我係共濟會會員,你問我答。

1001 回覆
762 Like 213 Dislike
歷史上,共濟會有無做過一D影響世界嘅大事?
首先多謝巴打分享,對呢類topic一直好有興趣

幾條問題請教巴打:
1) 點解一定要有宗教信仰先可以入會?如果我拜關二哥,算唔算信仰?
2) 共濟會入面有無分黨派?
3) 犯過法的人(假設出發點係正確)可唔可以入會?
【 突發】點解要搞627?(重開)
https://lih.kg/1256525

請各位關注社會議題
你係呢個post到有冇講過大話?
有冇得到內幕消息而獲利?(物質/非物質)
儀式唔講得嘅原因,除左係明文規定唔得,同社會道德標準有冇關?
希望樓主會見到
//根據有紀錄的歷史,共濟會起源於300多年前的英國,本身由石匠工會演化成的聯誼組織。//
香港潮汕同鄉會?
Just like football club. If you think it through, just a place for some to feel they are better than others.

Guys, the real meaning of life, is to actually do things to make our world a better place for all.

If you are indeed a better man, I'm sure you will figure out what to do. And it's probably not ceremony each month. No offense to any club.
點睇youtube 老高對共濟會既解說?
佢講到好似社會精英 被選中既人先加入到咁
光明會存在嗎?
想問下巴打加入咗之後會唔會有啲道德規範之類嘅嘢?
即係可唔可以食煙飲酒講粗口之類嗰啲
覺唔覺要求會員學習 how to be a better person
呢件事本身已經唔合乎道德
捐錢=be a better man?
好戇鳩
唔講政治同better man無緣
飛機文
有得入都唔會入
樓豬花時間留意香港未來好過啦better man
某宗教人士會唔會加入?例如基督教猶太教
自己追post
雖然共濟會唔講宗教,但會唔會探討靈界?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞