒轉,To be one, ask one。

步驟一:
1) 問下你身邊親戚朋友有無人係會員;
2) 如果無,可以去香港共濟會網站填Form 或者寫信俾聯絡三大支派的香港秘書處 (我唔知點解無email)。兩者的資料係網站有 (https://zetlandhall.com/join) 。佢哋會搵兄弟(Brethen) 聯絡你,通常會有一個非正式會面去了解你點解想加入同埋解答你對共濟會的問題。

如果你填咗表,好耐都無人覆,請等多陣(好多原因無覆/遲覆)。Good thing takes time!

步驟二:
根據你加入邊個Lodge,填表入紙申請

步驟三:
非正式地會見Lodge 的officers面試,主要問你點解想Join

步驟四:
經過Lodge的會員投票,無人反對就入到會。

第五、做共濟會會員之後,有咩唔做得?
- 不可講政治、不可講宗教。因為呢兩樣一講就嗌交,嗌唔完,傷感情。
- 不可透露任何有關共濟會暗號及儀式
- 因為要尊重別人私隱,所以唔會講邊個係/唔係會員,除非佢自己公開咗。共濟會容許自己透露會員身份。

[member]

驚乜
咁代表入會要查你家宅?
品格又由邊個去評核?
共濟會有冇計過遊行係咪真係有103萬人同200萬人?
共濟會有冇咩使命?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞