我係共濟會會員,你問我答。

1001 回覆
762 Like 213 Dislike
會唔會有裸體面具派對?
好似寇比力克套戲咁
之前某個post聽你講過
行善探老人家小朋友做義工平常人都可以做,
想知平常人做善事、睇書提升文化道德同共濟會分別在於邊道?
如果一樣,有咩吸引樓主入會(追曬post但想知仲有無其他原因)
ha ~
你知唔知螺旋樓梯個秘密?
睇落做低級會員好似好戇鳩咁
女都識唔到淨係一班中二傻鳩係到互含
不如返教會食耶西淫娃算
樓主真係唔好介意我咁講
上連登跟住又開個你問我答
好better man咩

就咁追post 我淨係見到你成日話better Man打J
淨係隨便噏話傾下閒偈、做下慈善活動
好流好求其

共濟會本身啲儀式有咩特別點解唔可以透露
共濟會本身需要保持神秘?
你咁樣開post又會唔會違背呢?
會員聚會果陣同湯告老師果套“大開眼界”分別大唔大?
我個人覺得啦,睇完你reply 我好慶幸當初無入會。

承認自己係某程度上既虛榮,享受大家既目光,呢樣野本身係無問題。有自豪既野咪虛榮下,so what?
肯面對自己,知恥近乎勇,呢個先係 be a better man既根本。

決定入會前必定有了解過個會,而香港呢個根本只係一個好健康既讀書會,最多比你話讀書之餘有d SIG咁。
唔係家族因素而又要比錢入個咁既讀書會既,多多少少都係因為個名,同埋入面既人脈。至於你係多定係少,我廢事講。
我唔知你拎咩野叫” 同類型會 “ 黎比較之後可以得出一個讀書會都要咁多會費可以叫做唔貴。印象中你係拎HKJC 黎比,咁除左虛榮同個名響之外真係唔知同JC咩可比之處。
加埋個post d reply大家有眼睇,我唔再comment了。

一個自稱都入左幾年會既人,薰陶完幾年都唔能夠直面自己既缺點。要拎其他莫名奇妙既原因黎掩飾自己既虛榮,我好難相信個be a better man既目標係成功既。
就算有成功既例子,都係個人修為大於機構助力,去到邊都會成功。

係咁多,祝你 be a better man.
可唔可以向老婆表明自己是會員
On9 共產主義係有神論,唔係邊有習大大
講完了,佢終於肯覆我
lm
樓主講既「儀式」係一套共濟會獨特禮儀,定係有超自然原素個d
屌你老味你班連登仔
掛住睇呢個post 同睇閪圖
你知唔知你哋畀人騎劫咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞