西人西事在西亞之巴打血淚史 (2)

435 回覆
49 Like 4 Dislike
想入行

唔好, 除非I bank

有文無人睇
有文無人睇

有文無人睇

下午出文好嗎?
下午出文好嗎?

下午出文好嗎?

有文幾時都好
下午出文好嗎?

有文幾時都好

多謝支持
結果, 我遲了2分鐘回分行, 被經理用櫻木花道那招眼神制敵招呼了幾下。

之後客人雷來櫃面問: 你幫我寫低紙上d 股票, 派幾多息同幾時派。

我: 你等等。 

客人雷: 仲有除息日。

我心諗: 頂你, 問成20隻。 再睇下機, 你個倉得5隻貨,點解要 問咁多, 不過見你係出名麻煩友, 照抄, 仲要肯定無抄錯。

雷: 快手d,趕時間。

我心諗: 趕時間就唔好問咁多隻。

當時經理在傾私人電話。

我: 得

炒完後我說: 雷小姐, 齊曬。

經理傾完電話就問: 嗰女人企咁耐既,?又有d面善。

我: 咪雷小姐。

經理: 邊嗰雷小姐?

我: 雷萬迷債嗰個雷小姐。

經理: 哦, 唔怪得你唔招呼下佢。

E, 佢好似係張list 到, 你唔教佢用電話落盤。

我:吓,聽銀行sales講, 佢嗰時主動黎分行話要買雷萬迷債, 仲話貪有佢高股, 因為我地西亞嗰期推緊其他plan。所以有客主動問, sales印象會特別深。

經理:咁我記得, 新聞一出話做苦主, 就影后上身, 話我地同事誤導佢, 迫佢買嗰個雷小姐, 又話要政府賠償,又話自己唔知有風險,以為係定期。

佢收高息時又唔見話分俾政府? 定期點會有咁高息, 仲要玩開股票, 點會唔知。

我: 我最憎d輸打贏要既人。 費事佢有咩投訴, 又或者改姓屈, 講多錯多。

經理: 咁一件事還一件事, 上頭交低既野, 你都要做。

我: 理燃得佢, 當櫃台講左 ,又無錄音。

經理: 你做咩講粗口, 仲有你收左人工就唔好交行貨。

心諗: 點解心入面嗰句會衝口而出?可能因為我最想對住講粗口既係經理。 算又忍你, 不過唔知忍唔忍燃到最後一日。

我: 我話理很得佢, 發音唔正, 你之我一向都好少粗口(响你面前), 但呢嗰係特別例子, 之後佢發神經話投訴咪仲煩。

經理再出眼神制敵。

我:不如當櫃台教左佢, 反正毋錄音。

經理: 我去左厠所, 咩都唔知, 是旦你, 但嗰表你一定要入返。

心諗: 未炒嗰時,你怕都叫正常; 都炒燃左, 你仲怕乜9野?係怕, 你之前就唔好成燃日講私人電話。 

一間西公司既特徵:

西人在中高層特別多, 佢地完全零擔當,但當佢地對住比自己高位既就搖燃曬尾。 聽經理同總行講電話, 永遠只係會聽到唔該前, 唔刻後, 明白, 會盡力, 多謝你關心; 轉頭對住下屬就燃狗咁燃, 其實佢地講電話d樣真係好燃狗樣, 加上d語氣, 真係一絕。 我諗十年後都仲燃會記得, 如果將來養狗應該會改經理個名。

利申, 我唔燃鍾意講粗口, 但對住佢, 我忍唔到只喺個心到講。

本故事純屬虛構, 如有類同,實屬巧合
push
40正評出結局好嗎?
誰人偷偷又再負評
好睇
好睇

謝謝你
push
加油

未夠正評
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞